19 / 03 / 2024

Diyarbakır'da okul yapımı için kamulaştırma yapılıyor!

Diyarbakır'da okul yapımı için kamulaştırma yapılıyor!

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Ağırbaş, ilde 2 bin 314 dersliğin yapımının sürdüğünü hatırlatarak, "5 yıl içerisinde ilin normal eğitim için ihtiyaç duyacağı derslik sayısı 4 bin" dedi...




Diyarbakır'da eğitimdeki en büyük sorunu olarak belirtilen derslik ihtiyacı, bu konuda hazırlanan projelerle birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte haftasonu kenti ziyaret eden Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya dosya olarak sunuldu.


İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Ağırbaş, düzenlediği basın toplantısında, ilde 16 bin 500 öğretmenin görev yaptığını, 78 branşta 2 bin 900 öğretmene daha ihtiyaç bulunduğunu söyledi.


İldeki öğretmen ihtiyacının Türkiye'deki ihtiyaca paralel olduğunu belirten Ağırbaş, din kültürü ve ahlak bilgisi, rehberlik, Türkçe, sınıf öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği, imam hatip meslek dersleri, ilköğretim, matematik ve İngilizce branşlarında yaklaşık 2 bin, geriye kalan 70 branşta ise 900 öğretmene ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.


-Derslik ihtiyacı


İlde yatırım programına alınan 190 projenin olduğunu ve bu projelerin 2 bin 314 dersliği içerdiğini bildiren Ağırbaş, projeden şu ana kadar 173'ünün işlemlerinin sonuçlandığını ifade ederek şöyle konuştu:


"İlde toplam 10 bin 500 derslik var. Mevcut 2 bin 314 derslik de tamamlandığında ilin derslik ihtiyacı önemli ölçüde bitmiş olacak. 5 yıl içerisinde ilin normal eğitim için ihtiyaç duyacağı derslik sayısı temel eğitimde 2 bin 500, ortaöğretimde bin 500. 16 Kasım'da sayın Başbakanımız ile ilimizi ziyaret eden Milli Eğitim Bakanı sayın Nabi Avcı'ya bu sorunları ilettik. Sayın Avcı 25 öğretmen ile öğretmenevinde toplantı yaptı. Ertesi gün de Bakanımıza ildeki eğitimin sıkıntılarını dosya halinde illetim."


-Diyarbakır'ın derslik ihtiyacını çözecek proje 


Ağırbaş, Milli Eğitim Bakanı Avcı ile Diyarbakır'ın derslik ihtiyacını çözecek projelerini de paylaştıklarını ifade ederek, ilde imarda eğitim alanı olarak görülen 26 şahıs arazisinin bulunduğunu, bunların kamulaştırılarak projelerin hayata geçirilmesiyle okul ihtiyacının kalmayacağını belirtti.


Kamulaştırma için yaklaşık 95 milyon liraya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Ağırbaş, şöyle dedi:


"Kamulaştırma bedelinin sağlanması ve okul yapımı için kaynak bulunması halinde yaklaşık 200 dönüm alan eğitim için hizmet eder hale gelir. Çünkü bu alanda çok sayıda okulu planlamaya alabilirsiniz. Bunun için uzlaşmaya gidilmesi gerekiyor. Bu projeyi bakanlığa bildirdik. Ayrıca liselerin meslek liselerine dönüşmesinden dolayı oluşan atölye ihtiyacını da bakanlık ile paylaşarak ödenek talebinde bulunduk. Yapımı süren, tamamlandığında yatak kapasitesi bakımından Başkent Öğretmenevi'nden sonra ikinci büyük öğretmenevi binası olacak yeni bina şubat ayında müdürlüğümüze teslim ediliyor. Bakanımızdan binanın iç donatımının yapılması için de ödenek talep ettik."


-Eğitim kampüsleri


Bakanlığın politikaları arasında ortalama 10 liseyi bir araya getirecek şekilde eğitim kampüsleri kurma projesi olduğunu hatırlatan Ağırbaş, merkez Kayapınar ilçesinde mera alanı olarak görülen 300 dönümlük yerle ilgili taleplerinin olduğunu, bu alanın tahsisi ile ilde eğitim kampüsleri kurmayı planladıklarını anlattı. Ağırbaş, "Diyarbakır'ın Ergani ve Silvan ilçelerinde de öğrenci potansiyeli bakımından kampüs okullara ihtiyaç var. En büyük projemiz, yer sorununu aşıp eğitim kampüsünü hayata geçmek ve ilin derslik ihtiyacını çözmektir" diye konuştu.


Ağırbaş, ilde Kürtçe ve Zazaca derslerini de içeren Yaşayan Dil ve Lehçeler alanında branş öğretmeni bulunmadığını ifade ederek, "İlde 13 bin öğrenci bu yıl seçmeli ders olarak Kürtçeyi seçti. Bu nedenle Kürtçe ve Zazaca dersleri için bu dersi verebilecek diğer branş öğretmenleri görevlendiriliyor" dedi.


Türkiye genelinde bu ay gerçekleştirilecek Ortaöğretime Geçiş Sınavı'na Diyarbakır'da 370 sınav merkezinde 38 bin öğrencinin gireceğini ifade eden Ağırbaş, Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) son 3 yılın değerlendirildiğini, bu sınavın ise son 2 ay öğrenilen bilgileri değerlendirilmesini sağlayacağını kaydederek, sınava mümkün mertebe öğrencilerin kendi okullarında ve sınıflarında girmesini sağlayacaklarını, öğretmenlerin ise farklı okullarda sınav gözetmeni olacağını söyledi.


-Görevden alınması için imza toplandığı iddiası


Ağırbaş, yerel yayın yapan bir gazetede yer alan, "Görevden alınması için AK Parti Milletvekillerince imza toplanarak Bakanlığa bildirildiği" yönündeki iddialara ilişkin 2 yıldır Diyarbakır'da görev yaptığını, yatırımların hayata geçmesi için elinden gelen gayreti gösterdiğini belirtti.


Ağırbaş, "Teknik işler ve bazı prosedürler nedeniyle bekleyen projeler sözkonusu. Bu işler tamamlanamadan ihale aşamasına getirilemez. Diyarbakır belki son yılların en iyi dönemini yaşıyor yatırımlar noktasında. Bunu valimize de sorabilirsiniz. Biz görevimizi en iyi şekilde yerine getirmek için gayret gösteriyoruz" diye konuştu.


AA



Geri Dön