19 / 04 / 2024

Doğalgaz kullanmak zorunlu mu?

Doğalgaz kullanmak zorunlu mu?

Apartmanlarda kış aylarında kullanılan ısınma sistemleri kömür ve doğalgaz olarak karşımıza çıkıyor. Kimi apartmanlarda doğalgaz kullanımı zorunlu tutuluyor. Peki, yasal olarak doğalgaz kullanmak zorunlu mu?



Doğalgaz kullanmak zorunlu mu?

Apartmanlarda kış aylarında kullanılan ısınma sistemleri kömür ve doğalgaz olarak karşımıza çıkıyor. Kömür ile ısınmanın sağlanabilmesi için apartmanın baca sistemine sahip olması gerekiyor.


Ancak yeni inşa edilen yapılarda baca sistemi bulunmuyor. Bu nedenle bu binalarda doğalgaz kullanılıyor. Peki, baca sistemi bulunan eski bir binada doğalgaz kullanmak zorunlu mu? Doğalgazlı bir apartmanda soba kullanımı yasaklanabilir mi?


Doğalgaz kullanımı kimi belediyeler tarafından zorunlu tutulabiliyor. Apartmanda doğalgaz hatlı sistemin yer alması ve maliklerin de bu sistemin kullanılması, baca sisteminin kullanılmamasına dair aldığı karar doğrultusunda soba kullanılamıyor.


Yasağa rağmen sobanın kullanılması halinde, malike birtakım yaptırımlar uygulanıyor. 


Bu kapsamında bazı belediye ve valilikler de birçok uygulama geliştiriyor. Apartmanda doğalgaz kullanımının sağlanması, kömür kullamının kaldırılması için yargıtay kararları da bulunuyor.


Apartmandaki diğer malikler tarafından belediyeye şikayette bulunulması durumunda Belediye Zabıtaları soba yakan kat malikine tebligatta bulunarak, kullanımın devamı durumunda para cezası kesebiliyor. Ayrıca soba yakan maliklere mülkiyetin devri konusunda dava açılabiliyor. 



Doğalgazlı apartmanda soba yakmak yasak mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön