18 / 04 / 2024

Dijital para ödeyerek gayrimenkul sahibi olma fırsatı!

Dijital para ödeyerek gayrimenkul sahibi olma fırsatı!

Son zamanlarda Bitcoin'in değerlenmesiyle birlikte dijital paralara ilgi arttı. Peki, dijital para ile gayrimenkul sahibi olmak mümkün mü?  



Son yıllarda dijitale olan dönüşümden en fazla etkilenen alan kuşkusuz ekonomi oldu. Özellikle Bitcoin'in hayatımızda daha fazla yer almasıyla birlikte pek çok kişi dijital para ile yapılacak yatırımları araştırmaya başladı. 

 Peki bu dijital paralar ile yatırım ve ödemeler nasıl oluyor? Gayrimenkul piyasasının örnek ismi Propertytr yönetim kurulu başkanı dijital para hakkında araştırma yaptı. 

Dijital Çağda Dijital Paralar ile Ödeme 
 

Gayrımenkul yatırımlarına ilişkin olarak Propertytr yönetim kurulu başkanı Yusuf Boz dijital paralara yönelik yatırım yapmayı düşünenler için önerilerde bulundu. Dijital çağda dijital paralar ile ödeme giderek yaygınlaşırken emlak ve gayrimenkul sektörünün bu kripto para birimleri ile yolunun kesişeceğine kesin gözle bakılıyor. PropertyTR yönetim kurulu başkanı Yusuf Boz tarafından gayrımenkul yatırımları ile ilgili yaptığı açıklamalar bu perspektiften de değerlendirilmeli. 

Dijital para ödeyerek gayrimenkul sahibi olma fırsatı!

 Kripto Paralar ve Gayrimenkul ile Olan İlişkisi  

 Gayrimenkul sektörü için önemli değerlendirmeler yapan Yusuf Boz, ülkemizde emlak sektörünün yatırımcılar ve ev ya da işyeri sahibi olmak isteyenler için hala en gözde alım satım alanlarından biri olduğunu vurguluyor. Ekonomik problemlere, dünyayı çevreleyen pandemi sürecine rağmen gayrimenkul satışlarında gözle görülür önemli düzeyde bir azalma, durgunluk süreci gözlemlenmiyor. Şu an ülkemizde kripto para birimleri borsalarda etkili bir yatırım amacı olarak görülmeye başlarken bu giderek değer kazanan Bitcoin gibi kripto para birimleri ile gayrimenkul yatırımları henüz ülkemizde söz konusu olmasa da bu ileride olmayacağı anlamına gelmiyor. 

Emlak sektöründeki yaşanları en yakından izleyen bu sektörün en güçlü firmalarından biri olan Propertytr vizyonunu geniş tutan bir hizmet politikasına haiz olmasından ötürü gayrimenkule yatırım amaçlı olarak kripto para birimlerinin yakın zamanda şu anki sınırlı alandan çıkarak daha yaygın bir şekilde kullanımının görüleceğini tahmin ediyor. Bu öngörü kapsamında yalnızca yatırım değil kullanım amacı ile alınacak gayrimenkullerin başta ev, arsa ve işyerleri olmak üzere ödeme araçlarında kripto para ödemelerini geçerli kılınabileceği buna uygun teknik altyapının oluşturulacağı belirtiliyor.  

 İleride Kripto Paralar ile Ödeme Yapılır mı? Güvenli Olur mu? 

 Kripto para birimleri de günümüzde kullanılan paralar gibi esasında bir para birimi. Tek farkı dijital platformlarda kullanılabilmesi, fiziki bir maddeye dönüşmemesi. Fiziki olarak elle tutulur gözle görülür olmaması geçerliliğine etki etmiyor. Hesabınızdaki kripto para birimleri ile alışveriş ve yatırım yapmanız mümkün. Kripto para birimleri ile yapılan ödemelere ilişkin pek çok kişinin endişesi güvenlik tehditleri noktasında birleşiyor. Hacker olarak adlandırılan kişiler, kripto para birimlerini ele geçirebilir düşüncesi haksız da sayılmaz. Fakat sıkı güvenlik tedbirleri özellikle güvenirliliğini kanıtlayan bazı sağlayıcılar bu endişeleri gidermeye devam ediyor. 

