19 / 04 / 2024

Diyanet: Kirayı peşin ödeyen kiracı akdi feshederse parayı geri alamaz!

Diyanet: Kirayı peşin ödeyen kiracı akdi feshederse parayı geri alamaz!

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, kira akdinin taraflardan birinin rızası alınmadan feshedilmesinin caiz olmadığını, oturduğu evin kirasını peşin ödeyipte sözleşmeyi feshedip evden çıkan kişinin, parayı geri alamayacağını bildirdi...




Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, kira akdinin taraflardan birinin rızası alınmadan feshedilmesinin caiz olmadığını açıkladı. Kurul, oturduğu evin kirasını peşin ödemesine rağmen sözleşmeyi feshedip evden çıkan kişinin, peşin ödediği parayı da alamayacağına hükmetti.


Bir vatandaşın, ticari hayatla ilgili 'Kira akdi tek taraflı olarak feshedilebilir mi?' sorusunu cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu, "Kira akdi her iki taraf için de bağlayıcı bir akit olduğundan, akit yapıldıktan sonra taraflardan biri, geçerli bir mazereti olmadan veya diğerinin rızasını almadan tek taraflı olarak akdi feshedemez. Akdi feshedebilmek için; kiracının iflas etmesi, başka bir şehre tayin edilmesi, işi bırakması veya iş değişikliği yapması gibi geçerli bir mazeretinin bulunması ya da her iki tarafın da rıza ve onayı gereklidir. Şu kadar var ki; mazeret belirgin olmaz ya da tartışmaya götürebilecek bir nitelik arz ederse, o takdirde akit, ancak mahkeme kararı ile fesh edilir. Bu durumda, mahkeme kararından sonra söz konusu akdi fesheden taraf, mali bakımdan yükümlü olmaz."


PEŞİN ÖDENEN PARA ALINAMAZ


"Bir evi belli bir süre için peşin parayla kiralayıp da, süresi dolmadan evden çıkan kişi, oturmadığı günlerin kirasını geri alabilir mi?" sorusunu da değerlendiren Din İşleri Yüksek Kurulu, kira akdinin her iki taraf için de bağlayıcı olduğunu hatırlattı. Kurul, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Kira süresi dolmadan taraflardan birisinin akdi tek taraflı olarak feshetmesi caiz değildir. Dolayısıyla bir evi belli bir süre için peşin parayla kiralayan, ancak süresi dolmadan çıkan kişi, anahtarı aldıktan sonra bir süre oturmayıp boş bırakması durumunda kiranın tamamını ödemek zorunda olduğu gibi erken çıkması durumunda da geriye kalan günlerin ödenmiş kirasını geri alamaz. Şayet kira bedeli peşin alınmamışsa, kiracı kalan süre içersinde oturmadığı günlerin kirasını da ödemek zorundadır."


Bugün 


Geri Dön