26 / 04 / 2024

Devlet 2B arazilerine el koyabilir!

Devlet 2B arazilerine el koyabilir!

2B arazisinin satışı mahkemelik olursa devlet yasaya göre davalık olan toprakta satışı iptal ederek tarafların elinden araziyi alabilecek Orman vasfını yitirmiş ve 2B olarak nitelenen Hazine arazileri sorunu ile kentsel dönüşüm projelerini büyük bir hızla



Davalar duracak

Mahkemelerde yıllardır devam eden 2B anlaşmazlıklarını göz önüne alan hükümet, yasaya koyduğu bir madde ile 2B arazilerindeki bu sorunları toptan çözecek. Buna göre yasa hükümete, bir 2B arazisi için davalık olan iki kişinin arasına girme ve ilgili araziyi bu iki kişiye de satmama hakkı veriyor. Yine açılmış olan davalar durdurulacak, dava açılması gerekenlere ise dava açılamayacak. Devlet bu yolla hem 2B sorununu hızlıca çözmek hem yıllarca süren dava riskini bertaraf etmek istiyor. Konu ile ilgili bilgi veren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, 2B arazilerinin yıllardır vatandaşlar arasında noter kanalı ile alınıp satıldığını ve birçok alışverişin de mahkemelik olduğunu belirtti. Mal zaten devletin Kiraz sözlerine şöyle devam etti:

“Kanun koyucu zaten devlete ait olan araziyle ilgili yıllarca sürecek davaların olmasını istemiyor. 2 kişi arasında 2B ile ilgili oluşacak davalarda da müdahil olarak söz konusu arazinin devlete ait olduğunu, bu nedenle de davanın bitmesi gerektiğini belirtebilecek.”

Kaynak afet riski için kullanılacak

Bu yasa ile birlikte devletin kasasına en az 30 milyar lira gireceği hesaplanıyor. Yasanın uygulanmasından elde edilen gelirlerin yüzde 3’ünü geçmemek üzere, Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek miktar, genel bütçe gelir ve gider hesaplarıyla ilişki-lendirilmeksizin tahsilini takip eden ay sonuna kadar yatırım amacıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne verilecek.

Özel ödenek olacak

Kalan tutarın yüzde 90’ını geçmemek üzere Bakanlar Kurulu’nca belirlenen orana karşılık gelen bölüm, genel bütçede özel gelir, diğer kalan kısmı ise gelir olarak kaydedilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesinde afet riski altındaki alanların dönüştürülmesinde kullanılmak üzere özel ödenek öngörülecek. Orman köylüleri için para ayrıldı Nakledilecek orman köylüleri-ne ait taşınmazların kamulaştırılması, 2A alanlarının ıslah, imar ve ihyası, iskânı, orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi, 2A ve 2B alanlarının en az 2 katı verimsiz orman alanlarının ıslahı ve yeni orman alanlarının tesisi için kullanılmak üzere Orman Genel Müdürlüğü bütçesine de gerekli ödenek aktarılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca proje alanı olarak belirlenen alanların değerlendirilmesinden elde edilen gelir, genel bütçeye kaydedilecek.

Or-Köy kolaylığı

*Orman köyleri halkının nakli ve yerleşti-rilmesine yönelik işlemler Orman Genel Müdürlüğünce yürütülecek.

*Or-Köy tarafından satış işlemi gerçekleştirilmiş ancak tapusu veril-memiş taşınmazlar bedelsiz devredilecek. Bedeli iade edilmeyen ve kısmen tahsil edilen kısım oransal olarak belirlenip satış bedelinden düşülecek.

Orman haline gelecek

*Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın teklifi üzerine sınırları Bakanlar Kurulunca belirlenen baraj, gölet rezervuar alanları, içme suyu maksatlı barajlar, askeri yasak bölgeler, deprem, erozyon ya da heyelan tehlikesi bulunan alanlar orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilecek. *Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tasarrufuna geçecek bu alanlarda kadastrosu yapılmış olan yerlerin ikinci defa kadastroya tabi tutulamayacağına ilişkin hükmü uygulanmayacak.

*Genel bütçe kapsamındaki kamu idarele-rince kamulaştırılan taşınmazlar, tapuda Hazine adına tescil edile-rek Orman Genel Müdürlüğü’nce ‘devlet ormanı’ olarak ağaçlandırılacak.

