25 / 04 / 2024

Diyarbakır İçkale gecekondulardan kurtarıldı!

Diyarbakır İçkale gecekondulardan kurtarıldı!

Diyarbakır İçkale tarihi değerine kavuşuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi, ilçeyi gecekondulardan kurtardı. Kent yeni kimliğine sahip oluyor.



Diyarbakır'da 90'lı yıllardaki faili meçhul cinayetlerin işlendiği yer olarak bilinen ve gecekondular nedeniyle hırsızlık, uyuşturucu ve terörün kol gezdiği İçkale, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılan peyzaj çalışmasıyla tarihi değerine kavuştu. Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki İçkale bölgesi, 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerin işlendiği yer olarak biliniyordu. O dönemde JİTEM'in sorgu merkezinin de yer aldığı iddia edilen bölgenin büyük bölümü gecekondulardan oluştuğu için hırsızlık, uyuşturucu ve terör adeta kol geziyordu. Bölgeyi gerçek kimliğine kavuşturmak için 2 yıl önce harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür Varlılarını Koruma Kurulu'nun onayı ile çalışmalara başladı. Ancak terör örgütü PKK'nın, geçen yıl açtığı hendekler ve yerleştirdiği el yapımı patlayıcılar nedeniyle bölge adeta harabeye döndü.


ÇEHRESİ DEĞİŞTİ

Terör örgütünün temizlenmesinin ardından yeniden başlanan çalışmalara, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığın da talimatıyla hız veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi ve Diyarbakır Valiliği, Kurşunlu Camisi'ne yaklaşık 500 metre mesafede yer alan İçkale'yi, önce çevresindeki gecekondulardan kurtardı. Tarihi binaların yanı sıra içinde Hz. Süleyman Camisi ile türbesi ve 26 şehit sahabeyi de barındıran İçkale, çalışmaların tamamlanmasıyla bölge tarihi kimliğine de kavuştu.


ESNAF TURİST BEKLİYOR

İçkale bölgesinin yer aldığı Saray Kapı Mahallesi esnafı da yapılan çalışmalardan memnun. Saray Kapı'da yıllardır esnaflık yapan Hakan Bayram, "Halkın bir dönem korkudan dolayı yakınından dahi geçemediği İçkale, yapılan peyzajla birlikte insanların gezip dinleneceği tarihi kimliğine yeniden kavuştu. Burası terör ve her türlü suç örgütünün mekânıydı. Çalışmaların ardından İçkale'nin artık turizmin vazgeçilmez yeri olacağına inanıyoruz" dedi.



Sabah


Geri Dön