24 / 04 / 2024

Devlerin 2021 hedefleri!

Devlerin 2021 hedefleri!

Dünyayı etkisi altına alan corona salgını ekonomik ve toplumsal anlamda ciddi yaralar açtı. Öyle görünüyor ki 2021'de de etkileri çok fazla hafiflemeden devam edecek. 2021'de büyümenin dijitalleşme kaynaklı olması bekleniyor.



Dünyayı etkisi altına alan corona salgını ekonomik ve toplumsal anlamda ciddi yaralar açtı. Öyle görünüyor ki 2021'de de etkileri çok fazla hafiflemeden devam edecek. Küresel sorunların ve eşitsizliklerin iyice tırmandığı bugünlerde, şüphesiz pek çok yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomi, salgının getirdiği sorunlarla mücadeleyi sürdürecek. Ekonomist'ten Sibel Atik'in haberine göre; yaşadığımız sürece; resetlenme, yenilenme, dönüşüm, adına her ne denirse densin, bu süreçte tüketici tarafında değişen talebe hızla cevap verebilen şirketler tüm zorluklara rağmen büyümeyi başardı. Anadolu, Yıldız, Erdemoğlu, Yaşar, İnci, Doğanlar gibi holdingler büyüme elde ederken, 2021 için hedefleri araştırılan 27 holdingin sadece beşi net büyüme rakamını paylaştı. 

Türkiye'nin dev grupları, hedeflerin şaştığı 2020 yılının ardından 2021 yılından umutlu. Bu yıl değişen tüketici taleplerini yakalayacak olan yatırımlara odaklanan ve dijitalleşmeye ayırdıkları kaynağı artıran holdingler, yeni yatırım konusunda ise temkinli. 2021'de yatırımda hızlı davranmayı düşünmeyen devler, fırsat gördükleri alanlara bütçe ayırmaktan çekinmeyecek ve dijitalleşme odaklı ilerleyecek. 

Türkiye'nin istihdam ve cirosal açıdan en büyük gruplarının değerlendirmelerinin alındığı çalışmada, 2021'de büyümenin dijitalleşme kaynaklı olması bekleniyor. Birçok grup, tüketiciye ve müşterilerine online uygulamalarla ulaşmaya çalışırken, 2021'de bu yöndeki yatırım bütçelerinde musluğun açıldığı görülüyor. 

Devlerin 2021 hedefleri!

2020 cirosu 1.6 milyar TL olan Akfen Holding, enerjide 706 megavatlık bir büyüklüğe ulaşmış olup, bu alandaki büyümesini sürdürecek. Grup 2021'de yüzde 10 büyüme hedefliyor. 

2020 cirosu 14 milyar TL olan Alarko Holding, 2021'de enflasyonun üstünde büyüme hedefliyor. Holding, yurt dışındaki şantiyelerinde de durmadan üretime devam ederken, yeni pazarlarda da fırsat kollayacak. 

2020 cirosu 2.1 milyar TL olan Invest Holding, geçen yıl gayrimenkulde biten işleri nedeniyle ciddi bir ciro elde etti. 2021'de gayrimenkulde yeni yatırım kararlarına imza atarak, 1.3 milyar TL ciro hedefliyor. 

Türkiye ekonomisinin bugün içinde bulunduğu duruma bakılırsa, birçok alanda iyi bir mesaj yok. Ekonomi yönetimindeki değişim ve üzerinde çalışılan reformlar, her ne kadar beklentileri pozitife çevirmiş olsa da kontrol edilemeyen enflasyon, artan işsizlik, yüksek faizler, oynak kur yapısı Türkiye'de iş insanlarının olumlu beklentilerine gölge düşürüyor. Dış pazardaki konumumuzu güçlendirmek için 2020'nin son günlerinde çok önemli bir adım atıldı ve Brexit sonrası İngiltere ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalandı. 

Devlerin 2021 hedefleri!

Bu gelişmeyi çok önemli bulduğunu söyleyen Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, AB ile STA sorunlarının giderilmesi gerektiğine işaret ediyor. Avrupa ile Yeşil Mutabakat konusunda da hızla adımlar atılması gerektiğini anlatan Zeynep Bodur Okyay, şimdi yeni şeyler söyleme ve yapma zamanı olduğunu aktarıyor. Bu noktada kozmetik değişiklikler ya da palyatif çözümler yerine kök soruna inmenin değerli olduğunu belirten Okyay, fırsatlara dikkat çekiyor. Okyay, "Ülke olarak küresel tedarik zincirleri içindeki eksikliklerimizi hızla tespit etmeli ve yerli üretim çalışmalarını bu aççıkları dolduracak şekilde yönelendirmeliyiz. Böylece küresel ölçekte daha rekabetçi bir konuma gelebiliriz" diyor. 

Türkiye'nin en köklü sanayi kuruluşlarından biri olan Kale Grubu'nun kaptanlığını yürüten Okyay, yapı grubunun yanı sıra savunma ve havacılık sektörlerinde ciddi adımlar attıklarını söylüyor. Zeynep Bodur Okyay, 2020'yi 'yeni normal'e uyum sağlamakla geçirdiklerini ve şikayet etmek yerine aksiyon almanın önemine inandıkları bir yıl olduğunu söylüyor. Okyay, 2021'de dijital dönüşüm, inovasyon ve sürdürülebilirlik alanlarında katma değerli ve etik odaklı projelerle anılmak istediklerini sözlerine ekliyor. 

Devlerin 2021 hedefleri!

"Ekonomik hava güneşli olmayacak"

Selim Akın / Akfen Holding CEO'su

"2021 yılının havası hiçbir sektör için tam anlamıyla güneşli olmayacak. Öte yandan tüm sektörler için bir iyileşme çabası söz konusu olacaktır. Bir müddet daha kısıtlamaların süreceği hesaba katılırsa, belli sektörler 2021 yılında da zorlanacak."

Devlerin 2021 hedefleri!

"Yatırımlar artacak"

Dr. Mehmet Aktaş / Yaşar Holding İcra Başkanı 

"Pandeminin etkisinin azalması ile yatırımların artacağına, başta turizm olmak üzere pandemiden olumsuz etkilenen sektörlerin toparlanma sürecine gireceğine ve hızla büyüyeceğine, ihracatın da eski ivmesini yeniden kazanacağına inanıyorum. Türkiye, üretmeye ve büyümeye devam edecek. 2021 yılında yönetilmesi gereken zorluklar ise belirsizlik ve likidite olacaktır."

Doğanlar Yatırım Holding Lova'nın lansmanına hazırlanıyor

Doğtaş ve Kelebek markalarıyla faaliyet gösterdiği mobilya sektörünün yanı sıra enerji ve inşaat alanında da yatırımları olan Doğanlar Yatırım Holding, enerjide halka arza, inşaatta ise yeni markası Lova'nın lansmanına hazırlanıyor. 

Devlerin 2021 hedefleri!

Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, dört farklı sektörde hizmet verdiklerini söylüyor. Bu süreçte mobilya grubunun dijitalleşme sürecinin tüm stratejilerinin temelini oluşturduğunu belirten Doğan, gündemini şöyle özetliyor:

"E-ticaret sitelerini açtık. Evinde Gör, Ücretsiz Mimarlık Hizmeti gibi yenilikleri başka kendi müşterimize bir kolaylık, ardından da tüm sektöre bir yenilik olarak lanse ettik."

İnşaat sektörünün 2021 beklentileri!


Geri Dön