24 / 04 / 2024

Devletleştirme ve kamulaştırma arasındaki fark!

Devletleştirme ve kamulaştırma arasındaki fark!

Devletleştirme ve kamulaştırma arasındaki fark şöyle belirtiliyor. Kamulaştırma işlemi sadece taşınmaz mallara, devletleştirme işlemi ise hem taşınabilir hem taşınmaz mallara yapılıyor. Kamulaştırma idarece, devletleştirme kanun çerçevesinde yapılıyor...




Devletleştirme ve kamulaştırma arasındaki fark!


Devletleştirme ve kamulaştırma arasındaki farkı şu bilgiler doğrultusunda anlatmaya çalışacağız:


Devletleştirme, kamu hizmeti niteliği taşıyan özel teşebbüslere yapılıyor, kamulaştırma ise istimlak adını alıyor. Kamulaştırma sadece taşınmaz mallara yapılabiliyor. Devletleştirme ise hem taşınabilir hem de taşınmaz mallara yapılıyor. Kamulaştırma işlemi idari işlem olarak biliniyor. Devletleştirme işlemi ise kanunla yapılıyor. Kamulaştırma ve devletleştirmenin ortak alanı ise her ikisinin de olağan dönemlerde yapılmasıdır.


Devletleştirmenin mümkün olabilmesi için, söz konusu kuruluşun daha önce özel teşebbüs elinde olması gerekiyor. Kamulaştırmada ise özel mülkiyette bulunan gayrimenkuller, devlet tarafından alınıyor. Kamulaştırma özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların mülkiyetinin idareye cebren geçirilmesini öngören bir usuldür. Kamulaştırmayı devlet ya da diğer kamu tüzel kişileri yapabilir.


Kamulaştırma, kamu yararının gerektirdiği hallerde olur. Kamu yararının bulunmadığı hallerde kamulaştırma olmaz. 

Kamulaştırma sadece özel mülkiyette bulunan taşınmaz mallar için yapılabilir. Kamulaştırmada kural olarak malın gerçek karşılığının ve nakden ödenmesi ile olur. Gayrimenkulün tamamı veya bir kısmı kamulaştırılabilir. Yeterli ödenek temin edilmeden kamulaştırma işlemi başlatılamaz.


Kamu hizmeti niteliği taşıyan özel teşebbüsler, kamu yararının zorunlu kıldığı hallerde devletleştirilebilir. Devletleştirme gerçek karşılığı üzerinden yapılır. Gerçek karşılığın hesaplanma tarzı ve usulleri kanunla düzenlenir.



Türkiye'de kamulaştırma nasıl yapılır?
Trampa yoluyla kamulaştırma!
Devletleştirme ne demek?
Devletleştirme ve özelleştirme!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön