24 / 04 / 2024

Diyarbakır Fiskaya Kentsel Dönüşüm Projesi için ilk kazma vuruldu!

Diyarbakır Fiskaya Kentsel Dönüşüm Projesi için ilk kazma vuruldu!

Diyarbakır Fiskaya semtinde Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkım çalışmaları resmen başladı.



Diyarbakır'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Hevsel Bahçeleri alanında yer alan Fiskaya'da başlayan dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkımlar başladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Vali Münir Karaloğlu, Diyarbakır Sur ilçesinde Fiskaya semtinde yıkımın başlaması sebebiyle yapılan programda, bugünün Diyarbakır için çok önemli olduğunu kaydetti.

Merakla beklenen projenin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü dile getiren Karaloğlu, şunları söyledi:

"Büyükşehir Belediyesi olarak onlarla iş birliği yaptık. Onlar bize yetki devretti. Biz şimdi onların adına burada vatandaşlarımızla görüşmelerimizi yapıyoruz. Anlaştığımız vatandaşlardan konut isteyene konut, konutunun ve arsasının parasını isteyenlere de parasını vererek, vatandaşımızı bu bölgeden transfer ettikten sonra temizlik faaliyetleri içinde ihalemizi yaptık. Bölgeye makine sokmak çok mümkün değil. Hem arazi yapısı hem de evlerin birbirine çok yakın olması bakımından makine sokamıyoruz. Elle yıkım yaparak kentsel dönüşüm faaliyetlerine başlıyoruz.

Karaloğlu, Fiskaya bölgesinin kentin en değerli bölgelerinden biri olduğuna işaret ederek, "Hemen surların bitişiğinde, yanı başımızda Dicle Nehri ve Hevsel Bahçeleri var. Burada yeşili Dicle ve Hevsel Bahçeleriyle buluşturacağız." 

Diyarbakır Fiskaya Kentsel Dönüşüm Projesi için ilk kazma vuruldu!

Karaloğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Vatandaşlarımızın bizden en çok talep ettiği konulardan biri yeşil alanın artırılması. Bu çalışmayla vatandaşımızın bu talebini de karşılayacağız. Çalışmaları vatandaşımızla beraber yürütüyoruz. Şu ana kadar 205 vatandaşımızla anlaştık. Helalleşerek, tokalaşarak anlaştık. Vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmedi ve edilmeyecek. Bunu buradan ilin valisi olarak söylüyorum. Vatandaşları mağdur etmedik ve etmeyeceğiz. Birinci önceliğimiz vatandaşlar."

Merakla beklenen proje dahilinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkım çalışmaları başlatıldı.

5 etapta hayata geçirilecek olan proje dahilinde 1. etapta bulunan 93 dönümlük bölgede yer alan 205 hak sahibi ile anlaşmaya varıldı.  Hak sahiplerinden 84 tanesiyle TOKİ konut sözleşmesi, 121 tanesiyle de konut veya arsa bedeli karşılığında anlaşmaya varıldı. Proje kapsamında hak sahiplerine ödemelerini gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, konut edinimi şartıyla anlaşmaya vardığı toplamda 41 vatandaşa da anahtarını verdi.

Diyarbakır Bağlar'ın çehresi kentsel dönüşümle değişiyor!


Geri Dön