19 / 04 / 2024

Devletten konut desteği 2015!

Devletten konut desteği 2015!

Torba Yasa kapsamında yasalaşan hükümler arasında, konut katkısı da yer alıyor. Kabul edilen uygulama gereğince ev almak isteyene nasıl yardım yapılacak? İşte devletten konut desteği 2015...



Devletten konut desteği 2015!

Torba Yasa kapsamında yasalaşan hükümler arasında, konut katkısı da yer alıyor. Kabul edilen uygulama gereğince, konut kredisi kullanarak ev alanların ödemek zorunda olduğu peşinat için para biriktirene devlet belli oranlarda yardım yapacak.


Kanun gereğince, konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak.


Devlet katkısı için yapılan ödeme, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin TL'yi geçemiyor.


Bu destekten ilk konutunu alacak bireylerin faydalanabiliyor. Ev sahibi olan ancak ikinci ya da üçüncü evini almak isteyenler sistemden faydalanamıyor.


Destekten faydalanmak isteyenler bankada konut hesabı açarak para yatırmaya başlayacak. Hesap sahibi, en az 3 yıl sonra birikimini konut peşinatı olarak kullanmak şartıyla devlet yardımı almaya hak kazanacak.


Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Hak sahiplerinin tespitinden ve aktarılacak Devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumlu olacak. 


Haksız olarak yapıldığı tespit edilen Devlet katkısının ödendiği tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte bir ay içinde ödenmesi gerektiği Bakanlık tarafından bir yazı ile bankaya bildirilecek. 


Bu süre içinde ödeme yapılmaması halinde bu alacaklar, vergi dairesince anılan Kanun hükümlerine göre ilgili bankalardan takip ve tahsil edilecek.



Torba Kanun Teklifi yasalaştı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön