19 / 04 / 2024

Dünya Kadastro Zirvesi Haliç Kongre Merkezi'nde başladı!

Dünya Kadastro Zirvesi Haliç Kongre Merkezi'nde başladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen "Dünya Kadastro Zirvesi" Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Zirve kapsamında üç ayrı serginin de açılışı gerçekleştirildi.



Haliç Kongre Merkezi'ndeki zirveye katılan davetliler, mehter takımının konseri ile karşılandı. Açılış konuşması yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, sürdürülebilir kalkınmanın ancak iyi bir arazi kullanım planlaması ve yönetimiyle sağlanabileceğini belirterek, sürdürülebilir arazi politikalarının ise ancak doğru ve güncel kadastro bilgisine sahip olarak oluşturulabileceğini kaydetti.


Prof.Dr. Mustafa Öztürk, bu kapsamda Türkiye'nin bu konudaki deneyimlerini ve birikimlerini uluslararası alanda daha fazla ülkeyle paylaşmak istediklerini vurgulayarak, Türkiye'nin kadastro konusunda önemli bir yere geldiğini ve bunu paylaşmak için hazır olduğunu belirtti.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney ise taşınmazlara ait bilgileri, devlet güvencesi altına almak ve hizmet vermek için müdürlüklerinin en üst teknolojiyi kullandığını dile getirdi.


Kadastro sergisi açıldı


Zirve kapsamında üç ayrı serginin de açılışı gerçekleştirildi. Asırlık belgelerin bulunduğu sergide, Fatih Sultan Mehmet'in ceylan derisi üzerine yazılmış 65 metre uzunluğundaki Ayasofya Vakfiyesi de yer alıyor.


Mustafa Kemal Atatürk'e ait tapu örnekleri, kız kardeşi Makbule Hanım'a mirasla geçen tapular ile Cumhuriyet dönemine ait ilginç kadastro çalışmaların da yer aldığı sergide, el yazması Kur'an-ı Kerim, 2. Abdülhamid'in şahsi tapuları, tarihi haritalar, tuğra ve mühürler ile bugün farklı ülke sınırlarında kalan Osmanlı coğrafyasına ait tapu ve haritalar da görülebilecek.


Küresel ölçekte ortak bir kadastro vizyonunun oluşturulabilmesi hedeflenen zirveye, 85 farklı ülkeden 3 bin uzman katılıyor.


TOKİ Haber


Geri Dön