25 / 04 / 2024

Diyarbakır Sur'daki tarihi eserler yenileniyor!

Diyarbakır Sur'daki tarihi eserler yenileniyor!

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 16 tarihi eser ile ilgili başlatılan çalışmaların neredeyse büyük bir bölümü tamamlandı. Yenilemelere 13 milyon lira bütçe ayrıldı.



Tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan Diyarbakır'da 16 tarihi eserin onarılması için başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere Valilik, Sur Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü proje hazırlayıp çalışmalara başladı.

 

8 cami, 5 kilise, 2 hamam ile 1 konaktan oluşan ve yaklaşık 13 milyon lira bütçe ayrılan 16 tarihi eser ile ilgili başlatılan çalışmaların neredeyse büyük bir bölümü tamamlandı.

 

ONARIM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
 

Terör örgütünün karargâh olarak kullandığı Diyarbakır'daki ilk Osmanlı eseri olan Kurşunlu Camisi, teröristler tarafından yakılmıştı. Eserler arasında en önemli yere sahip olan Kurşunlu Camisi'nin kısa sürede eski günlerine dönmesi için başlatılan onarım çalışmaları neredeyse bitmek üzere. Camide yapılan onarım çalışmalarının yüzde 70'i tamamlanırken, ilk cuma namazının önümüzdeki yıl ortasında kılınması hedefleniyor.
 

14 ESERİN YÜZDE 60'I BİTTİ
 

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; Restorasyon yapılan tarihi eserlerden 14'ünde çalışmaların yüzde 60'ı tamamlandı. Tarihi eserler arasında yer alan Arap Şeyh Camisi'ndeki restorasyon çalışmaları ise bitti. Yapılacak bazı düzenlemelerin ardından camide kısa süre içerisinde ibadet yapılması bekleniyor.
 


Geri Dön