23 / 04 / 2024

DIK, Timur Gayrimenkul ile ortak oldu!

DIK, Timur Gayrimenkul ile ortak oldu!

Altyapı sektöründe dünyadaki dört şirketten biri olan DIK, Timur Gayrimenkul ile ortaklık kurarak Türk gayrimenkul sektörüne girdi



Altyapı sektöründe faaliyet gösteren ve son 10 yılda 6 milyar euro toplam fon yöneten Berlin merkezli DIK (Deutsche Infrastruktur Kapital) ile Timur Gayrimenkul ortaklık kurdu.

Ortaklıkla ilgili olarak gerçekleştirilen basın toplantısında bir konuşma yapan Timur Gayrimenkul Genel Müdürü Erden Timur, bu yeni ortaklığın Türk gayrimenkul sektörü için önem taşıdığını ve gayrimenkul projelerine 5 yıl içerisinde 2 milyar Euro yatırılacağını açıkladı.

Türk gayrimenkul sektörü için 2 milyar euronun çok önemli bir yatırım rakamı olduğuna dikkat çeken Erden Timur, DIK'ın altyapı alanında tecrübe sahibi olduğunu belirterek “Timur Gayrimenkul olarak bu önemli fonun aktarılacağı projeleri hayata geçirme sonuçlandırma sorumluluğunu taşıyoruz” dedi.

Erden Timur konuşmasında DIK Türkiye ile Türk pazarında konut, ofis ve bu projeler kapsamında perakende satış alanları ve otopark yatırımları gerçekleştireceklerini belirtti. Timur “Türk gayrimenkul sektöründen farklı olarak bu yeni ortaklıkla projeleri şirketin fonları ile finanse etmek ciddi anlamda zaman ve maliyet avantajı sağlıyor. Bu avantaj da hem proje şirketi hem de yatırımcıya yansıyacak. Bu ortaklıkla birlikte projenin yüzde 65'lik kısmını şirket kendi fonlarıyla gerçekleştirmiş olacak” diye konuştu.

Erden Timur'dan sonra kısa bir açıklama yapan DIK Kurumsal Finans ve İş Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Selim Kuzu'da şirketlerinin altyapı sektöründe dünyadaki sayılı firmalar arasında yer aldığına dikkat çekerek teknik alt yapı, deniz altyapısı ve gayrimenkul geliştirme alanında 25 yıla dayanan tecrübelerinin olduğunun altını çizdi. Kuzu, “Dünyada ciddi anlamda alt yapı projeleri yapıyoruz. Gelişmekte olan ülkelerde büyük ölçekte sermaye piyasalarından bağımsız gelişen reel ekonomi projelerine yatırım yapıyoruz.

Gayrimenkul geliştirme alanında her zaman çok dikkatli ve özenle çalışıyoruz. Ancak, Türk gayrimenkul piyasasının geleceğine yürekten inanıyoruz. Bu inanç doğrultusunda, Timur Gayrimenkul ile kurduğumuz ortaklığın da gücüyle Türkiye'de gayrimenkul alanında ilerlemeyi hedefliyoruz” dedi.

Daha sonra söz alan DIK Global Pazar Araştırmaları Direktörü John B. Marshall'da tüm ülkelerde olduğu gibi Türk pazarına girmeden önce iki yıl süren ve 10 milyon euroyu bulan bir araştırma yaptıklarını belirterek, “Çalışmalarımız bize karlı ve güvenli ülke ve sektörler konusunda yardımcı oluyor. 2002 yılından beri Türkiye'yi yatırım ülkesi olarak görüyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.

DIK Raporlarına göre;
İstanbul nüfusu 2015 yılında 14 milyon 590 bin, hane halkı sayısı da dört milyon  90 bin olacak. Hane halkı sayısının bir milyon 600 bin konut talebi yaratacak gelir gücüne sahip olacak. 2015 yılında oluşacak 2 milyon 186 bin 598 adet konut ihtiyacının bir milyon 179 bin 788'i hane halkı artışı, 173 bin 250'si yenileme, 183 bin 560'ı deprem, 650 bini ise kentsel dönüşüm kaynaklı olacak. Doğacak 2 milyon 600 bin konut talebinin yüzde 48'si yeni ihtiyaç, yüzde 46'sı yenileme kaynaklı, yüzde 6'sı ise yatırım amaçlı olacak.
Emlak Konut GYO Halkalı 3. etapta arsa satışı yapacak.

--

Deutsche Infrastruktur Kapital (DIK) Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Timur Gayrimenkul Genel Müdürü Erden Timur, "Bu ortaklıkla birlikte Deutsche Infrastruktur Kapital ve Timur Gayrimenkul, Türkiye'nin gayrimenkul sektörüne 5 yıl içerisinde 2 milyar avro yatırım yatırım yapacak" dedi.

Altyapı sektöründe dünyada faaliyet gösteren DIK, Timur Gayrimenkul ile ortaklığı seçerek Türk gayrimenkul sektörüne girdi.

