18 / 04 / 2024

Diyarbakır Çermik Kentsel Tasarım Projesi görüşüldü!

Diyarbakır Çermik Kentsel Tasarım Projesi görüşüldü!

Çermik Termal Turizm Planı ve Kentsel Tasarım Projesi"nin tanıtım toplantısı yapıldı. Diyarbakır Çermik ilçesi Kaymakamı Nazlı Demir, “Sahip olduğumuz doğal ve kültürel değerlerin hak ettiği değeri görmesiyle Çermik orta vadede önemli bir cazibe merkezi haline gelecek." diye konuştu...



Diyarbakır Çermik ilçesi Kaymakamı Nazlı Demir, "Çermik ilçesi son yıllarda hayal dahi edemeyeceğimiz hizmetlere kavuşmuştur. Sahip olduğumuz doğal ve kültürel değerlerin hak ettiği değeri görmesiyle Çermik orta vadede önemli bir cazibe merkezi haline gelecek." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yönetiminde Karacadağ Kalkınma Ajansı, Çermik Kaymakamlığı ve Çermik Belediyesi tarafından hazırlanacak olan "Çermik Termal Turizm Planı ve Kentsel Tasarım Projesi"nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. 

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, ilçede bir otelde düzenlenen toplantıda konuşma yapan Çermik Kaymakamı Nazlı Demir, Çermik'in bundan sonraki turizm gelişim sürecine yol gösterecek, kamu idarelerine rehberlik edecek, turizm potansiyelini artıracak projenin tanıtımına ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.
İlçenin şifalı kaplıcaları, doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile benzersiz bir güzelliğe sahip olduğunu belirten Demir, "İlçemiz geçmişten beri önemli bir ziyaret merkezi olmuştur. Sahip olduğumuz huzur ve güven ortamı ilçemize önemli bir cazibe kazandırmıştır. Kaplıcalardaki şifalı suyun 2005 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan analizle 16 hastalığa iyi geldiği raporlandı." dedi. 

Valilik tarafından verilen destek ile beraber 3 yıl önce belediye tarafından kaplıcalarda bakım ve onarım çalışması yapıldığını dile getiren Demir, "Bununla birlikte ilçemiz makus talihini yenmeye başlamış, turizm gelişimi yeniden tartışılmaya başlamıştır." diye ifadelerinde bulundu.

"Çermik yepyeni bir havaya bürünecektir"

İlçedeki turizm potansiyelini geliştirmek için projeler yürüttüklerini ileten Demir, şu şekilde konuştu:
"Sağlık turizmi, seracılık ve otelcilik üzerine, 'Çermik Turizmi Fizibilite Programı' kabul edilmiş ve çalışmalara başlanmıştır. 'Sinek Çayı Çevre Düzenlemesi Teknik Destek Projesi' ile Sinek Çayı'nın kamp alanı, mesire alanı, çevre düzenlemesi, çay üzerinde doğal yüzme alanlarını içerecek şekilde projelendirme çalışmasına başlanmıştır. Kaymakamlığımızca hazırlanan ve ajans tarafından kabul edilen turizm işletmelerine yönelik eğitim programıyla, turizm sektöründe hizmet veren otel, motel, pansiyon işletmecilerine yönelik yapılacak eğitimle hizmet sunumundaki kaliteyi artırarak, turizmde elde edilen geliri yükseltmek hedefimiz. Yine Kaymakamlığımız ve belediyemiz tarafından yürütülen ilçemizin turizme ve ticaret hayatına önemli bir ivme kazandırmasını beklediğimiz ilçe merkezinde yapılacak olan sokak sağlıklaştırma çalışmasıyla Çermik yepyeni bir havaya bürünecek. Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından gerekli hibe desteği sağlanmış, çalışmalara başlanmıştır. Ayrıca GAP İdaresine sunduğumuz kaplıcalarımızla ilgili reklam ve tanıtım çalışmaları hızlandırılacak."

Demir, doğaseverlerin tercihi olan Şeyhan Dede Şelalesi'yle ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile ortaklaşa bir tabiat parkı çalışması yaptıklarını ifade ederek, "Çermik Turizm Master Planı"nın yol gösterici olacağının bilgisini verdi.

"Çermik ilçesi son yıllarda hayal dahi edemeyeceğimiz hizmetlere kavuşmuştur. Sahip olduğumuz doğal ve kültürel değerlerin hak ettiği değeri görmesiyle Çermik orta vadede önemli bir cazibe merkezi haline gelecek." diye konuşan Demir, çalışmaların aralıksız süreceğini de ekledi.

Bölge turizminin geliştirilmesi adına kritik hamleler

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle bölgede yaptıkları çalışmalarda bütün paydaşlarla görüştüklerinin bilgisini vererek 2014-2023 yıllarını kapsayan bölge planında, bölgenin gelişmesine katkı sunacak birçok hususun yer aldığının altını çizdi.
Maral, "Yaptığımız bütün analizlerde, bütün raporlamalarda Çermik'in turizm potansiyeli karşımıza çıkıyor. Çermik'in termal turizm anlamında hak ettiği yere gelebilmesi adına yapılan çalışmalar ya sınırlı kalıyor, ya da sürdürülebilir olmuyor. Bu sorunu giderme adına Valimizin başkanlığında Çermik'te etkili bir termal turizm planı ve kentsel tasarım çalışması ihtiyacı ortaya çıktı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin bölgede turizmin geliştirilmesi adına çok kritik hamleleri var." dedi.

Çermik'te kaplıcaların kapasitelerinin geliştirilmesi, modernize edilmesi için önemli destekler verdiklerini anlatarak, "Bugün ilk adımını attığımız bu çalışmanın tamamlanmasıyla inşallah bir plan ve kentsel tasarım modeli ortaya çıkmış olacak." diye konuştu.

"İlçedeki kaplıca suyu mineral bakımından dünyada birinci" diyen Karamehmetoğlu, göreve geldikten sonra ilçede kaplıcalarla ilgili çalışmalar yürüttüklerini, çaba gösterilirse başarıya ulaşılabileceğini aktardı.

Toplantıya, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP İdaresi Çevre, Fiziksel Gelişme ve Yerel Yönetimler Genel Koordinatörlü Suphi Özer, Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemil Alp, İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, TÜRSAB Güneydoğu Anadolu Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlar katıldı.

Diyarbakır Çermik'te acele kamulaştırma kararı!


Geri Dön