18 / 04 / 2024

Devre tatil ve devre mülk aynı şey mi?

 Devre tatil ve devre mülk aynı şey mi?

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında Devre tatil ve devremülk konularını ele aldı. İşte Heper'in o yazısı...




Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında Devre tatil ve devremülk konularını ele aldı. İşte Heper'in "Devre tatil ve devre mülk aynı şey mi" başlıklı o yazısı...

Devre tatil ve devre mülk aynı şey mi?

Hayır, devre tatil ve devremülk ayrı şeyler. O kadar ki düzenlendiği yasalar bile ayrı. Devre tatil tüketici mevzuatı içinde düzenlendiği halde devremülk ‘kat mülkiyeti mevzuatı’ içinde düzenlenmiştir.

Devre tatil bir nevi otel rezervasyonu gibidir, birilerinin mülkünden senenin belli günlerinde istifade imkanı tanır. Bir sözleşmeye bağlı olarak devre tatil hakkı elde edilir. Yararlanılacak gayrimenkulün sahipleri vardır. Belirlenen dönemlerde, belirlenen ücret karşılığında bu yerden istifade edilir.

KARIŞTIRMAYIN

Ama vatandaşı kandırma amaçlı olarak bildiğimiz meskenleri bile devre tatil sözleşmesi ile satanlara rastlanmaktadır. Devremülk ise bir mülkiyettir. Yani devremülk alan tapulu bir gayrimenkul almıştır.

Ancak malik bu gayrimenkulden 15 günden az olmamak kaydıyla yılın belli döneminde istifade eder. Bu mülkiyetin belli bir süresi yoktur, hayat boyu sürmekle birlikte malikin ölümü ile de mirasçılarına kalır. Dolayısıyla ‘devremülk alıyorum’ derken, yanılıp ‘devre tatil’ almamaya özen gösterilmelidir.


Geri Dön