25 / 04 / 2024

Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait 70 ev yıkıldı!

Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait 70 ev yıkıldı!

Terör devleti İsrail, Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait olan 70 evi iş makineleriyle yıktı.



Terör devleti İsrail, Trump yönetiminin Filistin’e dayattığı ‘Yüzyılın Anlaşması’ isimli sözde barış özde ihanet planını fiilen uygulamaya başladı. Star gazetesinde yer alan habere göre, İşgalci İsrail güçleri Doğu Kudüs’te Ayrım Duvarı’nın devamı olan tel bariyerlere yakın olduğu için Filistinlilere ait evleri dozerlerle yerle bir etti.  

‘HER ŞEYİ KAYBETTİM’ 

İsrail güçleri, İsrail Yüksek Mahkemesinin Sur Bahir bölgesindeki Ayrım Duvarı’nın devamı olan tel bariyerlere yakınlığı gerekçesiyle yıkımına kararı verdiği Filistinlilere ait konutlardan bazılarını zorla boşalttı. Yıkıma tepki gösteren mahalle sakinleri ile İsrail güçleri arasındaki tansiyon giderek artarken, İsrail’e ait iş makineleri şu ana kadar toplam 70 binayı yıktı. El Cezire’ye açıklama yapan evi yerle bir edilen 37 yaşındaki Filistinli Fadi El Vahaş, “Bu evi taş üstüne taş koyarak inşa ettim. Filistin devletinden izin almıştım. Burada yaşamak benim hayalimdi. Şimdi her şeyimi kaybettim” şeklinde konuştu. İşgalcilerin yıkımına Filistin devleti ve direniş örgütlerinden sert tepkiler geldi. Filistin Hükümet Sözcüsü İbrahim Milhim, İsrail güçlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs’te Filistinlilerin konutlarına yönelik başlattığı yıkımları ‘etnik temizliğin bir parçası’ olarak nitelendirdi. 

OSLO’YA AYKIRI  

Oslo Barış Anlaşması’na göre binaların bunduğu bölgenin Filistin devletine ait olduğunu söyleyen Milhim, “İsrail sonradan inşa edilen Ayrım Duvarı’na yakınlığı bahanesiyle binaları yıkıyor” şeklinde konuştu. Filistin Devlet Başkanlığı da, “Yıkımlar sözde Yüzyılın Anlaşması’nın parçası” değerlendirmesini yaparken, Hamas da konu hakkındaki açıklamasında “İşgalci İsrail, sistematik bir şekilde Kudüs’ün demografik yapısını değiştirmek istiyor” açıklamasını yaptı.

Dünya sessizce izliyor

Filistin’in başkenti Doğu Kudüs’te işgalci İsrail’in giriştiği yasa dışı yıkımları dünya sessizce seyretti. İşbirlikçi BAE, Mısır, Suudi Arabistin, Bahreyn gibi ülkeler de  hiçbir açıklama yapmadı. Avrupa Birliği de cılız bir sesle İsrail’i bu yıkımları durdurmaya çağırdı.

İşgalciler Kushner'e hazırlık yapıyor

İşgalci İsrail’in Filistin’in başkenti Doğu Kudüs’te gerçekleştirdiği yıkımın ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in ay sonu yapacağı ziyaret öncesine denk gelmesi e dikkat çekti. Amerikan basınındaki haberlerde, İsrail-Filistin sözde barışının mimarı olan Kushner’in Arap dünyasını Yüzyılın ihanetine ikna etmek için kapsamlı bir Ortadoğu turuna çıkacağı öğrenildi. İhanet planında yer alan 50 milyar dolarlık ekonomik kalkınma paketine destek için yola çıkacağı bildirilen Kushner’in İsrail, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gideceği ifade edildi. 


Geri Dön