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Timur, bu yeni ortaklığın Türk gayrimenkul sektörü için büyük önem taşıdığını belirtti.

Timur, 1977 yılından bu yana demir-çelik, akaryakıt ve arazi geliştirme sektörlerinde faaliyet göstermiş olan Timur Grup bünyesindeki Timur Gayrimenkul'un, çalışmalarına 2004 yılında başladığı ve Türkiye'nin ilk akıllı binalarından olan Timur Residence ve Lemontri'yi yaptığını anımsattı.

Timur, DIK Türkiye'nin, Timur ve DIK Almanya'nın yüzde 50-50 ortak girişimi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"DIK Almanya'nın altyapı ve gayrimenkul alanlarında proje geliştirilmesine dair uzun yıllara dayanan uzmanlığı, Timur'un kendi alanındaki kuralları değiştiren farklı vizyonunun yaratacağı sinerjinin, sonuçlarını ileriki günlerde hep birlikte görüyor olacağız. Bu ortaklıkla birlikte DIK ve Timur Gayrimenkul, Türkiye'nin gayrimenkul sektörüne 5 yıl içerisinde 2 milyar avro yatırım yapacak.

Sizlerin de çok iyi bildiği gibi 2 milyar avro, Türk gayrimenkul sektörü için çok önemli bir rakam ve büyük bir yatırım. Timur olarak bu önemli fonun aktarılacağı projeleri üretme ve başarıyla sonuçlandırma sorumluluğunu taşıyoruz. Projelerin yüzde 65'lere kadar kısmını şirketimizin kendi fonlarıyla, yani öz sermayemiz ile finanse ediyor olacağız."

Erden Timur, DIK Türkiye'nin, DIK ve Timur ortaklığında Türkiye pazarında konut, ofis, konut ve ofis projeleri kapsamında perakende satış alanları ve otopark yatırımları gerçekleştireceğini bildirdi.

-İSTANBUL FLATS KONSEPTİ-
Timur, nitelikli projeler üretmek için yola çıktıklarını, bu anlamda yeni ortaklıklarının ilk projesi olan NEF Flats 163 Levent'in, aynı zamanda NEF İstanbul Flats konseptinin de ilk projesi olduğunu ifade etti.

İstanbul Flats konseptinin, şehir merkezinde çalışan ve 2 bin ile 3 bin lira arası maaş alan profesyonellerin yine şehir merkezinde ödeyebilecekleri kira bedelleri ile oturabilecekleri nitelikli projeleri kapsadığını anlatan Timur, 1,5 yıldır projenin hedef kitlesini yakından tanımak ve onların ihtiyaç ve beklentilerini öğrenmek için kapsamlı araştırmalar yaptıklarını ve çarpıcı sonuçlarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Nef Flats 163 Levent projesi ile ilgili olarak Timur, "Konum itibarıyla Taksim-Maslak hattında çalışan genç profesyonellerden oluşan 950 bin kişilik hedef kitlesinin 900 ile bin 300 lira kira ödediklerini gördük. Bu yönde
yaptığımız araştırmalar sonucunda vardığımız sonuçlar doğrultusunda hayata geçireceğimiz yeni projemizi Kanyon'a 900 metre cazip lokasyonuyla, Kağıthane'de, Talat Paşa Caddesi üzerinde ve yüzde 95'i 1 1, yüzde 5'i 2 1 dairelerden oluşan, hacimsel daire mantığı güdülerek brüt 4 metre ila brüt 6 metre tavan yüksekliğine sahip dairelere yer vererek, toplam 131 metre yükseklikte sıra dışı bir proje olarak hayata geçiriyoruz" diye konuştu.

Projenin tasarımının da çok önemli olduğunu ifade eden Timur, iki kez Wallpaper ödülü alan ve dünyaca tanınan bir firma olan Autoban'ın bu proje için ilk kez bir dış mimari projeye imza attığını vurguladı.

Timur, ayrıca aynı konseptte Anadolu yakasında Göztepe'de yeni bir projenin başlamak üzere olduğunu ve Kemerburgaz Göktürk'te ise NEF Kemerburgaz Apartments projelerinin de devam ettiğini belirtti.

Nef Flats 163 Levent projesindeki konutların 194 bin lira ile 540 bin lira arasınada değişen fiyatlarda satışa sunulacağını ve toplum 308 konut olacağını dile getiren Timur, konutların 59 metrekare ile 132 metrekare arasında değişeceğini kaydetti.

-"TÜRKİYE'DE GAYRİMENKUL ALANINDA İLERLEMEYİ HEDEFLİYORUZ"-
DIK Kurumsal Finans ve İş Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Selim Kuzu ise altyapı sektöründe dünyadaki dört şirketten biri olduklarını belirterek, teknik altyapı, deniz altyapısı ve gayrimenkul geliştirme alanında 25 yıla dayanan tecrübelerinin olduğunu söyledi.

Kuzu, "Dünyada ciddi anlamda altyapı projeleri yapıyoruz. Gelişmekte olan ülkelerde büyük ölçekte sermaye piyasalarından bağımsız gelişen reel ekonomi projelerine yatırım yapıyoruz. Gayrimenkul geliştirme alanında her zaman çok dikkatli ve özenle çalışıyoruz. Ancak, Türk gayrimenkul piyasasının geleceği olduğuna yürekten inanıyoruz. Bu inanç doğrultusunda, Timur Gayrimenkul ile kurduğumuz ortaklığın da gücüyle Türkiye'de gayrimenkul alanında ilerlemeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Türkiye pazarına girmeden önce çok ciddi araştırmalar yaptıklarını belirten Kuzu, lokal durumdan çevre analizine, sanayinin durumundan çalışan ve yaşayan insanların durumuna kadar tüm bu süreçleri analiz ettiklerini kaydetti.

Selim Kuzu ayrıca, çok uzun bir süreçten geçtiklerini, bu fonlama sisteminin arkasında çok kapsamlı bir ekip çalışması olduğunu vurgulayarak, "Öz sermayemizle projelere giriyoruz. Kara da, zarara da ortak oluyoruz. Bu da Türk gayrimenkul sektörünün ve Türkiye'nin geleceğine olan inancımızın en önemli göstergesidir" dedi.

Bu pazar araştırmasının ortaklık arayışını da kapsadığını söyleyen Kuzu, mutlaka ev sahibi ülkeden bir ortakla hareket ettiklerini belirtti.

Kuzu, 2 yıl süren derin araştırmalar ve gözlemler sonunda Timur Gayrimenkul ile ortak olmaya karar verdiklerini dile getirerek, Timur'un "projelere müteahhit gibi değil, tasarımcı gibi yaklaşması", "insanların ihtiyaç ve beklentilerini ön planda tutması", "dünya standartlarında çözümler sunması" ve "yatırımlarını çoğunlukla öz sermaye ile yapıyor olmaları"nın, ortaklık kararındaki en önemli etkenler olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda üç yıldır Türkiye'de deniz altyapısı konusunda yatırım yaptıklarını anlatan Kuzu, Tuzla'da hala inşaatı süren tersanenin, Avrupa ve Asya'nın en büyük bakım onarım tersanesi olacağını belirtti.

Önümüzdeki 10 yıl için Türkiye'yi yatırım ülkesi olarak seçtiklerini ve Türkiye'ye yatırım yapacaklarını belirten Kuzu, Karadeniz ve Akdeniz'de olmak üzere 2 limana daha yatırım yapacaklarını, bu yatırımların Tuzla'ya yapılan yatırımlardan daha büyük olacağını anlattı.

Kuzu, ilk 5 yıllık dilimde Türkiye'de sadece gayrimenkul alanına yatırım yapacaklarını, ancak 2,5 yıllık dönemde farklı projelere de yoğunlaşacaklarını dile getirdi.

-DIK GLOBAL PAZAR ARAŞTIRMALARI DİREKTÖRÜ MARSHALL-
DIK Global Pazar Araştırmaları Direktörü John B. Marshall da, tüm ülkelerde olduğu gibi Türk pazarına girmeden önce 2 yıl süren ve 10 milyon avroyu bulan bir araştırma yaptıklarını belirtti.

Marshall, Türkiye pazarının güçlü ve dinamik bir pazar olduğunu ifade ederek, "Değerlendirme sistemimiz, analiz ettiğimiz ülkelerde en çok gelecek vekar vadeden sektörleri güvenli bir şekilde ve erkenden tespit etmemizi ve bundan hareketle getirisi yüksek olan projeleri bulup geliştirmemizi sağlamaktadır. 2002 yılından beri Türkiye'yi yatırım ülkesi olarak gözlemlemekteyiz" diye konuştu.

Marshall, DIK'nın yatırım yapmayı tercih ettiği ülkelerin başında önümüzdeki on yılda en yüksek getirili ve en sürdürülebilir projelerin beklendiği gelişmekte olan ülkeler olduğunu söyledi.

Avrupa genelinde ilk etapta yatırım yapılacak ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Marshall, bunun bir nedeninin de yapılan araştırmalara göre geniş tabanlı artan refaha paralel olarak Türk Gayrimenkul Sektörü'nde kalite beklentisinin artacak olması olduğunu söyledi.