 Nasıl ki Dolar ve Euro gibi dünya çağında geçerli para birimleri enflasyon başta olmak üzere çeşitli ekonomik ve siyasi olaylardan etkilenerek değer kaybı ve kazancı yaşıyorsa; kripto para birimleri de sabit değerde kalmayıp finansal dalgalanmalar paralelinde hisse senetleri gibi değer artış ve kayıpları yaşayabiliyor. Günümüzde ise popülaritelerine ve Elon Musk gibi iş dünyasının dünyaca ünlü önemli isimlerin bu para birimlerine yaptıkları yatırımlar eşliğinde yükselen bir ivme çizdikleri gözlemleniyor.  

 Yabancı Yatırımcının Tercihi Ne Yönde Olur? Neden? 

 Türkiye Yusuf Boz tarafından daha öncede belirtildiği üzere bir şantiye ülkesi. Buna rağmen sıfır konutlarda satış düzeyi halen hedeflenen düzeye ulaşmadı. Yerli yatırımcı maliyet girdileri ve döviz kurundaki aşırı dalgalanmalar özellikle de yükselen grafik nedeni ile çekimser davranıyor. Satışların artışı için devlet desteği ve kredi faizlerinin büyük oranda indirimi de henüz tam anlamı ile istenilen satış oranlarına erişilmesini mümkün kılmıyor. Bir diğer önemli nokta yerli yatırımcıların ve tüketicilerin ikinci el konutlara yönelmesi. Piyasayı bir nebze hareketlendirse de bu satışlarda yeterli değil.

Dijital para ödeyerek gayrimenkul sahibi olma fırsatı!

 Yerli yatırımcı ve tüketiciler emlak sektöründeki beklentileri karşılayamazken gözler yabancı yatırımcıya çevrilmiş durumda. Yabancı yatırımcıların özellikle Ortadoğu ve Arap Yarımadasındaki önemli ülkelerin dev şirketlerinin ve şahısların talepleri ülkemizdeki gayrimenkul piyasasını hareketlendiriyor. Yasal düzenlemeler bu yatırımların önünü açmaya yönelik olarak yapılıyor. 

 Yabancı yatırımcı ülkemize yönelmişken daha farklı kıtalardaki yabancı yatırımcılarında ilgisini çekmek için kripto paralar ile ödemenin, yatırım yapmanın güvenli ve yasal bir platformda gündeme gelmesi çok da uzak değil. Bazı büyük ve küçük işletmeler kripto para piyasasına girmeyi ya da blockchain teknolojisini operasyonlarında uygulamayı düşünürken ülkemizdeki gayrimenkul piyasasının bu gelişmelerin dışında tutulmasının dezavantajlı yanları olabileceği ortaya çıkıyor. Kripto para ödeme yöntemini seçen firmaları ülkemize yatırım yapmaya teşvik etmek de ileride mümkün olabilir. Neden olmasın? 

Dijital para ödeyerek gayrimenkul sahibi olma fırsatı!

 Devlet Tarafından Kontrol Edilebilir mi?  

 Dijitale dönüşümün hızla gerçekleştiği, telekonferans yöntemlerinin yaygınlaştığı, online eğitimlerin hız kazandığı, yapay zekanın yepyeni marifetlerin ortaya çıktığı günümüzde ülkemiz uzaya gitmek için adımlar atarken kripto para birimleri ile ödemeler de elbette ki çıkarılan kanunlar kısacası yasal mevzuat çerçevesinde ve kurulacak güvenilir, teknolojik sağlam bir altyapı ile devlet tarafından kontrol altına alınabilir. Yönetim kurulu başkanı Yusuf Boz, devletimiz halihazırda siber saldırılara karşı da başarı ile mücadele etmektedir diyerek kripto para birimlerinde de başarılı bir sistem kurabileceğimizi ifade ediyor. 

 Dijital Ödemeyle İşlemler Kolaylaşır mı?  

 Dijital ödeme ile işlemler kolaylaşmaktadır. Ayrıca bankaların Eft, havale gibi ödeme araçlarında çeşitli kesintiler yaptığı düşünüldüğünde kripto para birimlerinde kesintisiz bir peşin ödeme gerçekleşmekte olup bunun gibi önemli avantajları şirketlere ve şahıslara sağlamaktadır. Gayrimenkul alanında şimdiye kadar pek çok başarılı projeye imza atan Propertytr yönetim kurulu başkanı işlemlerin kolaylaşacağını ama güvenilirlik ve yasal zeminin sağlam bir şekilde kurulmasının öncelik olduğunu vurguluyor. 

Sadece 1 Bitcoin'le ev ve araba alabilirsiniz!

 


Geri Dön