18 / 04 / 2024

Diyarbakır surları çevresindeki kaçak yapılar yıkılıyor!

Diyarbakır surları çevresindeki kaçak yapılar yıkılıyor!

Diyarbakır'da tarihi surlarının çevresindeki sur koruma bandı içerisinde kalan ve kamulaştırma işlemi tamamlanan 41 yapı için yıkım çalışmaları başladı.



Diyarbakır Merkez Sur ilçesindeki tarihi surları, UNESCO tarafından "İnsanlık tarihinde önemli bir aşamayı ya da aşamaları gösteren bir yapı türü, mimari, teknolojik grup veya peyzaj için istisnai bir örnek" olması sebebiyle dünya kültür mirası olarak 2015'te tescillendi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve dönemin Kalkınma Bakanlığı tarafından sağlanan ödeneklerle 2019 yılında hazırlanan burçların rölöve, restitüsyon ve restorasyon, statik proje ve raporları Bilim Komisyonu ve Koruma Kurulundan onay aldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ihaleyle ilk etapta en görkemli, nitelikli anıtsal, büyük burçlar olan ve üzerinde kitabe, hayvan motifleri, kesme taş silmesi bulunan Ben-u Sen, Yedikardeş, Selçuklu ve Nur burçlarının restorasyonu 10 Ağustos tarihinde başladı.

- 41 yapı yıkılıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, surların dış çeperinde yer alan ve sur koruma bandı içerisinde kalan çoğu tapusuz, gecekondu niteliğindeki 41 yapıyı kamulaştırdı.

Kamulaştırma işlemi tamamlanan yapıların yıkım çalışmaları da başladı.

Surlara bitişik olan yapıların yıkılması ile üzerindeki görkemli kitabe, hayvan motifleri, kesme taş silmesi olan Ben-u Sen, Yedikardeş, Selçuklu ve Nur burçlarının tüm ihtişamı da yeniden ortaya çıkarılmış olacak.


Geri Dön