28 / 03 / 2024

Doların yükselişi konut fiyatlarını artırdı!

Doların yükselişi konut fiyatlarını artırdı!

Doların Türk Lirası karşısında durdurulamaz yükselişi ve inşaat maliyetlerindeki ek külfet, konut fiyatlarını da tırmandırdı. Konut fiyatları geçen yıla göre Türkiye genelinde yüzde 18, İstanbul'da ise yüzde 26 artış gösterdi.



Türkiye ekonomisinin yapı taşlarından olan inşaat sektörünün konut projeleri de kurlardaki artıştan nasibini aldı. 7 Haziran seçimleri sonrasında ortaya çıkan istikrarsızlık tablosu, terör olayları ve Çin menşeili piyasa dalgalanmasıyla ateşi bir türlü sönmeyen dolar, konut fiyatlarını da pahalandırdı. 


Mütehaahitler direndi


Türkiye Konut Fiyatı Endeksi, temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,76 yükselirken İstanbul'daki artış yüzde 26,6 oldu. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, inşaat sektörünün dolara karşı uzun süre direndiğini ancak fiyatalara ek külfetlerin yavaş yavaş yansımaya başladığın belirterek "Müteahhitler uzun süredir maliyete gelen artışları fiyatlara yansıtmamışlardı. Bu sene hem kur hem de maliyet artışından gelen yükü fiyatlarına yansıtmaya başladılar. Yansıtmak durumundalardı da dolayısıyla piyasa direnebildiği kadar fiyatları yansıtmamak için direndi ama artık artışlar görülmeye başlandı"dedi. Ağaoğlu, ayrıca tüm olumsuzlara rağmen iç piyasada satışların arttığını kaydetti.  Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ise, bu lıy ki satışların geztiğimiz 2 yıla nazaran daha iyi olduğunun altını çizdi. 


Altın bozduran ev aldı


Vatandaşın kredinin yanısıra nakit alımlara yöneldeğini vurgulayan Demir, faizlerin yükselmesi nedeniyle insanların nakit kullanarak ev almaya başladığını belirterek, dolar ve altının yükselmesiyle buradan gelen paraların konuta yöneldiğini aktardı. Demir, öte yandan kalkınmada inşaat sektörünün önemini vurguladı. 

 

Alım isteği de yükselişte etkili


Konut fiyatlarındaki artışın kur oranlarındaki artışla beraber tüketicinin alım isteğinden kaynaklandığını belirten Era Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan şöyle konuştu: "Fiyatların yükselmesindeki ana neden tüketicinin konut satın alma isteğinin hep ön planda olması ve bu isteği hızlandıran en önemli etkenin yükselen döviz fiyatları nedeniyle konut fiyatlarında yakın gelecekte mecburen olacak fiyat artışlarıdır"


Güneş


Geri Dön