19 / 04 / 2024

Diyarbakır'daki tarihi Borsa Han kamulaştırılarak restore edilecek!

Diyarbakır'daki tarihi Borsa Han kamulaştırılarak restore edilecek!

Diyarbakır Sur'daki 19. yüzyıl Osmanlı eserleri arasında yer alan Borsa Han, kamulaştırılarak restore edilecek.



Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesindeki 19. yüzyıl Osmanlı eserleri arasında bulunan Borsa Han, kamulaştırılacak ve restore edilecek.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Vali Münir Karaloğlu, merkez Sur ilçesinde yer alan Peynirciler Çarşısındaki esnafla kahvaltı yaparak, çarşının yeni projesiyle ilgili konuştu.

Vali Münir Karaloğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, çarşıda satılan coğrafi işarete sahip örgülü peynirin kentin tanıtımı için önemli olduğunu dile getirdi.

Diyarbakır daki tarihi Borsa Han kamulaştırılarak restore edilecek!

Zamanında yapılan çarşının kötü görüntüsünden kurtarılması amacıyla Vakıflar Bölge Müdürlüğünün proje geliştirdiğini dile getiren Karaloğlu, yeni projeyle ilgili esnafın da görüşünü almak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

Amaçlarının çağdaş temizlik kurallarına riayet edildiği, dışarıdan gelen herkesin mutlaka ziyaret ettiği bir mekan oluşturmak olduğunu belirten Karaloğlu, çarşıda iş yapan esnafı da mutlaka koruyacaklarını söyledi.

Karaloğlu, şunları dile getirdi:

"Ortak bir payda oluşturacağız, mağduriyet oluşturmayacağız. Burayı da hızlı bir şekilde yıkıp projeye göre yapacağız. Şu andaki durumdan böyle bir yapıya geçmek hangimizi memnun etmez? Bunu el birliği ile inşallah yapacağız. Soğuk hava deposu olan, içerisinde sosyal mekanların olduğu buraya gelen insanların oturup çayını kahvesini içebileceği modern çağdaş bir mekan olsun istiyoruz."

Diyarbakır daki tarihi Borsa Han kamulaştırılarak restore edilecek!

- Borsa Han'da kamulaştırma işlemi başlatıldı

Karaloğlu, Diyarbakır'ın önemli mekanları arasında yer alan tarihi Borsa Han'da da incelemeler yaptı.. Borsa Han'ın yüzde 30'unun Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olması nedeniyle restorasyonunun yapılmadığını dile getiren Karaloğlu, geçen hafta Diyarbakır milletvekilleri Mehdi Eker, Ebubekir Bal ve Oya Eronat'ın bu konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile bir araya geldiğini hatırlattı.

Bakanlığın kamulaştırma ödeneğini geçen hafta gönderdiğini belirten Karaloğlu, şunları söyledi:

"Borsa Han'daki kamulaştırma işlemlerine başladık. Kamulaştırma biter bitmez Borsa Han'ın da restorasyonunu yapacağız. Şehre tarihi bir mekanını yeniden geri kazandırmış olacağız. Tarihi hanları tekrar canlandırıp şehrin esnafının hizmetine sunmak istiyoruz."

 


Geri Dön