24 / 04 / 2024

Doğrudan yatırım Türkiye için önemli!

Doğrudan yatırım Türkiye için önemli!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen "Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Diyaloğu Toplantısı"nda konuştu.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası doğrudan yatırımların, ekonomiye sağladığı katma değer, ihracat, istihdam ve teknoloji transferi anlamında Türkiye için son derece önemli olduğunu belirtti.


Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen "Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Diyaloğu Toplantısı"nda konuştu.


Türkiye'de bu yılın mayıs ayı itibarıyla 50 bin 21 uluslararası yatırımcı şirketin bulunduğunu aktaran Zeybekci, bunların yüzde 90'ına yakınının 2002'den sonra kurulduğunu söyledi.


Zeybekci, Türkiye'ye 2002-2016 döneminde gelen uluslararası doğrudan yatırımların toplam tutarının 176,2 milyar dolar olduğuna işaret ederek, bunun 2002'den önce Türkiye'ye gelen toplam yatırımların 10 katından fazla olduğunu kaydetti.


İstanbul Sanayi Odasının ilan ettiği Türkiye'deki ilk 500 şirketin 125'inin uluslararası sermayeli şirketler olduğuna dikkati çeken Zeybekci, uluslararası doğrudan yatırımların; ekonomiye sağladığı katma değer, ihracat, istihdam ve teknoloji transferi anlamında Türkiye için son derece önemli olduğunu vurguladı.


Zeybekci, doğrudan yabancı yatırımlara yönelik mevzuat çalışmalarını da hatırlatarak, bu şirketlerin Türkiye'de Türk sermayeli şirketlerden daha kolay şirket kurulabilir hale getirildiğini belirtti.


Türkiye'nin tüm dünyayla ekonomik anlamda entegrasyonu için yeni nesil serbest ticaret anlaşmaları, AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının yeniden güncellenmesi dahil olmak üzere son derece cesur bir şekilde faaliyetlerine devam ettiğini anlatan Zeybekci, ülkenin ekonomideki hedeflerine ulaşması amacıyla atılması gereken olmazsa olmaz adımlar konusundaki sloganlarının, artık dönem laf üstüne laf koyma değil, taş üstüne taş koyma, iş üstüne iş koyma, aş üstüne aş, istihdam üstüne istihdam, fabrika ve yatırım üzerine yatırım koyma zamanı olduğunu söyledi.


 Zeybekci, 15 Temmuz darbe girişimi olmasaydı Türkiye'nin en önemli yatırım teşvik kararlarından birinin açıklanmış olacağını belirterek, şöyle devam etti:


"15 Temmuz o melun ihanetin haftasında, tüm dünya ve Türkiye, hükümetimizin yeni yatırım teşvik kapsamını konuşuyor olacaktı. Ve biz inşallah bu hafta içinde gerçekleştireceğiz ve önümüzdeki haftadan itibaren tüm dünya ve Türkiye, Türkiye'nin yeni yatırım teşvik kapsamını... Çok farklı, kişiye özel elbise diker gibi özel teşvik programları, yatırımcımızın önüne turkuaz halı serme, aynı zamanda ihracat teşvik kapsamında yeni kararlarımızı tüm dünyayla paylaşıyor olacağız."


- "Türkiye'yi tanıtma seferberliği için çalışmalar son aşamada"


Türkiye'nin 15 Temmuz'da Fransız devrimiyle kıyaslanabilecek milli demokrasi devrimini gerçekleştirdiğini anlatan Zeybekci, "Şu anda ilan edilen, içinde bulunduğumuz olağanüstü hal (OHAL) devletin millete, devletin sanayiye, devletin ekonomiye değil, milletin devlete ilan ettiği bir olağanüstü haldir. En kısa sürede sonuçlanacaktır." dedi.


Türkiye'nin dünyaya anlatılması gerektiği ihtiyacını bildiklerini ifade eden Zeybekci, bu kapsamda, dünya genelinde belirlenen 24 ülke ve merkezde sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yapacakları çalışmanın bittiğini, son detaylarına gelindiğini söyledi.


Zeybekci, "10 Ağustos gibi Türkiye'yi bu sefer biz anlatmayacağız, bizim yerimize Türkiye'de yaşayan uluslararası yatırımcılar, yurt dışındaki merkezdeki temsilcileri ile CEO'lar ile tüm dünyaya anlatma seferberliğini birlikte yapacağız." şeklinde konuştu.



AA


Geri Dön