20 / 04 / 2024

Doç. Dr. İnan Keskin'den Düzce depremi açıklaması!

Doç. Dr. İnan Keskin'den Düzce depremi açıklaması!

Merkez üssü Düzce olan 5 büyüklüğündeki depremden sonra açıklama yapan Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnan Keskin "Zemin koşuluna uygun yapı inşa edilmeli" dedi.



Merkez üssü Düzce olan 5 büyüklüğündeki depremden sonra  uzmanlar, deprem riski ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, uzmanlar yaptığı açıklamada "binaların uygun zemin koşulunda yapılması" çağrısı yaptı.

- Zemin koşuluna uygun yapı inşa edilmeli

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnan Keskin Anadolu Ajansı muhabirine, Düzce'de meydana gelen depremden sonra bölgede büyüklüğü 1,5'ten 4,3'e kadar değişen aralıkta artçı sarsıntılar yaşandığını kaydetti.

Doç. Dr. İnan Keskin den Düzce depremi açıklaması!

Bu depremin bölgenin sismik aktivitesi anlamında kendilerini çok fazla şaşırtmadığını kaydeden Doç. Dr. İnan Keskin, "Depremlere çok fazla gebe olan bir bölge. 1900'den günümüze kadar bölgede 4'ün üzerinde 311 deprem oldu. Bu depremlerin en büyüğü 7,6 büyüklüğünde. Son 121 yılda 311 depremin meydana geldiği bir yerde 312 ya da 313'üncü depremin meydana gelmesi çok da şaşırtıcı bir durum değil." diye konuştu.

Doç. Dr. İnan Keskin, ülkemizin bir deprem bölgesi olduğunu anımsatarak, yüksek binalarda yaşamanın daha güvensiz olduğunun düşünüldüğünü fakat depremin iyi inşa edilmemiş az katlı bir binayı da etkilediğini söyledi.

Yalnızca binaların kat sayısını azaltarak depremin ortaya çıkaracağı etkinin sona erdirmenin mümkün olmadığını kaydeden Keskin, uygun zemin koşulunda uygun binayı inşa etmenin mühendislik anlamında sorunu ortadan kaldırmak olduğunu dile getirdi.

Doç. Dr. İnan Keskin, "Deprem öldürmez yapı öldürür." sözünü anımsatarak, "Siz yapınızı olması gerektiği gibi iyi analiz edilmiş bir zemin ortamına yaparsanız çok fazla problem olmaz. Bu tarafta bilinçlenmemiz gerekiyor." dedi.

 

Naci Görür'den Düzce depremi açıklaması!


Geri Dön