25 / 04 / 2024

Dünya Miras Komitesi'nin Doha'daki 38'inci toplantısı başladı!

Dünya Miras Komitesi'nin Doha'daki 38'inci toplantısı başladı!

UNESCO Dünya Miras Komitesine üye seçilen Türkiye, 25 Haziran'a kadar sürecek bu toplantıyla onlarca ülkeden başvuruların bulunduğu Dünya Mirası Listesi için ilk kez masanın diğer tarafında yer alacak.




Dünya Miras Listesi'ne eklenecek 1000'inci unsurun belirleneceği Dünya Miras Komitesi'nin Doha'daki 38'inci toplantısı başladı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komitesine üye seçilen Türkiye, 25 Haziran'a kadar sürecek bu toplantıyla onlarca ülkeden başvuruların bulunduğu Dünya Mirası Listesi için ilk kez masanın diğer tarafında yer alacak.


Dünya Miras Listesi'ne eklenecek 1000'inci unsurun belirleneceği bu toplantıda Türkiye'den de "Bursa ve Cumalıkızık" ile "Bergama" dosyaları görüşülecek. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, toplantının en önemli gündem maddesinin, dünya mirası kabul edilecek yeni unsurlarla Dünya Miras Listesi'ndeki miras sayısının bine ulaşması olduğunu bildirdi. Hem sayının bini bulması hem de kaydedilen bininci mirasın hangi ülkeden çıkacağının UNESCO için önemli bir süreç haline geldiğini söyleyen Oğuz, buna çok iyi hazırlandıklarını vurguladı. Oğuz, Türkiye'nin Dünya Miras Listesi'ne yazılacak bininci unsurun kaydedileceği oturumda Komite'nin uzman ülkesi olduğunu belirterek, "Ümit diyoruz ki Cumalıkızık ile Bergama dosyalarımız Dünya Miras Komitesince kabul edilsin ve bininci miras bunlardan biri olsun" dedi. 


Türkiye'den dünyaya 11 miras

UNESCO'nun 1972 yılında kabul ettiği ve 186 ülkenin taraf olduğu "Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi"nce Türkiye'den Dünya Mirası Listesi'ne kabul edilen yerler ise şöyle: İstanbul'un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Safranbolu şehri, Truva Antik Kenti, Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale Hierapolis ve Çatalhöyük Neolitik Kenti. Türkiye'nin, Dünya Miras Geçici Listesi'nde ise doğal ve kültürel 54 mirası bulunuyor.



Yeni Asır




Geri Dön