26 / 04 / 2024

Dövizle kirada son durum!

Dövizle kirada son durum!

Perakende Günleri 2019 toplantısında konuşan AVM'lerde kiranın döviz üzerinden TL’ye çevrilmesine ilişkin değerlendirme yaptı...



Perakende Günleri 2019 bugün İstanbul’da kapılarını açtı. Perakende Günleri 2019 kapsamında düzenlenen toplantıya Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl ile Tescilli Markalar Derneği (TMD) Yönetim Kurulu başkanı İzzet Stamati katıldı.

Dövizle kirada son durum!

SEKTÖR HAREKETLENECEK

TAMPF Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, sektörün üçüncü çeyrek itibarıyla yüzde 5’lik reel büyüme yaşadığını söyldi. Özpamukçu, bunu yüzde 6 ile gıda sektörünün sürüklediğini, modern perakendenin ülke ekonomisinin üzerinde bir büyümeyle ekonomiyi destekliğini belirtti. 

Hürriyet'te yer alan habere göre; Özpamukçu, "Alışverişlerin derinlerinde, gıdada bile temel gıdaya yönelme olduğunu, çeşitliliğin azaldığını görüyoruz. 2019’a çok keyifli bir yıl diyemeyeceğiz ama dördüncü çeyrek çok daha iyi gelişmeler bekliyoruz. 2020 için umutluyuz” dedi. Özpamukçu, 2018’de 1.2 trilyon TL’lik toplam hacmin yaklaşık 350 milyar TL’sini modern perakendeden geldiğini dile getirdi. Sinan Öncel de, “E-ticaretin 3 yıl sonra çok önemli değişikliklerini hissedeceğiz. E-ticaret büyümesi yüzde 30-35’lerde” dedi. Yenal Gökyıldırım, işlerinin ana tetikleyicisinin evle ilgili ürünler olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Buna evlenmeler, boşanmalar giriyor. Geçen senenin dalgalanmasının sonucunda evlenmelerin biraz düşeceğini bekliyorduk ama boşanmalar bile azaldı. Önümüzdeki dönemde pek çok ertelenen talep dönüp gelecek sektör eski hareketini kazanacak" şeklinde konuştu. 

DÖVİZLE KİRADA SON DURUM

Sinan Öncel, yapılan değişiklikle alışveriş merkezlerindeki (AVM) kiranın döviz üzerinden TL’ye çevrilmesine ilişkin değerlendirmeleri ilgili de konuştu. Öncel, “Bizim en büyük şikayetimiz kiranın hangi para cinsinden olmasından öte, öngörülebilir bütçe yapamamaktı. Kararnamenin çok olumlu etkilerini bu anlamda gördük. Geçen hafta Cumhurbaşkanımız ‘Artık dövizi bırakın, TL’ye gelin’. dedi. Devletimizin ve ekonomi yönetiminin güçlü TL iradesi var, artık ekonomideki bir çok harcama kendi para cinsimizden olacak" ifadelerini kullandı. 

AYD Başkanı Hüseyin Altaş ise, "TL’nin gücüne güveniyoruz. Karşısında döviz olmasında bir problem olmaz. Piyasa TL ve döviz arasında kendi kararını versin" dedi.


Geri Dön