28 / 03 / 2024

Dumankaya Mozaik projelerinde sona yaklaşıldı!

Dumankaya Mozaik projelerinde sona yaklaşıldı!

Dumankaya Mozaik projelerinde sona yaklaşıldığını ifade eden TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, Dumankaya’nın inşaat projeleriyle ilgili sıkıntıyı anlattı; "Projeleri tamamlayacak olan Alman firmanın ofisini PKK’lılar bastı. Dumankaya ailesi de şirketi tehdit etti"...



Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, mevduatta sigorta limitini 100 bin liradan 150 bin liraya çıkarmalarının ardından sigortalı mevduatlarının hemen hemen 750 milyar liraya yükseldiğini söyledi ve "Rezervin sigortalı mevduatı karşılama oranı yüzde 6 seviyesinde. Bu Avrupa'nın en yüksek oranı. Bu manada Avrupa'nın en kuvvetli mevduat sigortacılığı kurumlarından biriyiz." dedi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Aydınlı Grup'un 2019 performansı, 2020 yatırım ve büyüme planları ile gelecek dönem hedeflerinin paylaşıldığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gülal, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ aidiyeti ve iltisakı tespit edilen şirketlerin TMSF kayyumluğunda yönetildiğini anımsattı.

Gülal, bu şirketleri devraldıkları andan itibaren "milli servet ve devletin malı" olarak gördüklerini, onları basiretli tüccar anlayışıyla yönettiklerini ifade ederek, "Şu an itibarıyla TMSF kayyumluğunda yönetilen 807 şirketimiz var. Bunların aktif büyüklüğü 60,3 milyar lira, öz kaynak büyüklüğü de 25,9 milyar lira seviyesinde. Hemen hemen 10 milyar dolarlık bir aktif büyüklüğe sahip bir yapıya vaziyet ediyoruz. İstihdam sayımız da 40 bin 669. Tedarikçilerimizi de işin içine dahil ettiğimizde bu sayı 70-80 bin seviyelerine kadar çıkıyor. Bu manada aslında çok önemli bir sosyal sorumluluk da yürütüyoruz. Şu an bizim işçilerimizin herhangi bir alacağı söz konusu değil." dedi.

Şirketlerin sürdürülebilir bir büyümeye kavuşması gerektiğine vurgu yapan Gülal, devralmalarından bu yana öz kaynakların yüzde 42, aktiflerinin ise yüzde 40 büyüdüğü bilgisini verdi.

Gülal, yönettikleri 807 şirketin içinde 12-13 tane büyük grup bulunduğunu, bunların toplam aktifinin, tüm şirketlerin aktifinin yüzde 80'ini oluşturduğunu ifade ederek, bu nedenle de söz konusu büyük şirketlere odaklandıklarını belirtti. 

Bunu yaparken, iki temel parametre ile performans değerlendirdiklerini söyleyen Gülal, şunları kaydetti:

"Birincisi biz bu şirketleri aldığımızda neredeydiler diye bakıyoruz. İkincisi de yıllar itibarıyla nasıl bir gelişim gösterdiler. Bu açıdan baktığımızda Aydınlı Grup'un özkaynak büyüklüğü biz devraldığımızda 712 milyon lira idi, şu an 2,4 milyar lira seviyesine ulaştı. Artık çok daha güçlü bir şirketle karşı karşıyayız. Yüzde 243 artış söz konusu. Bunun iki temel sebebi var; geçmiş yıllarda ciddi karlar elde ettik, artık bu karları eski sahiplerine dağıtmıyoruz, öz kaynaklara dahil ediyoruz. Burada bir de sermaye artırımı söz konusu oldu. Özkaynaktaki artışın genel olarak sebepleri bu. Asıl önemlisi biz Aydınlı Grup'u 2,4 milyar liralık aktif büyüklüğüyle devraldık. Şu anda grubun aktif büyüklüğü 4,6 milyar lira seviyesinde. Biz bu grubu yüzde 89 aktif olarak büyüttük."

Gülal, Aydınlı Grup'un geçen yıl 2,5 milyar lira ciro elde ettiğini belirterek, bir önceki yıla kıyasla burada yüzde 27'lik artışın söz konusu olduğunu söyledi.

Grubun 2018 itibarıyla ihracat rakamının 450 milyon lira olduğuna değinen Gülal, mağaza sayısının ise 659'a yükseldiğini, geçen yıl 70 mağaza açtıklarını, 2020 itibarıyla burada yüzde 20 büyüme hedeflediklerini bildirdi.

"Beni en fazla yoran inşaat şirketleri"

Gülal, bir gazetecinin "Çok büyük bir aktifi yönetiyorsunuz. Bu aktif ve şirketleri siz yönetmeye devam edecek misiniz, yoksa satma, elden çıkarma söz konusu olacak mı?" sorusunu şu şekilde yanıtladı:

"Bu şirketlerin hukuki süreçleri devam ediyor. Geçen hafta itibarıyla Aydınlı Grup'da müsadere kararı ilk derece mahkemesi tarafından verildi. Müsadere kararı suça iştirak etmiş eski hissedarların hisselerinin Hazine'ye devri manasına geliyor. Bu manada Erciyes Anadolu Holding'de, Koza Altın'da, Naksan'da ve Aydınlı'da müsadere kararı verildi. Tabii bu kararlar kesinleşmediği ve hukuki süreçleri devam ettiği için, biz özellikle büyük gruplar nezdinde satış için hukuki süreçlerin tamamlanmasını ve bu kararların kesinleşmesini bekleyeceğiz. İnşallah 2020 içerisinde özellikle büyük grupların müsadere kararının Yargıtay tarafından onanmasını bekliyoruz. Artık kesinleştikten sonra satmak dahil her türlü projeksiyonu gerçekleştireceğiz."

"Dumankaya Mozaik projelerinde sona yaklaşıldı"

Gülal, Dumankaya şirketinde yaşanan mağduriyetlere ilişkin bir sorunun iletilmesi üzerine de şu ifadeleri kullandı;

"3 yıldır TMSF Başkanlığı yapıyorum ve beni en fazla yoran inşaat şirketlerimiz. Maalesef burada dairesini bekleyen mağdur arkadaşlarımız var, hemen hemen 8 bin 156 seviyesinde. Göreve başladığımızda da 'Bu mağduriyetleri nasıl giderebiliriz?' diye güzel bir çalışma yaptık. Bir Alman grup 'Biz bu inşaatları tamamlarız.' diye bize geldi. Ciddi olarak görüştük, biz onları değerlendirdik, onlar bizi tarttı ve bir anlaşma yaparak özellikle Dumankaya'nın Sancaktepe Mozaik projelerini tamamlamak üzere başladık ama Alman grubun başına gelmeyen kalmadı. PKK Almanya'daki ofislerini bastı, Dumankaya ailesinin oradaki mensupları bunları tehdit ettiler, burada taşeronlarla ilgili baskılar neticesinde sıkıntılar yaşadık ve işler çok ağır gitti. En son geçen hafta itibarıyla bir araya geldik ve inşallah o iki projeyi tamamlayacaklar, yüzde 90-95 seviyesine geldi. Sonrasında tekrar bir araya gelip 'Onlarla mı devam edeceğiz, yoksa biz farklı bir modelle mağduriyeti nasıl gideririz?' diye bir çalışma yapacağız."

Burada ciddi bir mağduriyet yaşandığını vurgulayan Gülal, "İnanın en fazla çözmek istediğim konu bu. Malum inşaat firmalarını biliyorsunuz, öz kaynak yok, para yok, hep böyle model üzerinden satarak finanse ediyorlar ve finansman kasaları boş. Şunu da net olarak söyleyeyim; ne devlet ne TMSF geri alamayacağı bir lirayı oraya koymaz. Ben de koymam. Fi Yapı'da mağduriyet oluşalı 10 yıl oldu, 2007-2008'den bu yana o insanlar para bekliyor. Devreye TMSF girince vatandaşlarımız iştahlandı haklı olarak ama inanın Fi Yapı'nın kasasında bir lira bile yok. Hatta orada ufak tefek maaş veriyorduk, onları da artık verecek durumda değiliz."

Dumankaya Mozaik mağdurları TMSF’ye seslendi!
 


Geri Dön