25 / 04 / 2024

Bitlis'teki tarihi evler turizme kazandırılıyor!

Bitlis'teki tarihi evler turizme kazandırılıyor!

7 bin yıllık geçmişi bulunan ve tarihi eserleriyle adeta bir açık hava müzesi olan Bitlis'te, tarihi evlerin restore edilerek turizme kazandırılıyor.




Bitlis Belediyesi'nde yer alan habere göre, tarihi eserleriyle dikkat çeken Bitlis'te tarihi evler restore edilerek turizme kazandırılıyor.


- "Tescilli 400 sivil mimari var"

Atatürk Mahallesi'nde 1880 yılında hayata geçirilen bir evin restorasyon çalışmalarını denetleyen Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, konuşmasına kentteki bir kültür evinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Ustaoğlu konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

"İlimizde tescilli 400 sivil mimari bulunuyor. Bitlis kadim bir şehir. Bu yapı da 1880 yılında yapılmış ve yüz yıllardır ayakta kalmaya direnmiş örnek evlerden biri. Metruk bir vaziyette iken bakanlığın öncülüğünde restore ederek hizmete sunacağız. Bu tip mekanların en önemli özelliği insan nefesiyle ayakta durmasıdır. Burayı kendi haline bırakırsak bir veya iki yıl içinde tekrar daha beter bir durumu gelir. Evin restorasyonu bitmek üzere. Burayı Bitlis halkının her zaman kullanacağı ortak bir mekana dönüştüreceğiz."

Ustaoğlu, 2018'de bu tip güzel mekanları yeni nesillere kazandırmanın yanında "Kadim kent değerine ve kimliğine kavuşuyor" sloganıyla sokak sağlıklaştırma çalışması yürüterek Bitlis'in tarihi değer ve güzelliklerinin ortaya çıkması için çalıştıklarını da sözlerine ekledi. Tarihi evleri restore etmek için vatandaşlarla sürekli görüştüklerini belirten Ustaoğlu, bu konuda bakanlığın çok büyük desteklerinin bulunduğunu söyledi.

Sadece işin imalatına yönelik takriben yüzde 70 destek verildiğini dile getiren Ustaoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Vatandaşımız açısından evleri neredeyse bedavaya onarılıyor. Bu evleri hayata geçirdiğimizde Safranbolu, Göynük, Mudurnu, Beypazarı ve  Ankara  Tarihi Ulus Meydanı gibi olacağına inanıyoruz. Oralar cıvıl cıvıl. Yerli ve yabancı turistlerin gezip gördüğü mekânlar. Restorasyonları gerçekleştirip tüm bunları bir araya getirdiğimizde ilimize gelen yerli ve yabancılar buraları pansiyon olarak kullanacak. Yapacağımız çalışmalarla bölgemizi bir çekim merkezi haline getireceğiz."


Geri Dön