25 / 04 / 2024

Yatağan'daki tarihi cami turizme kazandırılıyor!

Yatağan'daki tarihi cami turizme kazandırılıyor!

Define avcıları tarafından talan edilen Yatağan'ın Bozüyük Mahallesindeki yaklaşık 500 yıllık tarihi cami, han ve de köprü restore edilerek turizme kazandırılması için gerekli destek verilecek...



Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında ordunun dinlenmesi ve ibadetini yapması için yaptırılan yaklaşık 500 yıllık tarihi dokularda incelemelerde bulunan Muğla Valisi Amir Çiçek, eski eserlerin gün yüzüne çıkartılarak turizmin hizmetine sunulması için gerekli desteği verecek.


Restotore edilecek Muğla Valisi Amir Çiçek, "Caminin ilk yapıldığı günlerdeki güzelliğine kavuşturulması için çalışmalara başlandı. 


Tarihi yapımn restorasyonu için Muğla Anıtlar Kurulundan röleve ve restorasyon projeleri geçirildi. Peyzaj ve elektrik projeleri tamamlandı. Tarihi yapılar, Muğla Valiliği Kültür Katkı Fonu'ndan aktanlan 1 milyon 195 bin lira ödenekle restore edilerek turizme kazandırılacak" dedi. Stratonikeia antik kenti kazı başkanı Bilal Söğüt ise, Kanuni Sultan Süleyman'ın 1521'de Bozüyük'ten geçerek Rodos seferine çıktığını, 1525'te aynı güzergâhtan İstanbul'a döndüğünü belirterek, "Rodos seferi esnasında bu handa 36 bin kişi konakladı. 

Konaklama esnasında askerlerin ibadetlerini yapabilmeleri için cami inşa edildi. Osmanlı Dönemi ile ilgili ciddi anlamda yöreye katkı sağlayan merkezlerden biri" diye konuştu. 


200 yıldır ibadete kapalı Yaklaşık 200 yıldır ibadete kapalı olan cami, define avcılarının, caminin minberi ile değişik noktalanna çukurlar açtıkları ortaya çıktı. Definecilerin caminin temeline kadar indikleri gözlenirken, definecilerin İpek Yolu'nda bin 200 yıllık köprünün define amacıyla zarar verildiği belirlendi. Vali Çiçek, İlçe Jandarma Komutanlığına dikatli olmalan konusunda talimat verdi.

Star Ege


Geri Dön