19 / 04 / 2024

Doğalgaz çevrim santrallerinde özelleştirme yapılacak!

Doğalgaz çevrim santrallerinde özelleştirme yapılacak!

ÖYK onayının ardından doğalgaz çevrim santrallerinde de özelleştirme süreci başlayacak. Yeni paketle birlikte 2 milyar dolarlık gelir elde edilmesi bekleniyor.



Elektrik üretim santrallerinin özelleştirme süreci devam ediyor. Yıl sonuna kadar termik ve hidroelektrik santrallerde kritik özelleştirmelere imza atılacak. Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) onayının ardından doğalgaz, fuel oil ve HES’lerden oluşan yeni pakete ilişkin satış süreci başlayacak. Bu paketteki toplam özelleştirmelerin en az 2 milyar dolarlık gelir getirmesi hesaplanıyor. Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre ÖYK kararının ardından Bursa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali ile Aliağa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali ile bazı HES’ler el değiştirecek. Bunların yönetimi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Elektrik Üretim A.Ş.’den (EÜAŞ) Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na geçecek. ÖYK kararının ardından özelleştirme sürecinin 2015 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.


Özelleştirilmesi planlanan söz konusu tesislerin özel sektör eliyle hem kapasitesinin artırılması hem de verimliliğin daha üst seviyeye çıkarılması hedefleniyor. Bursa Doğalgaz çevrim santralinin kurulu gücü 1.432 MW iken üretimi 8.764.270.000 Kwh. Hem doğalgaz hem de fuel oil ile birlikte çalışan Aliağa santralinin kurulu gücü 180 MW, üretimi ise 300.564.500 Kwh. Küresel kriz başta olmak üzere dünya ekonomilerinde yaşanan tüm olumsuzluğa rağmen Türkiye’deki özelleştirmelere yerli ve yabancı şirketlerin ilgisi artarak devam ediyor. Maliye Bakanlığı verilerine göre son 12 yıllık dönemde 61,8 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı. Bu rakamın yaklaşık 57 milyar dolarlık kısmı sözleşmeye bağlanmış durumda.


2015 hedefi 6.8 milyar lira

Ekonomi yönetimi 2015’te 8.7 milyar  lira, 2015 yılında ise 6.8 milyar  lira civarında özelleştirme geliri öngörüyor. Ekonomi bürokratları, söz konusu tahminlerin mütevazı olduğunu belirterek 2015’te bu hedefin üzerinde bir gelir elde edilebileceğine dikkat çekiyor.


Star/Ercan Baysal


Geri Dön