25 / 04 / 2024

Doğalgaza borsa zammı!

Doğalgaza borsa zammı!

Doğalgaz faturalarından şirketlerin temsil, ağırlama gibi masrafları artık alınmıyor. Fakat bu defa da firmaların borsa ve kadro masrafları faturaya yansıtılacak.



Elektrik dağıtım şirketlerinden sonra şimdi de doğalgaz dağıtım şirketlerinin temsil, ağırlama, reklam ve bağış gibi giderlerini vatandaşın doğalgaz faturalarına yüklemelerine yasak getirildi. Fakat bu defa da doğalgaz kullanıcılarına borsa ve kadro yükünden ortaya çıkan gizli zam yüklendi. 

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) elektrik şirketlerinin temsil ve ağırlama giderlerinin faturaya yansıtılmasına geçtiğimiz sene Aralık'ta son vermişti. EPDK, aldığı yeni bir kararla şimdi de doğalgaz faturalarındaki temsil ağırlama yükünü azalttı. Karara göre, doğalgaz şirketleri artık reklam, tanıtım, bağış, sponsorluk, dernek aidatı ile temsil ve ağırlama gibi keyfi harcamalarını doğalgaz faturalarına ilave edemeyecekler. 

Doğalgaza borsa zammı!

Fakat aynı düzenlemeye konulan başka bir maddeyle, borsada halka açılan doğalgaz şirketleriyle sayaç okuma, faturalandırma, sayaç açma kapama gibi hizmetleri taşeron yerine kendi kadrolu işçisiyle yerine getiren şirketlere doğalgaz abonelerin arazılığıyla teşvik desteği sunulacak. Bu da, milyonlarca doğalgaz abonesini, borsaya açılmış veya kendi personeliyle çalışan şirketlerin daha yüklü doğalgaz faturası ödemesini ortaya çıkaracak. Yeni kararla ayrıca sıkıştırılmış (CNG) ya da sıvılaştırılmış (LNG) doğalgazı dışarıdan pahalı alıp bu maliyeti doğalgaz faturalarında yansıtamayan şirketlerin zararlarının bir kısmı vatandaşın faturalarına ilave edilerek karşılanacak. Doğalgaz ucuza alınmışsa, faturada olumlu yansımalar olacak. 

Doğalgaza borsa zammı!

Gelirleri yok saydılar

Şirketlerin karını yükseltip faturaları artıracak bir değişiklik de şirket gelirlerinin yazıldığı formülde gerçekleştirildi. Dağıtım şirketlerinin ön ödemeli sayaç değişimi, sertifika, iç tesisat, sayaç açma kapama, usulsüz gaz kullanımı, hat kontrolü gibi işlemlerden elde ettikleri kazançlar gelir bileşenine yansıtılmayacak. Kira ve reklam gibi gelirlerin ise yarısı göz önünde bulundurulacak. Şirketlere fırsat sunan bu değişiklik de şirketlerin doğalgaz faturalarından aldığı payı artıracak, faturalar yükselecek. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık açıkladı: Doğalgaz desteği verilecek!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön