24 / 04 / 2024

Dünyanın en gözde balon uçuş alanı: Kapadokya!

Dünyanın en gözde balon uçuş alanı: Kapadokya!

Kapadokya dünyada sıcak hava balonculuğunun en gözde merkezi haline geldi. Kapadokya'da doğa ile tarihin eşsiz uyumunu gökyüzünden izlemek isteyen turistlerin tercih ettiği sıcak hava balonları, ülke tanıtımına da katkı sağlıyor.



Kapadokya, sahip olduğu tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra yılda 300 gün uçuş yapılabilmesi özelliğiyle dünyada sıcak hava balonculuğunun en gözde merkezi haline geldi.


Geçen yıl bölgeye gelen çoğu yabancı turist 430 bin kişinin tercih ettiği sıcak hava balonları Kapadokya ile özdeşleşti. Yıl sonuna kadar 500 bin yolcu rakamına ulaşmayı hedefleyen balon sektörü, Kapadokya turizminin lokomotifi olmaya devam ediyor.  


Her sabah Kapadokya semalarında rengarenk bir görsel şölen oluşturan sıcak hava balonları Türkiye'nin tanıtımında da önemli rol üstleniyor. 180 civarında sıcak hava balonunun bulunduğu bölgede uçuşlar, hava şartlarının uygun olduğu sabah erken saatlerde ve öğleden sonra gerçekleştiriliyor.


Cappadocia Voyager Balloons İşletmecisi Mehmet Halis Aydoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada turizm sektöründe sıcak hava balonlarına olan ilginin her geçen yıl arttığını söyledi.


Farklı ülkelerde ve bölgelerde turistik amaçlı balon uçuşları gerçekleştirildiğini belirten Aydoğan, “Fransa, Tanzanya, ABD, Vermont, Hırvatistan, İsviçre, Avustralya, Kosta Rika, New Mexico, Kenya, Mısır, Myanmar ve Ürdün’de sıcak hava balon turları düzenleniyor” dedi.


 


- Geçen yıl 328 uçuş gerçekleştirildi


 


Dünyada sıcak hava balonu sektöründe ilk sırayı Kapadokya’nın aldığını vurgulayan Aydoğan, “Bunun nedeni Kapadokya bölgesindeki hava şartlarının diğer uçuş yapılan bölgelere göre daha uygun olması. Bunun yanında Kapadokya’nın büyüleyici yeryüzü şekilleri ve doğal güzelliği bölgenin sıcak hava balonu merkezi olmasında en büyük etken. Kapadokya'da 2013 yılı verilerine göre 328 sabah uçuşu gerçekleştirilirken, Avrupa ve diğer ülkelerde bu rakam 60 ile 100 gün arasındadır" diye konuştu.


Kapadokya’nın sıcak hava balonu sektöründe zirveye çıktığını kaydeden Aydoğan, şunları ifade etti:


“Dünyada sıcak hava balon uçuşları yapılan her bölgenin kendine has güzellikleri var. Ama bunlar içinde Kapadokya’nın yeri çok başka. Kapadokya, sayısız vadileri, değişik boyut ve şekillerdeki peribacaları, çiftçilerin hala ekip biçtiği bağları ve bahçeleri ile bu deneyimi yaşamak için mükemmel bir ortam sunuyor. En büyük şansımız ise burada rüzgarın durumuna göre hareket ettiğimiz için ne yöne giderseniz gidin, mutlaka bir vadinin içinden ve peribacasının yakınından geçebiliyoruz. 1990’larda başlayan, 2000’lerde ivme kazanan balon sektörü Kapadokya’da hızla büyüyor.”


 


- Balon turlarına yabancılar ilgi gösteriyor


 


Kapadokya’ya gelen yabancı turistlerin büyük bir çoğunluğunun balon turlarına katıldığını belirten Aydoğan şöyle devam etti:


“Balon turlarına katılan turistlerin yüzde 90’ını yabancılar oluşturuyor. Bu yıl balon sayısındaki sınırlama nedeniyle uçuş yapamadan dönen turistler oldu. Kısıtlamada yeni düzenleme yapılır ve denetimler de sağlıklı gerçekleştirilirse uçuş yapan turist sayısında artış olacak, ülkemize de daha fazla döviz girecektir.”


 


- En iyi balayı güzergahı


 


Aydoğan, Kapadokya’nın romantik tatil sevenlerin de gözdesi olduğunu belirterek, “Dünyanın en büyük seyahat rehberi yayımcısı “Lonely Planet”in, 2013 yılında yazarları, editörleri ve internet üzerinden yapılan değerlendirme sonucuna göre Kapadokya, en iyi balayı güzergahında ilk sırada yer aldı. Ayrıca evlenme teklifi yapılabilecek en iyi destinasyonlardan biri seçildi. Sıcak hava balonlarında evlenme teklifi yapmak isteyenlerden sık sık organizasyon talebi geliyor. Bu sonuç Kapadokya’nın ve Türkiye'nin tanıtımı açısından çok önemli ve gurur verici" ifadelerini kullandı. 


 


- Balon turları, uluslararası fuarlarda tanıtılıyor


 


Kapadokya bölgesinin tanıtımı için özel sektörün faaliyet yürüttüğünü vurgulayan Aydoğan, şöyle konuştu:


"İki yıldır firmamız ve bizi destekleyen işletmelerle birlikte Kapadokya’nın tanıtımı için çeşitli etkinliklere katılıyoruz. Bu yıl sezon öncesinde 10 ayrı ülkedeki 16 fuar için 7 farklı dilde 20 bin adet tanıtım dergisi hazırladık ve ülke ülke gezerek Kapadokya’nın ve balon turlarının tanıtımını gerçekleştirdik. Yaptığımız tanıtımın olumlu sonuçlarını bugün alıyoruz.” 


Aydoğan, sadece sıcak hava balonuna binmek için Kapadokya bölgesine gelen yabancı turistler olduğunu sözlerine ekledi.


 


- Turistler balon turlarından memnun


 


ABD'den bölgeyi gezmeye gelen Mark Sonose, Balonsuz bir Kapadokya turunun eksik kalacağını belirterek, "Balon turu, belki de hayatımızda sadece bir kez yapacağımız değişik bir aktivite. Kapadokya'nın nefis manzarası eşliğinde çok güzel bir uçuş deneyimi yaşadık. Sonrasında patlatılan şampanyayla da uçuşumuzu taçlandırıp otelimize geri dönüyoruz. Unutamayacağımız bu deneyimi herkesin gerçekleştirmesini tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.


İlk defa balona bindiğini belirten Vanessa N. Clark ise Kapadokya bölgesini balonla havadan görmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Clark, "Heyecanlı ve güzel zaman geçirmek isteyen herkesi Kapadokya bölgesinde balon turu yapmaya davet ediyorum" diye konuştu.


 


AA


Geri Dön