John B. Marshall, şunları kaydetti:
"İstanbul nüfusunun 2015 yılında 14,59 milyon, hane halkı sayısının da 4,09 milyon olması öngörülmektedir. Hane halkı sayısının 1,6 milyonu konut talebi yaratacak gelir gücüne sahip olacaktır. 2015 yılında oluşacak 2 milyon 186 bin 598 adet konut ihtiyacının 1 milyon 179 bin 788'i hane halkı artışı, 173 bin 250'ü yenileme, 183 bin 560 deprem, 650 biniyse kentsel dönüşüm kaynaklıdır. Bu bağlamda doğacak 2 milyon 600 bin konut talebinin yüzde 48'si yeni ihtiyaç, yüzde 46'sı yenileme kaynaklı, yüzde 6'sı ise yatırım amaçlı olacaktır. Yine bu konut talebinin yüzde 5'i A grubu lüks konutlara, yüzde 66'sı B grubu standart ve nitelikli konutlara, yüzde 29'u ise C grubu sosyal konutlara yönelik olacaktır.

Bahsi geçen bu 2,6 milyon adet yeni konut için 400 kilometrekare yeni araziye ihtiyaç duyulacak ve bu talebi karşılayacak konut arzının yüzde 74'ünün piyasa, yüzde 26'sının kamu tarafından üretileceğini öngörüyoruz. Diğer taraftan, 2015 yılında konut kredilerinin Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) yüzde 15'ine,
Banka Aktiflerinin yüzde 12'sine çıkması öngörülmekte, 100 bin lira büyüklüğünde 1 milyon adet kredi kullandırılması beklenmektedir."

Marshall, gruplarınca gayrimenkul ve emlak, bir yatırım sahası olarak ön planda görüldüğünü ve kendilerinin kullanıcılar için yeni, modern ve çevresinin gelişmesine de katkıda bulunacak yaşam sahaları sağlamak istediklerini ifade etti.
AA

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

DIK ve Timur Gayrimenkul'den 5 yılda 2 milyar euro yatırım
Altyapı sektöründe faaliyet gösteren ve son 10 yılda 6 milyar euro'luk fon yöneten Berlin merkezli DIK (Deutsche Infrastruktur Kapital) ile Timur Gayrimenkul ortaklık kurdu. Timur Gayrimenkul Genel Müdürü Erden Timur, bu yeni ortaklığın Türk gayrimenkul sektörü için önem taşıdığını ve gayrimenkul projelerine 5 yıl içinde 2 milyar euro yatırılacağını söyledi.
Erden Timur, DIK Türkiye ile birlikte konut, ofis ve bu projeler kapsamında perakende satış alanları ve otopark yatırımları gerçekleştireceklerini belirtti. Timur, “Türk gayrimenkul sektöründen farklı olarak bu yeni ortaklıkla projeleri şirketin fonlarıyla finanse etmek ciddi anlamda zaman ve maliyet avantajı sağlıyor. Bu avantaj, hem proje şirketine hem de yatırımcıya yansıyacak. Bu ortaklıkla birlikte projenin yüzde 65'lik kısmını şirket kendi fonlarıyla gerçekleştirmiş olacak” diye konuştu.

25 yıllık tecrübeye sahip
DIK Kurumsal Finans ve İş Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Selim Kuzu da şirketlerinin altyapı sektöründe dünyadaki sayılı firmalar arasında yer aldığına dikkat çekerek, teknik alt yapı, deniz altyapısı ve gayrimenkul geliştirme alanında 25 yıla dayanan tecrübelerinin olduğunu söyledi.
Kuzu, “Gelişmekte olan ülkelerde büyük ölçekte sermaye piyasalarından bağımsız gelişen reel ekonomi projelerine yatırım yapıyoruz. Türk gayrimenkul piyasasının geleceğine yürekten inanıyoruz. Bu inanç doğrultusunda, Timur Gayrimenkul ile kurduğumuz ortaklığın da gücüyle Türkiye'de gayrimenkul alanında ilerlemeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
DIK Global Pazar Araştırmaları Direktörü John B. Marshall ise tüm ülkelerde olduğu gibi Türk pazarına girmeden önce iki yıl süren ve 10 milyon euro'yu bulan bir araştırma yaptıklarını belirterek, “Çalışmalarımız bize karlı ve güvenli ülke ve sektörler konusunda yardımcı oluyor. 2002 yılından beri Türkiye'yi yatırım ülkesi olarak görüyoruz” dedi.
Tebernüş Kireçci

Alman DIK, konut, otopark ve limana 2 milyar yatıracak
Alman Deutsche Infrastruktur Kapital, Timur Gayrimenkul ortaklığı ile 5 yılda konut, ofis ve otopark projelerine 2 milyar euro yatırım yapacak

ALMAN Deutsche Infrastruktur Kapital (DIK), Timur Gayrimenkul ile birlikte emlak sektörüne 5 yılda 2 milyar euro yatırmaya hazırlanıyor. 2002'den beri Türkiye'de arayışlarda olan DIK Kurumsal Finans ve İş Geliştirme Sorumlusu Selim Kuzu, Timur Gayrimenkul ile yüzde 50-50 ortaklıkla DIK Türkiye isimli şirketle gayrimenkul projeleri yapacaklarını kaydetti. Kuzu, Türkiye'de konut, ofis ve otopark projeleriyle ilgilendiklerini de açıkladı.

