25 / 04 / 2024

Dolardaki artış yabancıya konut satışını nasıl etkiler?

Dolardaki artış yabancıya konut satışını nasıl etkiler?

Türkiye’deki dolar artışı hız kesmeden sürüyor. Seçim tarihine kadar daha da yükseleceğini tahmin eden ekonomistler bu durumun engellemesi için girişimler bekliyor. Peki doların bu kadar artışı gayrimenkul piyasasını nasıl etkiliyor? Türkiye’ye yabancı yatırımda son durum ne?



 

Türkiye’de dolar tarihi bir rekoru kırdı. Hükümet bu durum hakkında önlemlerini almaya çalışırken, yurtdışından gelen baskılar ve tehditlere karşı da dik durmayı sürdürüyor. İnatla faizlerin arttırılması yönünde talimat gelirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan durumun stabil kalmasını istedi. Bunlara rağmen ülkede ekonomide bir çöküş de meydana gelmedi. Bu durum sadece TL'nin değer kaybetmesine sebep oldu. 

Gayrimenkul sektörü de bu durumdan fazla etkilenmeyen alanlardan birisi oldu. Özellikle yabancı yatırımcıya bakıldığı vakit her geçen ay konut alımını da arttırıyor. Geçtiğimiz bir önceki aya göre yabancıya konut satışında yüzde 26’lık bir artış oldu. Bu konuda Yusuf Boz şunları söyledi: “Dolardaki bu artışı seçimlere kadar bekliyoruz. Özellikle Arap yatırımcı konut alımına hızla devam ediyor. Fakat şöyle bir durum var ki Avrupalı yatırımcı endişeli olarak yaklaşıyor. Yurtdışından yapılan açıklamalar ve Türkiye’ye verilen güvensizlik notları konut alımında Avrupalı yatırımcının durmasına sebep oluyor”

Gayrimenkul sektöründe elinde yabancı portföyü olanın kazancına devam edeceği belirtiliyor. TL'nin değer kaybetmesi yabancı yatırımcıyı ister istemez Türkiye’ye de yönlendiriyor. Boz “Özellikle erken seçimle beraber dolardaki artış çok hızlı ilerliyor. Dövizdeki bu hareketlilik yabancı yatırımcıyı biraz endişelendirir diye düşünüyorduk fakat yatırımcı konut alımını düşürmedi. Yerli yatırımcı ise konut alımını seçim sonrasına bıraktı. Her seçim öncesi Türkiye’de aynı senaryonun yaşanması Arap yatırımcıyı Türkiye’den geri adım atmasına sebep olmadı. Seçim sonrası iktidarın aynı şekilde devam etmesi halinde bu durumların normalleşeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Dolardaki bu hareketliliğin kısa zamanda yaşanması çok kalıcı olmadığını da gösteriyor. Fakat yabancı yatırımcı konut alsa da yerli yatırımcı konut alımından da uzak duruyor. Özellikle hükümetin atacağı adımı takip eden yatırımcılar önümüzdeki günlerde gayrimenkul sektörüne yatırımı yapıp yapmayacağı konusunda karar verecek. PropertyTr genel müdürü Yusuf Boz ise “Kritik seçim öncesi ve Ramazan dolayısı ile bu ay satışların bir önceki aya oranla azalacağını tahmin ediyoruz. Fakat 24 Haziran seçimleri ile beraber istikrarın devam etmesi, hükümetin kurulmasıyla beraber konut satışında artışın geleceğini tahmin ediyoruz. Yabancı yatırımcıların ise gidişatını hükümetin alacağı kararlar ve adımlarla şekillendirecektir” diye konuştu.
 


Geri Dön