26 / 04 / 2024

Dünya Çevre Günü'nde 10 millet bahçesi daha açılacak!

Dünya Çevre Günü'nde 10 millet bahçesi daha açılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, Emlak Konut GYO ve belediyeler aracılığıyla 2023'e kadar 81 şehirde en az bir millet bahçesinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Millet bahçelerinden bazılarının açılışı yarın gerçekleştirilecek.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kontrolünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinesinde 81 şehirde millet bahçesi hayata geçiriliyor. Buna göre; millet bahçelerinin yer seçimi ve projelendirmesi, 20 Mayıs 2020 tarih ve 2020/16 sayılı genelgenin ekinde bulunan Millet Bahçesi Rehberi kapsamında sürdürülüyor. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, Emlak Konut GYO ve belediyeler aracılığıyla 2023'e kadar 81 şehirde en az bir millet bahçesinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Türkiye'de toplam 81 milyon metrekare büyüklüğünde millet bahçesi yapılmasıyla ilgili projelendirme ve uygulama çalışmaları da sürüyor.

Dünya Çevre Günü nde 10 millet bahçesi daha açılacak!

Gelecek nesillerin daha çok yeşil alanlarda yaşamasına fırsat sunmak, ülke genelinde kişi başına düşen yeşil alan miktarını 15 metrekare büyüklüğe ulaştırmak amacıyla hayata geçirilen millet bahçelerinde yürüyüş, bisiklet ve gezinti yollarına, çocuk oyun alanlarına, spor alanlarına yer verilecek. Tema ve meyve bahçelerine yer verilecek olan millet bahçeleri, bitki ve peyzajı ile kentlere yeni bir nefes olacak. 

35 millet bahçesi açıldı

Türkiye'de 55 milyon 975 bin 336,91 metrekare büyüklüğündeki alanda 321 millet bahçesinin projelendirme ve yapım çalışmasını sürdüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, bugüne kadar 22 şehirde yapımı bitirilen 6 milyon 383 bin 643 metrekare büyüklüğündeki 35 millet bahçesinin açılışı yapıldı.

Dünya Çevre Günü nde 10 millet bahçesi daha açılacak!

19 şehirde 2 milyon 900 bin 477 metrekare büyüklüğünde alanda hayata geçirilen 26 millet bahçesi açılışa hazır hale getirildi, 47 şehirde 11 milyon 387 bin 557 metrekare büyüklüğündeki alanda 84 millet bahçesinin inşa çalışmaları sürüyor, 176 millet bahçesinde de projelendirme ve yer seçimi çalışmaları devam ediyor.

Millet bahçelerinde son durum ne?

Yapımı bitirilen millet bahçeleri şu şekilde:

"Ankara AKM 1. Etap Millet Bahçesi, İstanbul Ayazma Millet Bahçesi, İstanbul Hekimbaşı Millet Bahçesi, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Millet Bahçesi, Balıkesir Çamlık (Kızpınarı) Millet Bahçesi, Balıkesir İvrindi Millet Bahçesi, Ağrı Hamur Millet Bahçesi, Ağrı Millet Bahçesi, Mersin Millet Bahçesi, Kocaeli Eskihisar Millet Bahçesi, Trabzon Avni Aker Millet Bahçesi, Trabzon Vakfıkebir Millet Bahçesi, Manisa Gördes Millet Bahçesi, Muş Malazgirt Millet Bahçesi, Muş Stat Yerinde Millet Bahçesi, Eskişehir Stat Yerinde Millet Bahçesi, Malatya Mevcut Stat Yerinde Millet Bahçesi, Kars Cumhuriyet Millet Bahçesi, Kars Örnek Millet Bahçesi, Sakarya Serpan Millet Bahçesi, Konya Kadınhanı Millet Bahçesi, Aydın Nazilli Millet Bahçesi, Antalya Stat Yerinde Millet Bahçesi, Isparta Atabey Millet Bahçesi, Adıyaman Besni Millet Bahçesi, Erzurum Horasan Millet Bahçesi."

Dünya Çevre Günü nde 10 millet bahçesi daha açılacak!

Açılışı yapılması planlan millet bahçeleri

5 Haziran Dünya Çevre Günü sebebiyle gerçekleştirilecek olan programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, yapımında sona gelinen millet bahçelerinden 10'unun açılışının yapılması hedefleniyor. 

Açılışı yapılacak olan millet bahçeleri şöyle:

"İstanbul Ayazma Millet Bahçesi, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Millet Bahçesi, Aydın Nazilli Millet Bahçesi, Kars Örnek Millet Bahçesi, Kars Cumhuriyet Millet Bahçesi, Malatya Mevcut Stat Yerinde Millet Bahçesi, Muş Stat Yerinde Millet Bahçesi, Trabzon Vakfıkebir Millet Bahçesi, İstanbul Pendik Millet Bahçesi, Mersin Millet Bahçesi."

Millet bahçeleri arasında Trabzon Vakfıkebir Millet Bahçesi ile Mersin Millet Bahçesi denize sıfır lokasyonuyla ön plana çıkıyor. 

Yürüyüş ve bisiklet yollarının yanı sıra birçok donatı alanına yer verilecek olan Trabzon Vakfıkebir Millet Bahçesi'ne 632, çiçek tarlalarının yer aldığı Mersin Millet Bahçesi'ne ise 1969 ağaç dikimi yapıldı.

Dünya Çevre Günü nde 10 millet bahçesi daha açılacak!

Malatya ve Muş'ta eski stadyumların yerinde hayata geçirilen millet bahçeleriyle, vatandaşlara sosyalleşebilecekleri yeşil alanlar sağlanmasının yanı sıra deprem toplanma alanı, geçici barınma sahası ve koordinasyon merkezi amaçlı da kullanımlar da yapılabilecek.

İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Millet Bahçesi ise biyolojik göletleri ve bitki tünelleriyle ön plana çıkıyor.

Eskiden hastanenin olduğu bir alanda yapılan Kars Örnek Millet Bahçesi'nde ise tematik bahçeler, buz pisti, yürüyüş, koşu ve bisiklet parkurları ve fitness alanı yer alıyor.

Murat Kurum: 57 millet bahçemizin inşaatını tamamladık!


Geri Dön