İLK PROJE LEVENT'TE OLACAK
DIK Türkiye Yönetim Kurulu üyesi ve Timur Gayrimenkul Genel Müdürü Erden Timur ise ortaklığın ilk yatırımının NEF Flats 163 ismiyle Levent'te hayata geçirileceğini açıkladı. Timur, bu proje dışında Göztepe'de NEF Flat Göztepe, Kemerburgaz'da ise NEF Apartments isimleriyle de bu sene içinde projeye başlayacaklarını ayrıca Maslak, Çağlayan ve Kozyatağı'nda ofis projeleriyle ilgilendiklerini açıkladı. Timur ayrıca otopark ihalelerine gireceklerini ve yeraltı otoparklarıyla ilgilendiklerini de açıkladı.

Gençlere 194 bin TL'den ev satacak
Kağıthane'de, Talat Paşa Caddesi üzerinde bulunacak olan NEF Flats 163, hacimsel daire mantığı güdülerek brüt 4 metre ila brüt 6 metre tavan yüksekliğine sahip dairelerden oluşacak. Toplam 131 metre yükseklikte 308 daireden oluşacak projede 59 metrekarelik en küçük 1+1 daireler 194 bin TL'den en büyük 132 metrekarelik loftlar ise 540 bin TL'den satılacak.
Sabah

2 milyar Euro ile inşaata girdi 
Alman altyapı şirketi DIK ile Türkiye'den Timur Gayrimenkul yüzde 50'şer ortaklıkla yeni şirket kurdu. Ortaklık önümüzdeki 5 yılda İstanbul'da 2 milyar Euro'luk konut, ofis, alışveriş merkezi ve otoparklar yapacak. Alman DIK, üretken beyinli genç nüfusu ekonomik garanti gördüğü için Türkiye'ye geldiğini açıkladı.
Almanya Berlin merkezli altyapı şirketi DIK (Deutsche Infrastruktur Kapital), Türkiye'den Timur Gayrimenkul ile yüzde 50'şer ortaklı bir inşaat şirketi kurdu. Yeni şirket DIK Türkiye önümüzdeki 5 yılda gayrimenkul alanında Türkiye'de 2 milyar Euro'luk yatırım yapacak. DIK halen İstanbul Tuzla'da 175 milyon dolarlık yatırımla Avrupa ve Asya'nın en büyük gemi onarım tersanesini inşa ediyor. Şirket Gelibolu'da 200 milyon dolara mal olacak liman ile Doğu Karadeniz'de de bir başka liman inşa edecek. İstanbul'da ise DIK ve Timur ortaklığı konut, ofis, alışveriş merkezi ve otoparklar inşa edecek.

Ortaklığının ilk projesi 131 metre yüksekliğindeki bir gökdelen konutu, 130 milyon dolar yatırım bedeliyle İstanbul Levent'te yükselecek. DIK Türkiye'nin araştırmasına göre İstanbul Taksim ve Levent bölgesinde 2 bin ile 3 bin lira maaş alan bekar veya yeni evli 950 bin kişi bulunuyor. Ayda 900 ila bin 300 lira kira ödeyen bu kişiler için bölgede yeni bina hiç yok; en yeni bina 25 yaşında. Adını kapı numarasından alan Nef 163'teki dairelerin yüzde 95'i 1 oda 1 salon, yüzde 5'i 2 oda 2 salon şeklinde olacak. DIK Türkiye ortağı ve Timur Gayrimenkul Genel Müdürü Erden Timur, "Burayı yatırım için alan da kiraya verecek. Konseptimiz son kullanıcının kiracı olması." dedi. 59 ila 132 metrekare genişliğindeki daireler 194 bin ila 540 bin liradan satılacak. DIK Türkiye İstanbul Göztepe'de de 33 katlı bir konut gökdelenini dikecek. Bina Anadolu yakasının en yükseği olacak. Nef serisi konut gökdelenlerdeki dairelerin zeminden tavana net yüksekliği 4 metre olacak ve sakinlerine ferah bir ortam sağlayacak. Erden Timur, Nef isminin nefesten geldiğini söyledi. DIK şirketi son 10 yılda 6 milyar Euro'luk bir fonu yönetti. DIK ve Timur ortaklığı da projelerin yüzde 65'ini özsermaye olarak kendi kasasından karşılayacak. İstanbul'da yapılan basın toplantısında konuşan DIK Global Pazar Araştırmaları Direktörü John B. Marshall, bütün ülkelerde olduğu gibi Türk pazarına girmeden önce 2 yıl süren ve 10 milyon Euro tutan bir araştırma yaptırdıklarını söyledi. Kriterlerinin, 0-19 yaş arası nüfusun yüzde 20 ve 20-65 yaş arasındakilerin nüfusun yüzde 60'ını teşkil etmesi olduğunu belirten Marshall, "Doğurgan, üretken zekaya sahip olma kriterimiz olan 0-19 arası nüfus kriteri şartımız Türkiye'de tam. Tüketici kesimi oluşturan 20-65 yaş arası da aynı. Bu tablo 2035 yılına kadar da bozulmayacak. Bu garantiyi gördüğümüz için Türkiye'ye geldik." diye konuştu.
İbrahim Balta / Zaman

