26 / 04 / 2024

Dünya Çevre Günü'nde 10 millet bahçesi daha açıldı!

Dünya Çevre Günü'nde 10 millet bahçesi daha açıldı!

Millet Bahçeleri Toplu Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Cumhuriyetin 100. yılına girerken 81 ilimize 81 milyon metrekare millet bahçesi kazandırma hedefimize adım adım yaklaşıyoruz." diye konuştu.



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Millet Bahçeleri Toplu Açılış Töreni'ne katılarak konuşma yaptı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhuriyetin 100. yılına girerken 81 ilimize 81 milyon metrekare millet bahçesi kazandırma hedefimize adım adım yaklaşıyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son 18 yıldır ülkemiz, yılda 500 bin ile 1 milyon arasında yeni konutun inşa edildiği görünüm sergilemiştir." dedi.

Erdoğan, "2023 yılına kadar 81 vilayetimizin tamamını millet bahçeleriyle donatmış olacağız." dedi.

İnşaat çalışmaları devam eden  Ankara  Millet Bahçesi'nde incelemeler yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada ağaç dikerek can suyunu verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gençlerimizin geleceği için çevrenin bize emanet olduğu anlayışı ile tüm insanlığın 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü tebrik ediyorum. Toplam büyüklüğü 550 bin metrekareye yaklaşan bu 10 millet bahçemizin her biri yeşil alanları ve içlerindeki tesisleriyle gerçekten iftihar verici eserlerdir. Millet bahçelerinin şehirlerimize kazandırılmasında emeği geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile inşasında görev alan herkesi tebrik ediyorum."açıklamasında bulundu.

Cumhuriyetin 100'üncü yılına girerken 81 ile 81 milyon metrekare millet bahçesi kazandırma hedeflerine adım adım yaklaştıklarından bahseden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Şehircilik geleneğimizin sembolleri olacak millet bahçelerimizden 13'ünü 2 yıl önce yine bir 5 Haziran günü hizmete açmıştık. Bugünkülerle birlikte toplam 23 millet bahçesine ulaşmış oluyoruz. Halen inşası süren millet bahçelerimizi de peyderpey hizmete açacağız. Şu an içinde bulunduğumuz AKM bölgesini de kapsayan millet bahçemiz adete Ankara'mızın çehresini değiştirecek bir eser olacaktır.

Bu millet bahçemiz toplamda 1,5 milyon metrekarenin üzerinde büyüklüğe sahiptir. Ulus Meydanı'ndan başlayarak Gençlik Parkı'nı, 19 Mayıs Stadı ve Arena Spor Salonu'nu, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binası ve Adalet Sarayı ile eski hipodromu içine alacak şekilde geniş bir alanda planlandı. Dünyadaki kimi şehirlerin merkezinde yer alan devasa park ve bahçeleri gıptayla seyreden milletimiz, artık Ankara'da ve diğer illerimizde bu tür mekanlardan bizzat istifade edebilecektir."

- "Millet bahçemizi en kısa sürede başkentlilerin hizmetine sunmayı istiyoruz"

Yeşil alanlar ve ağaçlıkların, millet bahçelerinin olmazsa olmazı olduğundan bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunların yanında konser salonundan müzeye, spor salonlarından bisiklet yollarına, millet kıraathanesinden otoparka kadar çok zengin imkanlara sahip millet bahçemizi en kısa sürede başkentlilerin hizmetine sunmayı istiyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Cumhuriyet dönemindeki şehircilik geçmişinin oldukça istikrarsız bir çizgide ilerlediğinden bahseden Erdoğan, Cumhuriyet'in ilk yıllarında başlatılan planlı şehircilik hamlesinin çok kısa süre içerisindede tek parti otokrasisi tarafından sabote edildiğinden bahsetti.

