29 / 03 / 2024

Doğuş Gayrimenkul, Gebze Center projesine imza atıyor

Doğuş Gayrimenkul, Gebze Center projesine imza atıyor

Doğuş Grubu bünyesinde hizmet veren Doğuş Gayrimenkul, Gebze'de alışveriş merkezi yatırımı gerçekleştirecek



Toplam 185 milyon dolar yatırımla hayata geçirilecek olan Gebze Center, 2010 Eylül ayında hizmete açılacak.

Mağaza alanlarının yüzde 50'si şimdiden kiralanan Gebze Center, yaklaşık 140 bin metrekare inşaat alanına ve 55 bin metrekare kiralanabilir alana sahip bulunuyor. Gebze Center'in inşaatına Ağustos 2008'de başlanmıştı.

Doğuş Gayrimenkul Yatırım ve İşletme A.Ş. Genel Müdürü Tunç Merey, Gebze Center'in, Gebze'nin yanı sıra aynı zamanda İstanbul'un da bir alışveriş merkezi olma iddiası bulunduğunu belirtti.

Gebze'nin gece nüfusunun 600 bin olduğunu, gündüz nüfusunun bunun üç katına, 1,5-2 milyon kişiye ulaştığını ifade eden Merey, "Sadece gece nüfusuna dahi baksak Türkiye'deki 47 ilin nüfusundan daha büyük" dedi.

Merey, Gebze Center yatırımlarıyla birlikte bölgede yaklaşık 1.500 kişiye istihdam olanacağı sağlanacağını bildirdi.

Yıllık 7 milyon ziyaretçi sayısı hedeflediklerini ifade eden Merey, açılışını eylül ayında gerçekleştirecekleri Gebze Center'da yaklaşık 160 mağazanın yer alacağını, 3.500 metrekarelik sky-light uygulaması ile alışveriş
merkezini ziyaret edecek misafirlerin doğal ışıktan maksimum ölçüde faydalanabileceklerini, sigara içen müşteriler için 1.200 metrekare teras alanları bulunduğunu, 1.500 araçlık da otopark alanları olduğunu anlattı.

-YENİ PROJELER-
Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Merey, bölgeyle rakip değil bütünleşik bir AVM olmak, Gebze'nin esnafını da olabildiğince alışveriş merkezlerinde görmek istediklerini söyledi.

Merey, "Gebze esnafına bir zarar vermek değil, hep birlikte ticari faaliyetlere devam etme noktasında beraber aşama kaydetmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Tunç Merey, yeni projelerle ilgili olarak da şunları kaydetti:

"Bilançomuzda 14 aktifimiz var. Maslak ve Ayazağa'da ofis projelerimiz var. Proje safhasını bitirdik. Kartal'da rezidans projemiz var. Orada da tüm izinleri aldık, doğru zamanı bulmaya çalışıyoruz. Gebze'de AVM yanında bütünleşik diyebileceğimiz bir otel projemiz var. 200 odalı iş oteli. Geliştirme çalışmalarına başladık. Orta vadede otel projesini de hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Saydığım projelerde orta vadede ilerlemeyi düşünüyoruz. 14 aktifimiz içinde uzun vadede düşündüğümüz çok çeşitli projelerimiz var. Maslak ve
Kartal'daki ofis projeleri ile Gebze'deki otel projemiz için yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım düşünüyoruz."

Mağaza karmasının ne kadarını Gebze esnafına ayırmayı düşündüklerinin sorulması üzerine de Merey, şu anda halihazırda gokart, buz pisti ve çocuk oyun alanını Gebze esnafının işleteceğini belirtti.

-"KİRALAMADA YÜZDE 50 ORANINA GELDİK"-
Jones Lang Lasalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş da konuşmasında, şu anda kiralamada yüzde 50 oranına geldiklerini belirtti.

Alkaş, Gebze Center'da hipermarket için Tesco-Kipa, yapı market olarak Koçtaş, elektronik market olarak da Teknosa'nın yer alacağını, Gebze Center'in alışveriş merkezlerini büyük şehirlerden dalga dalga uydu kentlere veya daha uzaktaki orta ve küçük ölçekteki şehirlere yaymanın güzel bir örneğini oluşturduğunu ifade etti.

Soruları da yanıtlayan Alkaş, AVM'lerin çalışma saatleriyle ilgili bir soruya karşılık şunları kaydetti:

"Bütün Avrupa yıl boyu açmaya dönerken, Fransa'da pazar günü kapalı olma konusu açılmaya giderken, inanıyorum ki ülkemizin uygulamaları da diğer tarafa örnek olacak, bu konudaki kısıtlama ile karşı karşıya kalmayacağız. Geleneksel esnafın da AVM bünyesi altında yer alabilmesini sağladıkça, organize perakendenin diğer oyuncularıyla buluşturduğumuz sürece bu kısıtlamalara gerek kalmadan bitecek. Zaten bu konudaki çalışmalar, görüşmeler tartışmalar devam ediyor.

Günbegün izlemedeyiz. Gereken her türlü önlemi de geliştirmeyi de alırız. Yasa olarak örneğin sigara konusu geldi, sigaraya karşı çareler, önlemler gelişti.

Eskiden merdiven altlarına, boş alanlarda kafeler oluşurken bugün bütün kafeleri dışa açılan teraslara, pencerelere yakın yerlere kurmaya başladık."

-"CANLANMA SİNYALLERİ KENDİNİ BELLİ ETMEYE BAŞLADI"-
Metrekare kira fiyatlarıyla ilgili olarak Alkaş, burada hasılat esaslı kiralama mantığı ile yürüdüklerini, standart uygulama olmadığını söyledi.

Genellikle alışverişin gerçekleşmesinde yüzde 60-70 oranında hanım ziyaretçilerinin olabildiğini, sabahları eşofmanlarıyla, gündelik kıyafetleriyle temel ihtiyaçlarını gidermek için AVM'lere gelen hanımların, akşam üstü kabul günleri için süslenip, allanıp, pullanıp gelip tekrar AVM'nin kafesinde buluşabildiklerini, bunu yaptıkları gün 7 milyon ziyaretçiyi dahi aşabileceklerini ifade etti.

Avi Alkaş, mağaza karmasının ne kadarının Gebze esnafına ayrılacağına ilişkin olarak ise orta ve küçük ölçekli birimlerin Gebze içinden geleceğini, Gebze esnafını davet edecekleri toplantı hazırlığı içinde olduklarını kaydetti.

"2010'da krizden çıkış sinyallerini alıyor muyuz?" şeklindeki soruya karşılık da Alkaş, "Canlanma sinyalleri kendini belli etmeye başladı. İnanıyorum ki Türkiye 2010'un yarısından itibaren Avrupa'dan daha hızlı bir iyileşme sürecine girecek" dedi.

Alkaş, "Ocak ve şubatta ciro artışınız hangi boyutlarda?" sorusuna da, "Yüzde 20'ye kadar artışlar yaşadığımız merkezlerimiz var. Gidişatın artı olduğunu izliyoruz" yanıtını verdi.
AA


Geri Dön