'Kent içinde 900-1300 lira kira ödeyen 950 bin kişiye uygun evler tasarladık'
Timur Gayrimenkul, altyapı sektöründe faaliyet gösteren son 10 yılda 6 milyar avro toplam fon yöneten Alman DIK ile ilk olarak NEF Flats 163 Levent projesine başladı. Proje, Taksim-Maslak hattında çalışan aylık 900-1300 TL kira ödeyen 950 bin kişilik hedef kitle için tasarlandı

Altyapı sektöründe dünyadaki dört büyük şirketten biri olan Alman DIK (Deutsche Infrastruktur Kapital), Timur Gayrimenkul ile (yüzde 50-50) ortaklığı seçerek Türk gayrimenkul sektörüne girdi.
Özel projeleriyle dikkat çeken Timur Gayrimenkul, altyapı sektöründe faaliyet gösteren son 10 yılda 6 milyar avro toplam fon yöneten Berlin merkezli DIK ile ilk olarak NEF Flats 163 Levent projesine başladı. İstanbul Flats konseptinin, şehir merkezinde çalışan ve 2.000-3.000TL arası maaş alan profesyonellerin yine şehir merkezinde ödeyebilecekleri kira bedelleriyle oturabilecekleri nitelikli projeleri kapsıyor.
DIK Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Timur Gayrimenkul Genel Müdürü Erden Timur, 1.5 yıldır projenin hedef kitlesini yakından tanımak ve onların ihtiyaç ve beklentilerini öğrenmek için kapsamlı araştırmalar yaptıklarını ve çarpıcı sonuçlarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Timur, Nef Flats 163 Levent projesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

Metreküpüne bakılacak
“Konum itibarıyla Taksim-Maslak hattında çalışan genç profesyonellerden oluşan 950 bin kişilik hedef kitlesinin 900-1300 TL kira ödediklerini gördük. Bu yönde yaptığımız araştırmalar sonucunda vardığımız sonuçlar doğrultusunda hayata geçireceğimiz yeni projemizi Kanyon'a 900 metre uzaklıkta cazip lokasyonuyla, Kağıthane'de, Talat Paşa Caddesi üzerinde ve yüzde 95'i 1+1, yüzde 5'i 2+1 dairelerden oluşan, hacimsel daire mantığı güdülerek brüt 4 metreyle brüt 6 metre tavan yüksekliğine sahip dairelere yer vererek, toplam 131 metre yükseklikte sıra dışı bir proje olarak hayata geçiriyoruz. Artık dünyada daireler metrekare ile değil metreküple ile nitelendiriliyor.”

‘Autoban' tasarladı
Timur, projenin tasarımının da çok önemli olduğunu ifade ederek iki kez Wallpaper ödülü alan ve dünyaca tanınan bir firma olan Autoban'ın bu proje için ilk kez bir dış mimari projeye imza attığının da altını çizdi. Ayrıca aynı konseptte Anadolu yakasında Göztepe'de yeni bir projenin başlamak üzere olduğunu ve Kemerburgaz Göktürk'te ise NEF Kemerburgaz Apartments projelerinin de devam ettiğini belirtti.

194 bin liradan başlıyor
NEF Flats 163'ün 130 metre yükseklikte fakat doğal görünümden dolayı ev gibi hissedileceğini belirten Erden Timur, “Bu ortaklıkla birlikte projenin yüzde 65'lik kısmını şirketimiz kendi fonlarıyla üstleniyor olacak. Projeyi ünlü dizayn şirketi Autoban yaptı. Bina civardaki Tekfen Towers'dan daha uzun ama görünümü öyle değil. Çünkü bina iki katlı konteynırlardan oluşuyor ama algıda tek kat gibi görülecek.
Ev görüntüsü için ahşap kepenkler kullanılacak, katlar arasında bahçe ve bitkiler olacak. 1+1'lik daireler 59 metrekare. Lansman öncesi ön satışlar başladı. 2012 yılı ilk aylarında tamamlanacak projede 130 metrekarelik loft daireler de olacak. 1+1 daireler 194 bin liradan başlayan fiyatlarla satılacak. 540 bin liraya geçen daire olmayacak. Daireleri satına alan yatırımcılar Taksim-Maslak hattında çalışan genç profesyonellerden oluşan 950 bin kişilik hedef kitlenin oturabileceğini hesaba katarak alıyorlar” diye konuştu.
DIK Global Pazar Araştırmaları Direktörü John B. Marshall, tüm ülkelerde olduğu gibi Türk pazarına girmeden önce iki yıl süren ve 10 milyon avroyu bulan bir araştırma yaptıklarını belirtti.
Marshall, DIK'nın yatırım yapmayı tercih ettiği ülkelerin başında önümüzdeki on yılda en yüksek getirili ve en sürdürülebilir projelerin beklendiği gelişmekte olan ülkeler olduğunu söyledi. Avrupa genelinde ilk etapta yatırım yapılacak ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Marshall, bunun bir nedeninin de yapılan araştırmalara göre geniş tabanlı artan refaha paralel olarak Türk Gayrimenkul Sektörü'nde kalite beklentisinin artacak olması olduğunu söyledi.

