20 / 04 / 2024

Didim Cumhuriyet İlkokulu kaderine terk edildi!

Didim Cumhuriyet İlkokulu kaderine terk edildi!

Didim'in ilk yerleşim bölgesi olan Eskiköy'de bulunan ve geçen yıl boşaltılan 87 yıllık Cumhuriyet İlkokulu binası, sahip çıkılmayınca alkol, tiner ve uyuşturucu bağımlılarının yuvası oldu.



Didim'in Hisar Mahallesi'nde tarihi Apollon Tapınağı'nın karşısında bulunan Cumhuriyet İlkokulu, mübadele yıllarında eski bir Rum eviyken, bu bölgede eğitim ihtiyacının ortaya çıkmasıyla 1928 yılında 3 sınıflı okul olarak faaliyete geçirildi. 1945 yılında çıkan yangın sonunda kullanılamaz hale gelen tarihi okul binası, köy halkının katkılarıyla onarım görerek yeniden hizmete devam etti. Yerleşik nüfusun sürekli artması ve mevcut binanın çok eski olması nedeniyle 1986 yılında belediye, koruma derneği, okul aile birliği, halk ve esnafın katkılarıyla tadilata alınan üç derslikli binanın dayanıklılığının artırılması amacıyla ahşap taban ile çatı kaldırılarak kolon ve kirişlerle desteklendi. SİT korumasında olduğu için fiziki yapısına dokunulamayan tarihi okuldaki üç derslik, ikili öğretimde ihtiyaca cevap veremez hale gelince 1996 yılında belediye, koruma derneği, okul aile birliği ve halkın katkılarıyla üç derslikli prefabrik bina yapıldı.

TÜRK BAYRAKLARI, ATATÜRK FOTOĞRAFLARI VE ANDIMIZ YERLERDE

İlçede 87 yılda binlerce öğrenci mezun eden, içerisinden bugüne kadar belediye başkanları, meclis üyeleri, öğretmen, avukat, mimar, mühendis ve doktorların çıktığı 87 yıllık tarihi okuldaki öğrenciler, geçen yıl Efeler Mahallesi'nde yeni yapılan ve adı yine Cumhuriyet İlkokulu olan yeni binada eğitim öğretime başladı. Geçen yıl boşaltılarak atıl durumda bırakılan tarihi okul ise kaderine terk edildi. Sahip çıkılmayınca cam ve kapıları kırılan tarihi bina, alkol, tiner ve uyuşturucu kullananların mekanı haline geldi. Okulun içi talan edilirken, sınıflardaki Türk bayrakları, Atatürk fotoğrafları ve andımız ile tarihi ansiklopediler, kitaplar yerlere atıldı.

BİNA KORUNSUN

Tarihi okulun kaderine terk edilmesi, en çok mahalle sakinlerini rahatsız ederken vatandaşlar tarihi yapının korunmasını istiyor. Didim'in eğitim anlamında ilk okul binası olan Cumhuriyet İlkokulu binasının kendileri için manevi değerinin olduğunu ifade eden Hisar Mahallesi sakinleri, "Bizler bu okulda okuduk. Geçmiş yıllarda eski bir Rum köyü iken, mübadele zamanında okula çevrilerek 1928 yılından bu yana binlerce öğrenciye eğitim öğretim hizmeti verdi. Buranın atıl hale gelmesini ve tinerci yuvası olmasını istemiyoruz. Burası kurs merkezi veya halk eğitim merkezi olarak değerlendirilebilir" diye konuştular.


Aydın Denge Gazetesi


Geri Dön