19 / 04 / 2024

DHMİ ekonomiye 1 milyar 678 milyon avro kazandırdı!

DHMİ ekonomiye 1 milyar 678 milyon avro kazandırdı!

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), bu ay içerisinde, Dalaman Havalimanı dış hatlar terminal binasının işletme hakkının devri ve Milas-Bodrum Havalimanının yolcu terminallerinin işletme hakkının devri olmak üzere iki ihale gerçekleştirdi.




Gerçekleştirdiği ihalelilerle ekonomiye 1 milyar 678 milyon euro kazandıran DHMİ, Kocaeli/Cengiz Topel, Samsun/Çarşamba ve Nevşehir/Kapadokya Havalimanı kiralama ihalelerine bu yıl içinde çıkmayı hedefliyor. 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, 15 günde gerçekleştirdiği iki ihale ile ekonomiye 1 milyar 678 milyon euro kazandırdı. 

DHMİ, bu ay içerisinde, Dalaman Havalimanı dış hatlar terminal binasının işletme hakkının devri ve Milas-Bodrum Havalimanının yolcu terminallerinin işletme hakkının devri olmak üzere iki ihale gerçekleştirdi. Her iki ihaleye de sektörün büyük firmaları ilgi gösterirken, Dalaman Havalimanı ihalesinde en yüksek teklif KDV hariç 705 milyon euro, MilasBodrum Havalimanı ihalesinde ise 717 milyon euro oldu. Genel Müdürlük, Kocaeli/Cengiz Topel Havalimanı, Samsun/Çarşamba Havalimanı ile Nevşehir/Kapadokya Havalimanı kiralama ihalelerine de bu yıl içinde çıkmayı hedefliyor. 

Söz konusu 2 büyük ihaleden ilki olan Dalaman Havalimanı dış hatlar terminal binasının işletme hakkının devri ihalesi 7 Mart'ta yapıldı. DHMİ Genel Müdürlüğündeki ihaleye Limak-GMR ortak girişim grubu (OGG), Fraport-IC İçtaş OGG, YDA İnşaat ve TAV Havalimanları Holding'ten olmak üzere 4 teklif geldi. Dalaman Havalimanı terminallerinin işletme hakkının devri ihalesinde en yüksek teklifi, KDV hariç 705 milyon euro ile YDA İnşaat verdi. 

YDA İnşaat 31 Aralık 2040'a kadar Dalaman Havalimanı terminallerini işletecek Şartname gereği, YDA İnşaat, söz konusu bedelin yüzde ıo'unu sözleşme sırasında peşin, kalan bölümünü ise işletme süresince yıllık taksitler şeklinde ödeyecek. 

Dalaman Havalimanı dış ve iç hatlar terminalleri ile bunları tamamlayan tesislerin işletme hakkının 26 yıllığına devrini kapsıyor. YDA İnşaat, sözleşmenin ardından, Dalaman Havalimanı terminallerinin işletme hakkını 31 Aralık 2040^ kadar elde edecek. 

Dalaman Havalimanı, dış hat yolcu sayısı itibarıyla Türkiye'de 4'üncü, toplam yolcu sayısı itibarıyla da 7'inci sırada yer alıyor. Mevcut dış hatlar terminali özgün mimarisi ve modern yapısıyla dünya havalimanları içinde de ödüle layık görüldü. 

Geçen yıl Dalaman Havalimanını, 4 milyon 57 bin yolcu kullandı. 

Dünyadaki ilk 100 havalimanı arasında yerini alan havalimanı, aynı zamanda engelsiz havalimanı ve yeşil havalimanı sertifikalarına sahip olarak hizmet veriyor. 

Milas-Bodrum'dan 717 milyon euro DHMİ, Dalaman Havalimanı ihalesinden 2 hafta sonra 21 Mart'ta da yurt içi ve yurt dışı turizme olan katkılarıyla Türkiye'nin turizm ve ekonomi açısından önemli merkezlerinden biri olan Milas-Bodrum Havalimanının terminallerinin işletme hakkı devri ihalesini gerçekleştirdi. 

Fraport-IC İçtaş, Astaldi-ROMAIRPORT-Göçay, TAV Havalimanları Holding ve YDA İnşaat olmak üzere 4 şirket ve konsorsiyumun teklif verdiği ihalede, en yüksek teklif KDV hariç 717 milyon avro ile TAV Havalimanları Holding'den geldi


Ekonomi Gazetesi


Geri Dön