Beş yılda 2 milyar avroluk yatırım
DIK Kurumsal Finans ve İş Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Selim Kuzu da gelecek 10 yılda Türkiye'yi yatırım ülkesi olarak seçtiklerini beş yıl içinde 2 milyar avro yatırım yapacaklarını belirtti. Selim Kuzu, altyapı sektöründe dünyadaki dört şirketten biri olduklarını belirterek, teknik alt yapı, deniz altyapısı ve gayrimenkul geliştirme alanında 25 yıla dayanan tecrübelerinin olduğunun altını çizdi.
ABD'de 10 eyalette 2 milyar avroluk yatırımı tamamladıklarını belirten Kuzu, “Dünyada ciddi anlamda alt yapı projeleri yapıyoruz. çünkü devletle çalışılıyor, reklama ihtiyaç yok ve yenilemelerle bitmeyen ve en hızlı büyüyen bir pazar. Gelişmekte olan ülkelerde büyük ölçekte sermaye piyasalarından bağımsız gelişen reel ekonomi projelerine yatırım yapıyoruz. Gayrimenkul geliştirme alanında her zaman çok dikkatli ve özenle çalışıyoruz. Ancak, Türk gayrimenkul piyasasının geleceği olduğuna yürekten inanıyoruz. Bu inanç doğrultusunda, Timur Gayrimenkul ile kurduğumuz ortaklığın da gücüyle Türkiye'de gayrimenkul alanında ilerlemeyi hedefliyoruz” dedi.
Kuzu aynı zamanda üç yıldır Türkiye'de deniz altyapısı konusunda yatırım yaptıklarını, Tuzla'da hâlâ inşaatı süren Türkiye'nin 4000 mil çevresindeki tek bakım onarım tersanesinin Avrupa ve Asya'nın en büyük bakım onarım tersanesi olacağını belirtti. Kuzu bunun dışında, Karadeniz, Gelibolu ve Akdeniz'de liman yatırımlarına gireceklerini de belirtti. AVM yatırım yapmadıklarını belirten Kuzu, limanları bitirdikten yani yaklaşık beş yıl sonra doğalgaz, enerji santralları tedariği gibi konularda yeni yatırımlara gireceklerini söyledi.
Radikal

Konuta 2 milyar euro
Timur Gayrimenkul ile ortaklık kuran Alman DIK, Türkiye'yi yatırım ülkesi seçti

ORTAKLIKLA GELDİ
Altyapı sektöründe dünyadaki dört büyük şirketten biri olan DIK (Deutsche Infrastruktur Kapital-Alman Altyapı Sermayesi), Timur Gayrimenkul ile yarı yarıya ortaklık kurarak Türk gayrimenkul sektörüne girdi. Ortaklık tarafından düzenlenen toplantıda, DIK İş Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Selim Kuzu, 5 yıl içinde Türkiye'ye 2 milyar euro yatırım yapmayı planladıklarını bildirdi.

PLAN 10 YILLIK
Selim Kuzu, DIK'in gelecek 10 yıllık planında Türkiye'yi yatırım ülkesi olarak seçtiğini belirtti. Selim Kuzu, altyapı alanında 25 yıla dayanan tecrübesi bulunan DIK'in gelişmiş ülkelerde gayrimenkul yatırımları bulunduğunu ancak gelişmekte olan ülkelerde genellikle altyapı yatırımları ile ilgilendiğini söyledi. Selim Kuzu, “Ancak, Türk gayrimenkul piyasasının geleceğine inanıyoruz” dedi.

İLK PROJE NEF FLATS
Ortaklığın ilk projesi ise NEF Flats 163 Levent oldu. Projede, maaşları 2.000-3.000 lira arasında değişen, genç, nitelikli çalışanlar hedef seçildi. Timur Gayrimenkul Genel Müdürü Erden Timur, 1.5 yıldır hedef kitleyi araştırdıklarını belirterek, “Taksim-Maslak hattında çalışan 950 bin genç profesyonelin 900-1300 TL kira ödediğini gördük. Kanyon'a 900 metre uzaklıkta, Kağıthane'de bir yer seçtik” dedi.

