19 / 04 / 2024

Doğu Ataşehir'e 1.1 milyar liralık teklif!

Doğu Ataşehir'e 1.1 milyar liralık teklif!

Doğu Ataşehir'in son büyük parselinin ihalesi sonuçlandı



Nefes kesen yarışta en yüksek teklif VARYAP ile Çalık grubu şirketlerinden GAP İnşaat'ın kurduğu konsorsiyumdan geldi. İki şirket 99 bin 108 metrekare arsaya yapılacak olan 274 bin metrekare alanlı proje için 1 milyar 161 milyon lira toplam hasılat ve bunun karşılığında 500 milyon 971 bin TL idare payı önerdi. Proje kapsamında ofis, homeofis, alışveriş merkezi, otopark ve dükkân inşa edebilecek.

Emlak Konut GYO'nun Ataşehir'deki merkezinde dün yapılan ihalede, Türkerler Grubu ile Kalyon-ÖZKA ve Bayraktar Gruplarından oluşan ortak girişimler sözlü turlarda çekildi. Yarış VARYAP-GAP, ARTAŞ-ÖZTAŞ, Torun Yapı-Torun Pazarlama, Emay arasında geçti.

İhalede ikinci olan teklif Avrupa Konutları'nın mimarı ARTAŞ ve ÖZTAŞ ortaklığından geldi. Grup 944 milyon toplam hasılat, yüzde 42.5 idare pay oranı ve 401 milyon 200 bin TL idare payı önerdi.

İhaleyi kazanan VARYAP-GAP ortaklığı Emlak Konut GYO'ya teklif ettiği rakamın yüzde 20'sini sözleşme aşamasında ödeyecek. Ardından 510'üncü günden başlayarak 1.810'üncü güne kadar her 6 ayda bir yüzde 10 oranında ödemeye yapılacak. Buna göre Varyap-GAP ortaklığı Emlak Konut GYO'ya 100 milyon TL ödeme yaptıktan sonra sözleşmeyi imzalayacak.

Hasılat paylaşımı modeli nedir ?
Arsa karşılığı hasılat paylaşımı modeline göre, bir arsanın sahibi olan kişi veya şirket, kendisine ait arsa üzerinde yapılacak projenin satışından pay alıyor. Bu uygulamada toplam ciro, arsa karşılığı verilecek yüzde oran ve bunun karşılığında elde edilecek bedel belirtiliyor. Bu kapsamda alınan teklifler üzerinden arsa sahibi ile proje yapacak şirket anlaşma imzalıyor.
Tebernüş Kireçci

Basında yer alan diğer haberler;

1.1 milyar TL'lik teklifle Ataşehir'de rekor kırıldı
Varyap-GAP İnşaat konsorsiyumu, Emlak GYO'nun Doğu Ataşehir'deki 99.1 dönümlük arazisinde rakamı 1.1 milyar TL'ye çıkardı; şirkete 501 milyon önerdi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iştiraki Emlak Konut GYO tarafından ihale edilen İstanbul Doğu Ataşehir'deki araziye, rekor teklif geldi. 99 bin 100 metrekarelik arazi için Çalık Holding şirketlerinden GAP İnşaat ve Varyap ortak girişimi 1 milyar 161 milyon TL'lik toplam hasılat ve Emlak GYO'ya bunun yüzde 43'ünü önerdi. Şirkete 500 milyon 971 bin 500 TL'lik gelir payı teklif edildiğini belirten Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum, "Bu rakam bizim için tüm zamanların rekoru. Çok güzel bir rakam" dedi.

Kurum, bu rakamın, kriz sonrası piyasadaki canlanmanın göstergesi olduğunu ifade ederek,

"Beklentimizin çok üstünde. Demek ki, doğru yer her zaman para ediyor. Ayazma ihalesinde de iyi bir rakam yakaladık. Canlanma devam ediyor" diye konuştu. İhalenin 22 Şubat günü gerçekleştirilen ilk turundan sonra dün açık artırma ile tekliflerin revize edildiğini kaydeden Kurum, "Son olarak kapalı zarf ile teklif aldık. Varyap-GAP İnşaat ortaklığından sonra en iyi teklifi bize 401 milyon TL öneren Artaş-öztaş ortaklığı sundu" dedi.

Arazinin daha önce Soyak'a ihale edildiğini ve çıkan sorunlar nedeniyle proje inşa edilemediğinden sözleşmenin feshedildiğini hatırlattığımız Kurum, "Proje gereken çerçevede yapılacak" yorumunu iletti. Kurum, ihalenin henüz resmi olarak onaylanmadığını, en kısa zamanda sonucun açıklanacağını da sözlerine ekledi.

Metrekaresi 4 bin 350 TL
Arazinin konut, AVM, ofis, otel için uygun olduğunu kaydeden Murat Kurum, 267 bin metrekare toplam emsal alanı olduğunu söyledi. Kurum, "1 milyar 161 milyon TL'lik hasılat öngörüldüğüne göre, 267 bin metrekare üzerinden konutların metrekaresi 4 bin 350 TL olur. 400 bin metrekare inşaat yapılabilir" dedi.

Söz konusu arazi ŞUUBAT 2004'te de ihale edilmiş Soyak bu ihaleyi almıştı. Buna göre şirket arsaya yaklaşık 2 bin konut inşa edecekti ve o dönemde cironun yüzde 27'si Emlak Konut GYO'ya önerilmişti. Ancak Ataşehir Sakinleri Derneği bölgede yoğunluk olacağı gerekçesiyle projeye karşı çıktı. Dernek ve Mimarlar Odası'nın açtığı dava nedeniyle imar planlarında tadilat oldu. Bu durum neticesinde ihale iptal edildi. Söz konusu ihale 503 milyon 117 TL toplam hasılat ve 135 milyon 913 bin TL'de Emlak Konut GYO'ya teklif edilmişti.
Menekşe Ataselim/Habertürk


Geri Dön