19 / 04 / 2024

Diyarbakır Fuat Sezgin İl Halk Kütüphanesi açıldı!

Diyarbakır Fuat Sezgin İl Halk Kütüphanesi açıldı!

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde bulunan 42 yıllık binanın yetersiz olması nedeniyle İl Halk Kütüphanesi için 10 bin metrekarelik alanda yeni bina inşa edildi.



Diyarbakır'da 10 bin metrekarelik alan üzerinde yapılan Fuat Sezgin İl Halk Kütüphanesi, 60 bin kitap kapasitesiyle hizmet sundu.

TRT Haber'de yer alan habere göre; Diyarbakır'da 1954 yılında hizmete giren İl Halk Kütüphanesi, 1978'e kadar merkez Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami'nin doğu maksuresinde hizmet verdi. Daha sonra merkez Yenişehir ilçesinde yapılan binada hizmet sunan kütüphane, kentin büyümesi ve kitapseverlerin yoğun ilgisi dolayısıyla yetersiz kaldı.

Kapasitenin yetersiz olması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kayapınar Belediyesi arasında imza atılan protokolle İl Halk Kütüphanesi ile Bebek ve Çocuk Kütüphanesi için merkez Kayapınar ilçesinde Mahabat Bulvarı'nda 10 bin metrekarelik alanda yeni hizmet binası inşa edildi.

Üç katlı modern bir bina olarak yapılan Fuat Sezgin İl Halk Kütüphanesi 60 bin kitap kapasitesiyle kitapseverlerin hizmetine açıldı. 90 bin üyesiyle TÜİK'in 2016 verilerine göre, Türkiye'de en fazla üyesi bulunan Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi, 60 bin kitap, süreli yayınları, internet erişimi, engelsiz kütüphane, cep sineması ve atölye mekanlarıyla yeni yerinde daha kaliteli hizmet sunuyor.

İlerleyen günlerde İl Halk Kütüphanesi'nin yanında, hazırlıkları süren Türkiye'nin beşinci Bebek ve Çocuk Kütüphanesi de tamamlanıp açılacak.

"7 gün 24 saat açık olmasını istiyoruz"

Kütüphaneden faydalanan Şevval Kaymak,  lisans mezunu olduğunu, hazırlandığı sınav için her gün kütüphaneye geldiğini sözlerine ekleyerek, yeni binayı beğendiğini söyledi.

"Uzun süredir buranın açılmasını bekliyordum. Diyarbakır için ihtiyaç olan bir kütüphaneydi. Akıllı kütüphane olarak biliniyor. Donanımı çok güzel. Keşke kapasitesi biraz daha yüksek olsaydı." diyen Kaymak, kitaplara erişimin rahat olduğunu kaydetti.

Yeni binada hem personellerin yaklaşımı hem de ortamın rahatlığından memnun kaldığından bahseden Kaymak, öğrencilerin kütüphaneye hem araştırma yapmak hem de ders çalışmak için geldiğini sözlerine ekledi. 

Kaymak, "Pandemiden dolayı mesai saatlerinde biraz kısıtlama var. Türkiye'nin her yerinde bu kısıtlama uygulanıyor. Ancak, buranın 7 gün 24 saat açık olmasını istiyoruz. Böyle bir talebimiz var." dedi.

"Kütüphaneye gelen birinin rahatlığı için her şey düşünülmüş"

Ramazan Erkut ise kütüphanenin açıldığını duyunca çok mutlu olduğunu anlatarak, herkesin memnun olduğu bir kütüphane ortamında bulunduğundan bahsetti.

Diyarbakır'da kütüphanelere yoğun ilgi olduğunu, bazen kütüphaneye girmek için uzun kuyruk olduğunu söyleyen Erkut, şunları söyledi: 

"Bu kütüphane çok güzel ama bunun bile yetersiz olduğunu düşünüyorum. Diyarbakır'a daha fazla kütüphane yapılmasını istiyoruz. Kütüphane en güzel yatırımlardan biri. Kütüphanenin içerisi çok güzel. Çok iyi dizayn edilmiş. Kütüphaneye gelen birinin rahatlığı için her şey düşünülmüş. Yeteri kadar da kitap var."


Geri Dön