HACMİNE GÖRE DAİRE
NEF Flats 163'ün yüzde 95'i 1+1, yüzde 5'i 2+1 dairelerden oluşacak. Dünyada konutları metrekare yerine hacimle ölçme eğiliminin yaygınlaşmasına paralel olarak, tavan yüksekliği brüt 4-6 metre olacak. Bina yüksekliği 131 metreye çıkacak. 2012'de tamamlanacak projede, daire fiyatları 194 bin liradan başlayıp 540 bin liraya kadar çıkacak. Aynı konseptte Anadolu yakasında Göztepe'de de bir projeye başlanacak.
Posta

 


Alman DIK, Timur Grubu ile gayrimenkule girdi 
 
Altyapıda dünyadaki 4 büyükten biri olan Deutsche Infrastruktur Kapital (DIK), Timur Grubu ile gayrimenkule 5 yılda 2 milyar euro yatıracak. Grup, Levent'te yatırımcıların satın alıp 900 liraya kiraya verecekleri ilk lüks projeyi de başlatıyor

 

Türkiye'nin Avrupa'da gayrimenkul gelişme öngörülerinde ilk sıraya yerleşmesi, yabancı yatırımcıların dikkatinden kaçmadı. Altyapı sektöründe son 10 yılda 6 milyar euroluk fon yöneten ve bu alanda dünyadaki 4 şirketten biri olan Berlin merkezli Deutsche Infrastruktur Kapital de (DIK) Timur Grubu ile ortak olarak Türk gayrimenkul sektörüne girdi.

2002 yılından beri İstanbul'da altyapı alanında faaliyet gösteren ve Tuzla'da Avrupa ve Asya'nın en büyük bakım onarım tersanesinin inşaatına devam eden DIK, bu ortaklıkla Türkiye'de gayrimenkule 5 yıl içinde 2 milyar euro yatıracak. Timur Gayrimenkul Genel Müdürü Erden Timur, bu kapsamda konut, ofis, perakende satış alanları ve otopark yatırımları yapacaklarını açıkladı. Projelerinin ilkini 130 milyon dolar yatırımla Levent'te gerçekleştireceklerini söyleyen Timur, şöyle devam etti:

“308 konutluk 'Nef Flats 163 Levent' projesiyle sektörde bir ilki başlatacağız. Halen Taksim-Maslak hattında çalışan ve maaşı 2-3 bin TL arasında olan genç profesyoneller, bekar ve yeni evlilerden oluşan 950 bin kişi, sosyal alanı olmayan eski binalarda oturarak 900-1.300 TL kira ödüyor. Nef Flats 163 Levent'te ise bu kiraları ödeyerek yeni ve lüks bir projede oturabilecekler. Bu evleri yatırımcılara satacağız. Onlar da evleri bu hedef kitleye kiralayabilecekler.”

1+1'ler 194 bin TL

Projede 59 metrekare 1+1'lerden 130 metrekare loft dairelere kadar çeşitlenen dairelerin fiyatları 194 bin ile 540 bin TL arasında değişecek. Ön satışları başlayan proje 2012 yılında tamamlanacak. Aynı konseptte Göztepe'de de bir projeye başlamak üzere olduklarını açıklayan Timur, “Göztepe'nin son arsasında 33 katıyla Tuzla ve Kadıköy arasındaki en yüksek binayı inşa edeceğiz. NEF Kemerburgaz Apartments projemiz sürüyor. Merkezdeki otopark projelerinin yanı sıra Levent-Maslak hattı, Çağlayan ve Kozyatağı'nda da ofis projelerimiz devreye girecek” diye konuştu.

Gelecek 10 yıl için Türkiye'yi yatırım ülkesi belirledik
2 yıllık araştırmaları sonunda Timur Gayrimenkul ile ortak olmaya karar verdiklerini kaydeden DIK Global Pazar Araştırmaları Direktörü John B. Marshall, “Türkiye'de önümüzdeki on yılda ekonomik dönüşümün ikinci aşaması yaşanacak. Biz de bu süre boyunca Avrupa genelinde ilk etapta yatırım yapılacak ülkeyi Türkiye olarak belirledik. Burada şirket kurarak Türkiye'ye özgü bir yapı oluşturduk” diye konuştu.

DIK Akdeniz ve Karadeniz'de liman inşa edecek
Çin, Romanya, Bulgaristan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde projeler yürüten, Berlin ve İstanbul'da merkezi olan DIK, Tuzla'daki tersaneyi 2011'de tamamlayacak. Ardından Çanakkale-Gelibolu arasında ikinci bir tesisi kuracak olan DIK, şirketi Bosphorus Shipyard aracılığıyla Karadeniz ve Akdeniz'de de liman altyapı inşaatını üstlenecek. Şirket uzun vadede de telekomünikasyon ve enerji sektörlerinde altyapı yatırımlarına imza atmayı planlıyor.

1977 yılından bu yana demir çelik, akaryakıt ve arazi geliştirme sektörlerinde faaliyet gösteren Timur Grubu ise Lemontri ve Timur Residence gibi Türkiye'nin ilk ‘akıllı binalarını' inşa etmesiyle tanınıyor.

Nihal YUVACAN/Vatan


Geri Dön