*Diğer kamu idarelerince kamulaştırılan taşınmazlar ise tapuda kamulaştırmayı yapan idare adına tescil edilecek. Kamulaştırma işlemlerine yapılan itirazlar iskânla ilgili yapılan işlemleri durdurmayacak. Kullanıcılar daha uzun vade istiyor

*Bu güne kadar 2B arazisini hiçbir bedel ödemeden kullanan kişilerin en büyük tepkisi rayiç bedele. 2B’de arazilerine daha önce yeterince para ödediklerini belirten 2B kullanıcıları yeni dönemde rayiç bedelin yüzde 70’ini ödemek istemiyor. Yüzde 5’i bile alamaz l Beykoz’da ikamet eden Serdar Çelik, kardeşi ile birlikte 2 dönüm 2B arazisi olduğunu, rayiç bedelin yüksek olması nedeniyle parayı ödemekte zorlanacağını belirtiyor.

*Karlıtepe Gümüşsuyu mahallesinde oturan ve 200 metrekarelik 2B arsası üzerinde gecekondusu bulunan Salim Ata, rayiç bedellerin 3 yıl içinde ödenmesinin mümkün görünmediğini belirtti. Ata, geri ödeme süresinin biraz daha uzatılmasını istedi.

*2B arazisi üzerinde gecekondusu bulunan Dursun Ali Okuyan da, 2B’li arazide oturanların yüzde 5’inin bile alım yapamayacağını iddia etti. Yeni 2B’ler olmasın Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım:

Bu yasa ile birlikte mevcut orman arazilerimizin eskisinden daha iyi korunacağını umuyorum. Daha da önemlisi, bu yasa ile birlikte elde edilecek gelirin daha düzenli, doğa ile dost konutları içine alan kentsel dönüşüm projelerine finans sağlaması bizi daha çok mutlu ediyor. Temennim ise yeni 2B’lerin oluşmaması yönünde tedbirler alınması. Sektör ivme kazanır Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya:

2B ile orman olmaktan çıkmış alanlar projelendirilecek. Bu, hep karşılaştığımız arsa sıkıntımıza da kaynak olacak. Bu kanun ile birlikte hükümet ayrıca kayıtdışılığı da kayıt içine almış olacak, inşaat sektörü ciddi bir ivme kazanacaktır. Davalık olan kişiler arasında anlaşmalı Davalık olan ve hak iddia ederek olayı mahkemeye taşıyan 2B arazisi kullanıcısı ve alıcısının tek yapması gereken şeyin aralarında anlaşmak olduğunu vurgulayan Kiraz, aksi takdirde iki tarafın da zarara uğrayacağını belirtti. Aynı durumun 2B arazileri içerisinde kalan tarım arazilerinin davalarında da yaşanabileceğini belirten Kiraz, “Devlet burada da anlaşmaya varılmaması nedeniyle tarlaları kamulaştırabilecek” dedi

Dava sonrasında kamulaştırma var

2A alanları için ise orman sınırları dışına çıkartma ile orman sınırlandırması, tespit, tefrik ve tescil işlemlerine karşı yapılan itirazlar ve açılan davalar, bu kanuna göre yapılacak işlemleri durdurmayacak, davalarda yürütmeyi durdurma ve tedbir kararı verilemeyecek. Bu yerlerde hak iddia edenlerin açtıkları davalar, davacılar lehine sonuçlandığında, bu taşınmazlar genel hükümlere göre kamulaştırılacak. Proje alanları belirlenecek 2B alanlarından, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce ve sonra kadastro tutanakları kesinleşen veya güncelleme listeleri tescil edilen alanlarda, proje alanı belirlemek isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  TOKİ  ile belediyelerce bu alanın sınırları tespit edilecek. Proje alanı sınırı onaylanmak üzere belediyeler tarafından valilikler aracılığıyla, TOKİ tarafından doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecek. 3’üncü kişilere indirim yok 2B arazilerini kullananların almaması durumunda söz konusu yerin satılabilmesi için ihale açılacak. Hak sahibi olmadan ihale yöntemi ile 2B arazileri satın alacak kişiler rayiç bedelde yapılan yüzde 30 indirimden yararlanamayacak

Bankalar kolları sıvadı

2B ile ilgili olarak bankaların da hazırlıklarını hızlandırdığı görülüyor. Görüşlerine başvurduğumuz özel ve kamu bankalarının üst düzey yetkilileri de yasanın çıkması ile birlikte 2B’ye özel vade ve faiz oranlarından kredi paketleri hazırlamaya başladıklarını söyledi. Bir-iki hafta içinde birçok bankada 2B’ye özel kredi paketlerinin açıklanacağı ifade edildi.

 Emine AÇAR/ BUGÜN GAZETESİ 


Geri Dön