19 / 04 / 2024

Dolar tahminleri değişti! Yatırımcılar dolarda mı kalmalı TL mevduata mı geçmeli?

Dolar tahminleri değişti! Yatırımcılar dolarda mı kalmalı TL mevduata mı geçmeli?

Merkez Bankası'nın hamlelerinin ardından ciddi düşüşler yaşayan dolar kuru yatırımcılarını üzdü. Peki yatırımcı şimdi ne yapacak, dolarda mı kalmalı TL mevduata mı geçmeli?



Türk Lirası diğer gelişmekte olan ülke para birimlerini geride bırakarak dolar karşısında tırmanışa geçerken, pay piyasasında da alıcılar güç kazanıyor.

Takvim'de yer alan habere göre; yerli emeklilik ve yatırım fonları hisse senedi topluyor. Yabancı payındaki azalmaya rağmen gerek bireysel yatırımcı gerekse yerli kurumsal yatırımcıların alımları borsayı zirvede tutuyor. Yatırım ve emeklilik fonlarındaki hisse oranları en yüksek seviyelerinde seyrediyordu.

Yatırım fonlarında olan hisse oranı yüzde 11.78'e ulaşırken emeklilik fonlarındaki oran yüzde 15.10. Geçtiğimiz yılın en fazla kazandıran yatırım fonları portföylerinde petrol sektörü hisselerini yükseltti. Pandemi döneminden en fazla etkilenen ve fiyatı düşük kalan bu hisselerin fon portföylerindeki ağırlıkları artmaya başladı.

Dolar tahminleri değişti! Yatırımcılar dolarda mı kalmalı TL mevduata mı geçmeli?

NOT KADAR ÖNEMLİ

Türkiye gibi yatırım yapılabilir notu açıklanmayan ülkeler için bu oran çok daha fazla önem taşır. Pandemi döneminde Türkiye'nin CDS oranı 643 seviyesine kadar yükseldi. Sonrasında gerilese de ağustos ayında ikinci pandemi dalgası ile 595.4 seviyesinde seyrediyor.

600'lü seviyeler borsada yabancıların hisse senedi ve tahvil piyasalarında aşırı satışlarının tetikleyicisi oldu. Türkiye'nin CDS primi son 1 haftada yüzde 4.93 ve son 1 ayda yüzde 6.8 düştü.

Yaşanan düşüşle şimdilerde 295 seviyesinde bulunan CDS'in yönelimi olumlu olmakla birlikte beş yıllık CDS hala geçen yılın şubat ayı başına göre yüzde 23 yukarıda bulunuyor.

YATIRIMCI DOLARDA MI KALMALI, TL MEVDUATA MI GEÇMELİ?

Son üç aydır Merkez Bankası sıkı para politikası duruşuyla birikimini TL cinsi enstrümanlarda tutmak isteyenler açısından olumlu bir duruşu ortaya çıkarıyor. Dolarda kalmayı düşünenler bu noktada alternatif maliyetleri de göz önünde bulundurmak zorunda kalıyor.

Dolar kurunun bir ay içerisinde 7.14 TL, üç ay içerisinde 7.32 TL, altı ay içerisinde 7.59 TL ve bir yıl içerisinde 8.15 TL'nin üzerin-de olacağının düşünülmesi durumunda dolar pozisyonunun bozulmaması için bir neden olacaktır.

Diğer taraftan dolar kurunun bu seviyelerin altında kalacağı yönünde bir beklentinin varlığı halinde ise TL faiziyle bu getirileri elde etmek mümkün olacağından dolara geçiş de fazla anlamlı olmayacak.

2021 DOLAR KURU TAHMİNLERİ

Dolar kurunda öne çıkan 7.00 lira seviyesi korunuyor. İsviçreli banka UBS, bu yılın ikinci çeyreğinde doların 7.00 TL seviyesini görmesini öngörüyor. HSBC ocak ortasında açıkladığı raporunda doların yıl sonuna kadar 6.50 TL'ye gerileyeceğini kaydetti.

Kurumların hemen hemen hedef fiyat seviyeleri belirleniyor. Yabancı analistlerin değerlendirmeleri, genel kabul edilen görüşlere bağlı uygulamalara dönüşün etkisini gösterdiğiyle ilgiliydi. TCMB'deki değişikliklerle paranın yönünün de değiştiği vurgulanıyor.

Dolar en fazla takip edilen para birimi

Dolar kuru hem küresel oyuncuların hem de yerel aktörlerin en fazla takip ettiği para birimi. Bunun farklı nedenleri var. Bu nedenle ana eğilim olan dolardaki pozisyon ve dolar mevduatında aşağı yönde kırılmanın bu aşamada pek de kolay olmayacağı ortaya çıkıyor.

Doların küresel bazda takip edilmesinin nedeni: ABD Doları, küresel ekonominin temel bir taşı ve uluslararası ticaret ve finans için bir rezerv para birimi niteliğinde. Bu nedenle en fazla takip edilen para birimi.

Dolar/TL'nin Türkiye'de takip edilmesinin nedeni: Dolar kuru bugün hemen bütün yerel halkın takibinde. Bunun nedeni hane halkının mevduatının yarısından fazlasının dövizde olması.

Döviz son beş yıl boyunca sürekli olarak artış gösteriyor ve kurdaki beklentiler ana eksen olarak enflasyon bazında artması yönünde. Ülkedeki döviz rezervlerinin ekside olması açığın kapatılmasını zorunlu kılıyor. Bütün bunlar ülkemizde döviz kurlarının en az TL kadar takip edilmesine neden olurken belirsizliğe karşı güvence arayışı olarak öne çıkıyor.

Dolar tahminleri değişti! Yatırımcılar dolarda mı kalmalı TL mevduata mı geçmeli?

ŞİMDİ REZERV BİRİKTİRME ZAMANI

Dolar kurunun 7.05'li seviyelere düşmesiyle beraber şimdi rezerv biriktirme döneminin öne çıktığı görüldü. Merkez Bankası'nın şubat ayında atacağı adımla birlikte kurdaki beklentilerin daha da kırılma eğilimine girmesi ve merkezin elini güçlendirme fırsatı oluşabiliyor. Bu nedenle Merkez Bankası kurdaki geri çekilmeleri fırsat oluyor.

TEMETTÜ HİSSELERİ

Son bir yılda ayırım yapmaksızın Temettü endeksinde bulunann hisselere yatırım yapanlar ortalama yüzde 40 kazandı. BIST Temettü Endeksi'nde 67 hisse bulunuyor.

Bu hisselerin ortalama halka açıklık oranı yüzde 30.83. Hisselerin yüzde 40'ı yabancı saklamasında, yüzde 8.20'si de kurumsal yatırımcıda.

Temettü endeksindeki 13 hissenin getirisi yüzde 200'ü aştı: Jantsa Jant Sanayi, Borusan Yat. Paz., Kartonsan, Özerden Plastik, Nuh Çimento, Bosch Fren Sistemleri, İş Y. Men. Değ., Ege Gübre, Eczacıbaşı Yatırım, F-M İzmit Piston, Göltaş Çimento, Pergamon Dış Tic., Alkim Kağıt hisseleri yüzde 200 ile yüzde 797 arasında değer kazandı.

Diğer taraftan dolar kurunun bu seviyelerin altında kalacağıyla ilgili bir beklentinin varlığı durumunda ise TL faiziyle bu getirileri elde etmek mümkün olacağından dolara geçiş de fazla anlamlı olmayacak.

Dolar düşüşe geçti, fiyatlar neden sabit?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön