18 / 04 / 2024

Dünya Mimarlık Festivali 2014 kazananları!

Dünya Mimarlık Festivali 2014 kazananları!

Aybaşında belli olan Dünya Mimarlık Festivali 2014 kazananlarından 33 bina, yenilikçi tasarımı küresel çapta bir öncelik haline getiriyor. 7. DMF kazananları farklı olduğu kadar nefes kesici. İşte 50 ülkeden 400 projenin katıldığı yarışmanın kazananları




Dünya Mimarlık Festivali'nde takdir toplayan 33 yenilikçi ve nefes kesen proje arasında Türkiye'den Emre Arolat'ın mimari tasarımları da yer alıyor


Aybaşında belli olan Dünya Mimarlık Festivali 2014 kazananlarından 33 bina, yenilikçi tasarımı küresel çapta bir öncelik haline getiriyor. 7. DMF kazananları farklı olduğu kadar nefes kesici. İşte 50 ülkeden 400 projenin katıldığı yarışmanın kazananları


En İyi Ofis (Hindistan)

Sanjay Puri Mimarlık’tan Agashiyan binası: Alçak binalardan oluşan çevrenin en yüksek binası olacak olan bina 35 derecelik hava koşullarına göre tasarlandı.Özenle yerleştirilen terasların çoğu Kuzey’e bakıyor ve ufak bir kısmı ise Doğu ve Batı’ya.


En İyi Eğitim Binası (Vietnam)

 Vo Trong Nghia Mimarlık’tan FPT Teknoloji Binası: Sık görülen enerji kesintilerinin olduğu bölgeye yerleştirilecek olan bina, doğal ışığı ve bitki yaşamından elde edilecek “yeşil ten” ile minimal yedek güç üretecek.


En İyi Ev (Avustralya)

Ian Moore Mimarlık’tan Zeytin Ağaçlığı: Özgün şekli ve konik şeklindeki çelik yapısıyla bu ev, bulunduğu eğimli bölgede en az yeri kaplıyor. 12.3 metreye 12.3 olarak asimetrik çarkıfelek planına göre bölünmüş.


En İyi Eğitim Binası (Vietnam)

En İyi Kültür Binası (Brezilya) Gustavo Penna Arquiteto & Associates’tan Basın Özgürlüğü Anıtı: "Kristal netliğinde,sağlam ve özgürlüğün kendisi kadar hassas.” 42,000 metrekare olan yapı Brezilya, Praça Central'de


En İyi Serbest Zaman Yapısı (Türkiye)

EAA-Emre Arolat Mimarlık’tan Antakya Müzesi Oteli: Bina kentin Hıristiyan tarihindeki önemine vurgu yaparak hem otel hem de arkeoloji müzesi olarak tasarlandı.


En İyi Ticari Karma Kullanımlı Yapı (İran)

Farshad Mehdizadeh Mimarlık’tan Isfahan Dreamland Ticaret Merkezi: Ön cephe dizaynı, İran’ın İsfahan kentinin yapısına uyacak şekilde, var olan ticaret merkeziyle uzlaştıracak biçimde tasarlandı.


En İyi Altyapı Tesisi (İsveç)

Sweco Merkez Mimarlık’tan Linkoping Merkez İstasyonu: Su aynası, çağdaş bir viyadük ve perforeli çelik kabuğa sahip bu modern köprü, klasik demiryolu ile birleşiyor.


En İyi Ana Planlama (İngiltere)

AECOM’dan Northwest Cambridge Ana Planı: Northwest Cambridge Üniversitesi’nin yeni jenerasyonu “geleceğe bakıyor”. Bu mini metropole bir göz atabilirsiniz.


En İyi Sağlık Binası (Çin)

Leigh & Orange’dan Futian Hastanesi ek binası: Bu hastane, içindekilere dış dünyanın temiz, ferah bir görünümünü sunuyor, yatılı hastaların huzur ve konforunu artırıyor.


En İyi Konut Binası (Hindistan)

Sanjay Puri Mimarlık’tan “Köy”: Eğimli bir bölge üzerinde müstakil ev gibi duran çaprazlama şekilde iç içe geçmiş apartmanların basamaklı bir şekilde sıralandığı “Köy”, küçükçe bir arazi de içerecek.


En Deneysel (İtalya)

Rogers Stirk Harbour+Partners ve Arup Associates’dan Skyfarm(Gökdelen çiftçiliği) Gergili bütünsellik kullanılarak yapılacak olan bu dikey çiftlik, bamboo özelliklerini kapsayarak maksimum ışık ve büyüme hedefliyor.


En İyi Kültür Binası (Danimarka)

BIG’den Danish Maritime Museum: Bu yer altı denizcilik müzesi ‘Hamlet’ oyununda Elsinore olarak bilinen Kronborg Kulesi’nin yanında eski bir rıhtıma inşa edildi.


En İyi Ev (Vietnam)

Vo Trong Nghia Architects’den House for Trees: Ho Chi Minh şehrinin sadece %0.25’i yeşil alanla kaplı. Bu tasarım orijinal hali yağmur ormanları olan şehirde yeşil alanları arttırmak amacıyla yapıldı.


En İyi Alışveriş Merkezi (Türkiye)

EAA-Emre Arolat Mimarlık’tan Yalikavak Marina Complex: Bu yapı orta ve üst ekonomiye sahip tüketiciler için üretilmiştir ve Türkiye’nin güneybatı sahilinde yer almaktadır.



En İyi Site (Norveç)

A-Lab’den The Carve: Bu dizayn Oslo’nun yeşil alanları arttırmaya yönelik projesi Barcode Plan ve şehrin yeni iş merkezi olması beklenen Central Business District projelerinin bir parçası olarak tasarlandı.


En İyi Görüntü (Yeni Zelanda)

Fearon Hay Architects’den Te Kaitaka 'The Cloak'(Pelerin): Binanın çatısına hasır üstüne ekilmiş çimden yapılan bir ‘pelerin’ koyuldu. Yapı Auckland havaalanının bir parçası olarak inşa edildi.


En İyi Spor Binası (Singapur)

Singapore Sports Hub Design Team’den Singapore Sports Hub: Singapur Spor Kompleksi; sporu eğlence ve Asyalı yaşam tarzı ile birleştiren ilk spor salonu olarak ünvanlandırıldı.


En İyi Kamusal Sosyal Tesis

a21studio'dan The Chapel(Tapınak): Ho Chi Minh şehrinde yer alan bu rengarenk yapı; emlak krizlerinin neden olduğu çevrede azalan sosyal tesislere tepki olarak dizayn edildi.


En İyi Sağlık Binası(Avustralya)

Rice Daubney’den Chris O'Brien's Lifehouse: Merhum Prof. Chris O’Brian’ın orijinal tasarımı Royal Prince Alfred Hastanesi’nin kampüsüne yapılacak kanser hastaları için bir tesis inşa etme fikrinden yola çıkıldı


En İyi Villa (Yeni Zelanda)

Fearon Hay’den Dune House. Yeni Zelanda’nın doğu kıyısında yer alan bu ev, çevresindeki kum tepelerine ve uzun kumsala uyum sağlaması için özel tasarlanmıştır. Yapı şuanda bir ailenin evi olarak kullanılmaktadır.


En İyi Enerji Üretimi ve Geri Dönüşüm Binası(Avustralya)

CHROFI’den Lune de Sang Sheds: Lune de Sang eski bir süt ürünleri çiftliğinin nasıl sürdürülebilir ve hasat edilebilir ormana dönüştürülebileceğinin en güzel örneği.


En İyi Eski ve Yeniyi Harmanlama (Çin)

Neri&Hu’dan Rethinking the Split House . bir zamanlar virane bir yol kenarı evi olan yapı restorasyonlarla ayrık apartman serilerine dönüştürülmüş.


En İyi Ulaşım Yapısı (İngiltere)

McDowell+Benedetti’den Scale Lane Köprüsü.


En İyi Otel (Vietnam)

Vo Trong Nghia’dan Son La Restaurant: Bu yapı bambu ve taş gibi doğal kaynaklar kullanılarak inşa edilmiş. Muson iklimi ve sıcak, nemli havalara dayanıklı olabilmesi için tasarımı özel olarak yapılmış.


En İyi Okul Binası(İngiltere)

Allford Hall Monaghan Morris’den Chobham Academy. Bu yapı 3 ila 18 yaşları arasındaki 1,300 şanslı çocuğun okulu olarak kullanılıyor.


En İyi Yüksek Lisans ve Araştırma Binası (İsveç)

ADEPT’ten Dalarna Medya Kütüphanesi:Bu üniversite binası kütüphaneyi ‘bilgi spirali’ olarak yeni ve dinamik bir bakış açısıyla yorumluyor ve kitap kültürüne aktivitelerle deneyim ve ilham ekliyor


En İyi Din Binası (İspanya)

AGi Architects’den La Ascension del Senor Church: Bu dizayn Papa Francis’ten ilham alıyor. Yapı kiliseyi buluşma ve dostluklar geliştirme mekanı olarak tanımlayıp, geliştirici bir mekan haline getirmeyi hedefliyor.


En İyi Ofis (Avustralya)

Francis-Jones Morehen Thorp’tan Liberty Place: Avusturalya’daki bu ofis binası enerji tasarrufunun yanı sıra su tasarrufu da yapıyor. Yağmur dönemlerinde binanın bütün su ihtiyaçları yağmur kanalları ile gideriliyor.



HaberTürk



Geri Dön