28 / 03 / 2024

Dolar mı, Euro mu, yoksa Sterlin mi? Vatandaşlar bu sorunun yanıtını arıyor

Dolar mı, Euro mu, yoksa Sterlin mi? Vatandaşlar bu sorunun yanıtını arıyor

Enflasyonla mücadele kapsamında çekilen faiz silahlarının gölgesinde şahinliğini sürdüren Fed, doların birçok ülke para birimi karşısında güçlenmesine neden oluyor.



Dünya Gazetesi'nden Ufuk Korcan, Paranın Rotası başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Korcan yazısında şu satırlara yer verdi:

Küresel sektörde resmen dolar fırtınası esiyor. Hatta bu rüzgar öyle ‘meltem’ şeklinde değil değil, kuvvetli ‘lodos’ türünden. Hem piyasaları yerinden sallıyor, hem de ‘baş ağrısı’na sebep oluyor.

Aslında Türkiye’de yerleşikler dolardaki sert hareketlere geçmişin verdiği tecrübeyle alışkın. Ama dünyanın geri kalanı öyle değil.

Özellikle gelişmiş ülkelerde yaşayanlar belki de son günlerde görülen hareketlere daha önce pek şahitlik etmedi.

Örneğin İngiliz Sterlini son 1 haftada dolar karşısında yüzde 4’ün üzerinde değer kaybetti ve yılbaşından bu yaşadığı kaybı yüzde 20’nin üzerine taşıdı. Euro’nun dolar karşısındaki bu yılki erimesi ise yüzde 15’i aştı.

FED’İN ŞAHİN TAVRI SÜRÜYOR

Dolar mı, Euro mu, yoksa Sterlin mi? Vatandaşlar bu sorunun yanıtını arıyor

Bu hüzünlü hikaye pandemi sonrasında hortlayan enflasyon canavarıyla başladı. Faiz kılıcını biraz geç de olsa çeken ABD, kılıcı peş peşe canavara sapladı. Ama henüz canavarı yenilgiye uğratabilmiş değil.

Geride bıraktığımız hafta Fed üyeleri bu kez sözleriyle ‘şahin’ dalışına geçti. Mesela Cleveland Fed Başkanı Mester, Fed’in faiz oranlarını artırması gerektiğini ve ‘agresif’ hareket etmenin daha iyi olacağını söyledi.

Öyle anlaşılıyor ki Fed, enflasyonu kontrol altına almadan ‘güvercine’ dönüşme sinyali vermeyecek. Ama bu sonsuza kadar böyle sürmeyecek. Ekonomik durgunluğun enflasyonu geçip gündem sıralamasında ilk sıraya yerleştiğinde bu kez faiz indirimleri konuşulacak.

FED NE ZAMAN FAİZ İNDİRİR?

Peki ama ne zaman? Fed yetkililerinin verdiği mesajlarda indirim konusunda geçmişte yapılan hataların tekrar edilmek istenmediği ve aceleyle faizlerin indirilmeyeceği anlaşılıyor.

Piyasalardaki genel beklenti, 2023 yılının ikinci yarısından itibaren faiz indirimleri gündeme gelebilir. Burada şunu hatırlatmakta fayda var, faiz artırımlarının durduğu ve bekleme sürecine geçildiğinde bazı piyasa oyuncuları indirimleri satın almaya başlayacaktır. Gelelim, Euro ve sterlinin durumuna…

Her iki para biriminin dolar karşısında gerilemesinin nedenleri farklı.

Rusya’nın gazı kesmesiyle Avrupa’yı bekleyen enerji krizi ve resesyon beklentileri Euro’yu zayıfl atırken, İngiltere’de yeni hükümetin 45 milyar sterlin tutarında vergi indirimlerini içeren bütçe düzenlemesinde geri atmaması İngiliz para biriminde baskı yaratıyor.

Her iki merkez bankası faiz indirimlerine Fed’in aksine biraz geç başlamış durumda. Doların yılbaşına kadar gücünü koruması bekleniyor.

Yani Euro ve sterlinde pozisyon almak için henüz erken. Morgan Stenley ve Nomura analistleri sterlin/dolar paritesinin 1’e ulaşacağını hatta aşağı yönlü kırılacağını düşünüyor.

Dolar Endeksi’nde kritik seviyeler nerede?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön