20 / 04 / 2024

Diyarbakır'a 41 milyar liralık yatırım yapıldı!

Diyarbakır'a 41 milyar liralık yatırım yapıldı!

Diyarbakır'a bugüne 41 milyar yatırım yaptıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan,  kentte eğitim, spor, sağlık, altyapı, ulaşım, alanında hayata geçirilen yatırımlar ve sosyal yardımlar hakkında bilgi verdi.



Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Diyarbakır İl Başkanlığınca İstasyon Meydanı'nda gerçeklştirilen mitingde yaptığı konuşmada, kentin şehrin kaynaklarını çukura, hendeğe gömen değil yatırıma, işe, aşa, istihdama dönüştüren ehil belediye başkanlarıyla yönetilmeyi hak ettiğini söyleyerek Diyarbakır'ın 31 Mart'ta tercihini bu yönde yapacağına inandığını belirtti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Erdoğan, Türkiye'nin tüm şehirlerinin olduğu gibi Diyarbakır'ın da bir geri kalmışlık meselesi olduğunu belirterek, "Biz 17 yıldır gece gündüz çalışarak ülkemizin ve bölgemizin diğer şehirleriyle birlikte Diyarbakır'ı da geçmişte eşi benzeri görülmemiş hizmetlere kavuşturduk." dedi.

Diyarbakır'a bugüne 41 milyar yatırım yaptıklarını söyleyen Erdoğan,  kentte eğitim, spor, sağlık, altyapı, ulaşım, alanında hayata geçirilen yatırımlar ve sosyal yardımlar hakkında bilgi verdi.

Diyarbakır'da toplam bin 242 yataklı 17 hastaneden oluşan 46 tesis kazandırdıklarını söyleyen Erdoğan, kente 2 şehir hastanesi birden yapılacağını açıkladı. Erdoğan, Kayapınar'daki 750 yataklı şehir hastanesinin ihale safhasında olduğunu, bin yataklı diğer şehir hastanesi için de arsa temini sağlandığını söyledi.


Erdoğan, kentteki 77 medeniyet şahikası eserin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini söyledi. Çukur eylemleri sırasında 187 hektarlık Sur alanının, 63 hektarının ciddi zarar gördüğünü belirten Erdoğan, buradaki 3 bin 695 bağımsız birimi, 17 anıt tescilli yapıyı ve 638 korunmaya değer yapıyı hasarlı olarak tespit edip yeniden ihyasına başladıklarını söyledi.

Erdoğan, Sur'daki 4 bin 922 hak sahibiyle uzlaşma sağlayarak bölgeyi yeniden ayağa kaldırdıklarını belirterek, terör olaylarından zarar gören vatandaşlara toplam 120 milyon lira tutarında kira ve eşya yardımı yapıldığını dile getirdi.

Diyarbakır kimliğinin önemli bir parçası olan bin 400 tarihi taş evi yeniden canlandırdıklarını söyleyen Erdoğan, Sur'da 152 bin metrekarelik alana millet bahçesi yaptıklarını, Dicle Vadisi Millet Bahçesi'nin yapımının ise sürdüğünü belirtti.

Diyarbakır- Elazığ Hızlı Tren Projesi'nin etüt çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Erdoğan, Mardin'e hızlı tren müjdesi vermesine ilişkin HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin "Mardin'de hızlı trene ne gerek var?" ifadelerini kullandığını söyledi.

Erdoğan, Diyarbakır Havalimanı'nı 5 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binasıyla modernleştirdiklerini söyleyerek, havalimanının geçen yılki yolcu kapasitesinin 2 milyon 43 bini geçtiğini belirtti.

GAP'ın en önemli illerinden biri olan Diyarbakır'ı sulama projeleriyle ihya ettiklerini, şehrin kalkınması, vatandaşların gelir seviyelerinin yükselmesi için 7 barajın yapımının da devam ettiğini dile getiren Erdoğan, Diyarbakır'ın "çılgın projesi" olarak da bilinen Dicle Nehri üzerindeki en büyük sulama amaçlı baraj olan Silvan Barajı'nın da bunlardan biri olduğunu belirtti.

- Diyarbakır ve Mardin'e "Silvan Tüneli" müjdesi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, maliyeti 1,5 milyar lira olan Silvan Barajı ile 2 milyon 350 bin dekar zirai arazinin sulanacağını, yıllık 681 milyon kilovat saat enerji üretileceğini belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Barajımızın inşaatı bitmek üzere, inşallah önümüzdeki yıl burada su tutmaya başlıyoruz. Şimdi sizlere bir müjde veriyorum. GAP'ın önemli unsurlarından olan Silvan Barajı'ndan alınan suyu Silvan'ın eteğindeki ovalardan başlayıp Mardin'e kadar aktaracak Silvan Tüneli'nin temelini bugünlerde atıyoruz. Ayrıca bu projenin önemli bir parçası olan Babakaya Tüneli'nin inşasıyla ilgili sorunları da yakında çözüyoruz. Böylece barajda su tutma işlemi bittiğinde tünellerimiz de hazır hale gelmiş olacak. Diyarbakır ve Mardin'e hayırlı olsun." 

- OSB'ler 19 bin kişiye istihdam sağlayacak 

Dicle ilçesi ve köylerinin içme suyu sıkıntısını da çözüme kavuşturacaklarını dile getiren Erdoğan, Diyarbakırlı çiftçilere de son 17 yılda 4,5 milyar lira tarımsal destek verildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Şehrimizdeki yatırımcılarımızı toplam 4,6 katrilyon lira tutarında yatırım teşvikiyle destekleyerek 42 bin 200 kişilik yeni istihdam oluşturduk. Diyarbakır'daki 39 bin iş yerimize toplam 1,3 katrilyon liralık Sosyal Güvenlik Kurumu prim teşviki verdik. Diyarbakır'da biri Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olmak üzere 2 yeni Organize Sanayi Bölgesi'ni faaliyete geçirdik. Mevcut organize sanayi bölgelerinde üretim yapılan parsellerde 7 bin kişi istihdam ediliyor. Tüm parsellerde üretime geçildiğinde bu sayı 19 bine çıkacak.

Bir ay önce Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde 56 firmamıza parsellerini tahsis ettik. Burada 305 milyon lira yatırım yapacak firmalarımız. 8 bin Diyarbakırlı kardeşimize de yeni iş imkanları sağlanacak. Diyarbakır geçen sene tekstil ihracatında 5 katlık bir artışa imza attı. Bu potansiyeli dikkate alarak şehrimizde tekstil üretimini teşvik ediyoruz." 

Erdoğan, ocak ayında Diyarbakır OSB'nin yer teslimini yaptıklarını, maliyeti 37 milyon lira olan bu tesisle tekstilde kentin üretim değer zincirinde yer almayan boyahane yatırımlarının da önünün açılacağını söyledi. Tesisin tamamlanmasıyla ilk etapta bin 700 istihdam sağlanacağını belirten Erdoğan, gelecek dönemde Diyarbakır'ı daha büyük hizmetlerle buluşturacaklarını söyledi.


Geri Dön