29 / 03 / 2024

Doğulu kadınlar konut yatırımına yöneldi!

Doğulu kadınlar konut yatırımına yöneldi!

Ekonomik gücünü arttıran kadınların yatırım tercihi gayrimenkul oldu. Doğu'da konut edinen kadınların sayısı yüzde 70 arttı.



Çok değil bundan 10 yıl önce kadınların konut ediniminde grafik oransal bazda da sayısal bazda da hep batıdan doğuya doğru çizilirdi. Şimdi ise durum terse döndü. Doğu ve Güneydoğu illerinde büyük yatırımların artması ve şirketlerin çağrı merkezlerini bu illerden yürütmesi kadın istihdamını yükseltince para kazanan kadınlar birikimlerini konuta yönlendirdi. Kadınların konut ediniminin artmasında bu illerde konut üreten ve düşük taksitlerle konut edinimini kolaylaştıran TOKİ’nin de etkisi dikkat çekti. 

10 BÜYÜK İLDE DE HAKİMİYET DOĞUDA 

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre, bu bölgelerde konut geliştiren müteahhitler de borcuna sadık olan kadınlara konut satışında düşük taksit uzun vade seçeneği sunarak konut alımını kolaylaştırdı. Görüşlerine başvurduğumuz bölge emlakçıları ekonomik olarak güçlenen erkeklerin de eşine ve annesine hediye olarak ev almaya başladığını söyledi. Doğu illerinde kadının ev sahipliği oranı artarken batı illerinde ise dikkat çekiçi gelişmeler gözlendi. Son 4 yılda İstanbul’da kadınların ev sahipliği oranı sadece yüzde 1 arttı. Oran Ankara’da yüzde 15, İzmir’de yüzde 17 oldu,
Türkiye’nin en büyük ilk 10 ilinde de kadın konut sahipliği oranında oklar doğu illerini işaret etti.

İlk 10 il içerisinde en fazla artış oransal bazda yüzde 43 ile Gaziantep’te yaşandı.  Gaziantep’i yüzde 39 ile Şanlıurfa izledi.  Adana  listede yüzde 36’lık artışla 3.sırada yer aldı. En büyük ilk 10 şehir içinde konut ediniminin oransal bazda en az arttığı illerde ise İstanbul’u yüzde 3 ile Antalya, yüzde 4 ile Kocaeli takip etti. 

YÜKSEK FAİZ BATILI KADINI FRENLEDİ

Batılı kadının konut ediniminde frene basmasının en büyük gerçekçesi ise yüksek faiz olarak özetlendi. İstanbullu emlakçılar, ''Doğuda senetli satışlarda müteahhit kadına güveniyor kadınlarda banka yerine senei tercih ediyor. Batıda ise durum tam tersi. Markalı gayrimenkul firmalarının dışında edilinilen gayrimenkullerde bu kez batılı kadın müteahhide güvenmediğinden muhattabının banka olmasını istiyor. Durum böyle olunca da faizler kadının konut ediniminde önemli bir unsuru teşkil ediyor.'' dedi.

İSTANBUL'DA ÇILIŞIP MEMLEKETTEN EV ALANLAR VAR

Doğu illerinde de kadınların ev sahipliğinin artmasındaki bir diğer önemli ayrıntı da memleketten alınan konutlar oldu. Emlakcılar, İstanbul ve  İzmir  gibi büyük şehirlerde artan arsa maliyetlerinin kira çarpanının yükselttiğini bunun da memleketinde yatırıma yönlendirdiğini söyledi. Bölge emlakçıdan, "Suriyelilerin yoğun olduğu doğu ve güneydoğu itlerinde kira fiyatları yüksek. Bu da yatırımın daha hızlı dönmesine neden oluyor. Bunu bilen ve batıda çalışan kadınlar da son dönem lerde konut alımının buralarda yasamasalarda kendi memleketlerinden yapmaya başladı'' bilgisini verdi.


Geri Dön