19 / 04 / 2024

İspanya'da bankalar, ödenmeyen konut kredileri için dua etmeye başlayacak!

 İspanya'da bankalar, ödenmeyen konut kredileri için dua etmeye başlayacak!

İspanya’da emlak sektörüne verilen ve geri dönmeyen krediler nedeniyle zor durumdaki bankaların gerçek zararı açıklanmıyor. Uzmanlar, ülkenin “ertele ve dua et” politikası uyguladığını dile getiriyor



Ülkede, kimse sorunun gerçek boyutundan bahsetmediği için kullanılan bu söz, işin boyutunun tahmin edilenden daha büyük olduğunu düşündürüyor. İflasın eşiğindeki gayrimenkul şirketlerini desteklemeye devam eden İspanyol bankaları, sorunlu emlak kredileri riskini maskelemeye çalışıyor.


Tahminlere göre, İspanya’nın bankalarındaki geri dönmeyecek kredilerin ve el konmuş fakat satılması mümkün olmayan gayrimenkullerin toplam değeri 184 milyar avro. Bankalar bir yandan sorunlu emlak kredilerinden kaynaklanan riskleri gizlemeye çalışırken, diğer yandan borçlarını ödeyemeyen emlak şirketlerini desteklemeyi sürdürüyor.


Bankaların bu davranışı, kredi notlarını aşağı çekerken, hisse senedi fiyatlarına değer kaybettiriyor. İşte İspanya’da bu emlak balonuna dâhil olan gayrimenkul geliştiricilere artık ‘zombi’ deniyor. Mesela bunlar arasında Metrovacesa sayılıyor ki, bir yıldan fazladır projeleri bitmemiş. İspanya, bankalardan, emlak şirketlerinden kaynaklanan kayıplarını karşılamak için kenara daha fazla para koymalarını isteyip bankaları temizlemeye çalışıyor.



Zarar 184 milyar avro


İspanya’nın, bankalardan kenara ayırmalarını istediği miktarın, artmış provizyonların 30 milyar avroluk kısmını oluşturduğunu belirten finans şirketi Irea Yönetim Kurulu Başkanı Mikel Echavarren, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, bu miktarın yeterli olmadığını, çünkü pek çok performans gösterdiği iddia edilen kredinin aslında işlemediğini söyledi. 


Taraf


Geri Dön