İktidar seçkinlerinin kendi çıkarları için en tepeden bozdukları sistemin, kırdan şehre göçün yoğunlaşmasıyla Türkiye'nin tamamında plansız, programsız, altyapısız ve zevksiz bir beton patlamasına neden olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, 1990'lı yıllara artık bu yükünü taşıyamaz bir halde gelmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devraldığımızda şehirdeki binaların neredeyse dörtte üçü kaçak yapı konumundaydı. Türkiye'nin hemen her yerinde benzer bir durum söz konusuydu. İstanbul öyleydi de Ankara farklı mıydı? Hayır, Ankara da aynıydı. Bu acı tablo yıllarca devletin vatandaşına öncülük etmemesinin, evini yapacak yer, hayatını sürdürecek altyapı, insani ihtiyaçlarını karşılayacak hizmet getirememesinin bir sonucuydu.

Gerek mahalli idarelerde gerek merkezi yönetimde sorumluluk üstlendiğimizde elbette işe önce en acil ihtiyaçlardan başladık. Başını sokacak evi olmayan birisine çevre, park, bahçe vaadinde bulunmak gerçekçi olmaz. Bunun için biz tüm insani ihtiyaçları karşılayan yeni ve örnek yerleşim alanları inşa ederek ilk adımı attık. İstanbul'da Kiptaş, Türkiye genelinde  TOKİ  vasıtasıyla sayıları milyonu aşan konut üretmemizin sebebi budur."

- "Amacımız aciliyet arz eden 1,5 milyon yapının dönüşümünü 5 yılda tamamlamak"

Kamunun açtığı yolda özel sektörle ilerlemeye başlandığını ve kısa sürede Türkiye'nin şantiyeye döndüğünden bahseden Erdoğan, "Son 18 yıldır ülkemiz, yılda 500 bin ile 1 milyon arasında yeni konutun inşa edildiği görünüm sergilemiştir. Böylece hem artan nüfusun ihtiyaçları karşılanmış hem de depreme dayanıksız, estetikten yoksun, altyapının yetersiz olduğu yerleşim alanlarında büyük bir dönüşüm yaşanmıştır." dedi.

Başlattıkları kentsel dönüşüm projeleriyle bu süreci daha da hızlandırdıklarından bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizde depreme hazırlık planları çerçevesinde dönüştürülmesi gereken 6,5 milyonun üzerinde yapı vardır. Amacımız bunlardan aciliyet arz eden 1,5 milyon yapının dönüşümünü 5 yılda tamamlamaktır. Şehirlerimiz, yeni modern binalarla gelişirken park, çocuk oyun alanı, yol boylarının yeşillendirilmesi gibi çalışmaları da ihmal etmedi. Böylece 81 ilimizde ve tüm ilçelerinde her bakımdan örnek hayat alanları oluşturduk.

Geldiğimiz noktada artık şehirlerimizin çok daha büyük, çok daha donanımlı dinlenme, nefeslenme, vakit geçirme alanlarına ihtiyacının olduğunu gördük. Millet bahçeleri işte bu tespit sonrasında geliştirdiğimiz projelerdir. Özellikle şehir merkezlerinde yeniden yaptığımız stadyumların, kamu binalarının yerlerinden başlayarak tüm uygun alanları millet bahçeleri için tahsis ettik. Allah'ın izniyle 2023 yılına kadar 81 vilayetimizin tamamını millet bahçeleri ile donatmış olacağız."

Dünya Çevre Günü nde 10 millet bahçesi daha açıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Millet Bahçeleri Toplu Açılış Töreni'nde bir konuşma gerçekleştirdi. 

Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirilen Millet Bahçeleri Toplu Açılış Töreni'ndeki konuşmasına "5 Haziran Dünya Çevre Günü"nü kutlayarak başlayan Kurum, Dünya Çevre Günü'nün tüm canlıların hayat bulduğu, gelecek nesillerin emaneti dünyayı korumak için farkındalık oluşturmasını temenni etti.

Bakan Kurum, AKM alanında yapımı devam eden millet bahçesinin Ankara'daki 13 millet bahçesinden biri olacağını dile getirerek "Bu millet bahçemiz, başkentimizdeki ekolojik koridor çalışmalarımızın önemli bir parçasıdır. Yapımını tamamladığımız zaman dünyanın en önemli yaşam alanlarından biri haline gelecek millet bahçemize hoş geldiniz, safalar getirdiniz." diye konuştu.

Dünya Çevre Günü'nde açılan İstanbul Halkalı ve Ayazma, Sakarya, Samsun, Batman, Sivas, Bursa, Trabzon, Diyarbakır ve Elazığ millet bahçelerinin hayırlı olmasını dileyen Kurum, "Başlattığımız bu prestijli projeler, bu büyük şehircilik hizmetleri, geleceğin Türkiyesi'nin yeşil ağlarla örülmesi için atılmış en önemli adımlardan biridir." dedi.

Kurum, şehirleri ve insanları tabiatla buluşturan millet bahçelerini takdim etmenin gururu, heyecanı ve mutluluğu içinde olduklarını belirterek, son iki senelik süreçte 72 ilde 45 milyon metrekarelik alanda yatırım bedeli yaklaşık 14 milyar lira olan 207 millet bahçesinin çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

İstanbul, Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Ankara'da 13 millet bahçesini daha önce hizmete sunduklarını dile getiren Bakan Kurum, "Bugün açılışını yaptığımız yaklaşık 550 bin metrekare alan üzerine kurulu 10 millet bahçemizle beraber, 23 millet bahçesini milletimize armağan ediyoruz." dedi.

Bakan Murat Kurum, millet bahçelerinin göletlerden koku bahçelerine, millet kıraathanelerinden camiye, yürüyüş ve bisiklet yollarından piknik ve oyun alanlarına kadar 7'den 70'e tüm vatandaşların ihtiyaçlarına yanıt verecek donatılarla açıldığını söyledi.

- "184 millet bahçesini en kısa sürede hizmete açacağız"

Çalışmaları devam eden 184 millet bahçesini de en kısa sürede hizmete açacaklarını belirten Kurum, şöyle konuştu:

"Amacımız, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında 81 ilimize en az bir millet bahçesi yapmak, ülkemize 81 milyon metrekare yeni yeşil alan kazandırmak. Şehirlerimize nefes aldıran millet bahçelerimizi yaptığımız gibi 4 bin kilometre bisiklet yolunu, tüm doğal alanlarımızı ve millet bahçelerini birbirine bağlayacak olan ve 22 ili kapsayan ekolojik koridorlarımızı da eş zamanlı olarak yapacağız."

Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde "korunan alan" büyüklüğünün iki kat arttırılacağını dile getirerek, "Korunan alanlarımızı yıl sonuna kadar yüzde 10'a, 2023 yılı sonuna kadar yüzde 17'ye çıkaracağız." dedi.

- "Riva Deresi'ni kimsenin insafına bırakmayacağız"

Bakan Kurum konuşmasında, "Tıpkı 1994 yılında Haliç'i kaderine terk etmeyen, 'Temizlenemez' denilen Haliç'i tertemiz hale getiren Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bugün de Riva Deresi'ni kimsenin insafına bırakmayacağız, kaderine terk etmeyeceğiz." dedi. Kurum sözlerine şu şekilde devam etti: 

"Ülkemizin en özel akarsu projelerinden biri olan Riva Projesi'ni gerçekleştirecek, deremizde canlılığı yeniden yeşerteceğiz. Su sporlarıyla, bisiklet yollarıyla şanına yakışır muhteşem bir doğal alanı inşallah, Tarım ve Orman Bakanlığımızla, Beykoz Belediyemizle birlikte İstanbul'umuza kazandıracağız."

Çocuklara mavisiyle, yeşiliyle tertemiz bir Türkiye bırakmak için çevre yatırımlarını tek tek hayata geçirdiklerini belirten Kurum, "Milletimiz bahçelerine kavuşuyor, şehirlerimiz nefes alıyor." diye konuştu.

Kurum, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bütün çevre projelerine destek veren eşi Emine Erdoğan'a teşekkürlerini sundu.

Bakanlıktaki mesai arkadaşları ile TOKİ, İller Bankası, Emlak Konuttaki projelerde çalışan herkese teşekkürlerini sunan Bakan Kurum, millet bahçelerinin hayırlı olması dileğinde bulundu.

 

 

Millet bahçesi projeleri 10 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön