20 / 04 / 2024

Dünyanın en yüksek gökdeleni Burj Dubai açılıyor!

Dünyanın en yüksek gökdeleni Burj Dubai açılıyor!

1 milyar dolara mal olan Burj Dubai'nin ilk sakinleri iki ay sonra taşınmaya başlayacak



Beş yıldır yapımı devam eden, 818 metre yükseklikle, dünyanın en büyük gökdeleni olan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrindeki "Burj Dubai" gökdeleni, en yüksek zirvesine nihayet ulaştı. İki ay içinde açılmak üzere gün saymaya başladı. Parlak, gümüşi rengi ile onlarca kilometre öteden bile seçilebilen bu gökdelenin ilk sakinleri, aralık ayından itirabaren taşınabilecekler. Burj Dubai, tam 162 kattan oluşuyor. Toplam 417 bin 240 metrekarelik alana yayılıyor. 35 bin kişiyi barındırabilecek kapasiteye sahip. Gökdelenin tamamlanabilmesi için, çoğunluğu Hintli olmak toplam 8 bin işçi, günlüğüne 5 dolar maaşla çalıştı. Gökdelenin dışı aliminyum ve camdan oluşuyor. İnşaatın projesini yürüten Birleşik Arap Emirliklerinin Emaar şirketi, binada kullanılan aliminyumun ağırlığının iki katlı Airbus A380 jet yolcu uçağından beş kat daha ağır olduğunu belirtti. Binadaki 103 bin metrekare kadar olan cam paneller ise 14 futbol sahasını kaplayacak büyüklükte. Binanın kaplamasını tamamlamak için toplam 380 mühendis ve teknisyen görev aldı.

İÇİNDE YOK YOK
Toplam 1 milyar dolara patlayan gökdelenin içinde neler olacağı, inşaatın başladığı 2004 yılında belirlenmişti. Buna göre, ilk katlarda toplam 300 bin metrekarelik bir alana yayılacak olan 'Dubai Alışverişmerkezi', dünyanın en şık ve en görkemli butiklerinin yer alacak lüks bir ticaret merkezi olarak hizmet verecek. Alışveriş merkezinin her tarafı mermer olarak düşünüldü. Daha sonraki onlarca kat ise ünlü İtalyan modacısı Giorgia Armani için tahsis edildi. Gökdelende ayrıca 160 odalı, restoranları, Spa'sı, özel spor klubü olan bir otel bulunuyor. 9-16 arasındaki katlar 'residence' (özel daire) olarak düşünüldü. 2004 tarihinden itibaren bu dairelerin metrekareleri 40 bin euro'dan satışa çıkarıldı. Gökdelende 4 havuz, kütüphaneler ve 5000 tane de büro bulunuyor.

CHİCAGO İKİNCİLİKTE
2006'da binanın kaplamalarını yapan, İsviçre'deki Schmidlin Facade Teknoloji'nin iflasi nedeniyle gökdelenin yapımına ara verilmek zorunda kalınmıştı. Mayıs 2007 tarihinde kaplamalar başka bir şirkete verilerek, inşaata devam edildi. Bu binayı zamanında bitirebilmek için Araptec İnşaat, Güney Kore'nin Samsung ve Belçika'nın Besix şirketleri görev aldı. Günde 24 saat hiç durmadan devam eden inşaatta binlerce inşaat işçisi çalıştı. Bu üç şirkete binayı tamamlamaları için toplam 871 milyon dolar para ödendi. Burj Dubai'nin yapılmasının ardından, 35 yıldır dünyanın en yüksek gökdeleni ünvanını taşıyan ABD'nin Chicago kentindeki 527 metrelik "Sears Tower" da ikinci sıraya düştü. Üçüncülükte ise Tayvan'daki Taipei 101 kulesi bulunuyor. Paris'deki Eiffel Kulesi ise 324 metre yükseklikte dünyanın altıncı büyük kulesi. Gelecek sene yapımına başlanacak olan Mile-High Kulesi 1600 metre, birkaç sene sonra yapımına başlanacak olan M.O.T.H.E.R. kulesi ise 1321 metre olarak öngörülüyor. Tokyo'da 2050'de yapımı tamamlanacağı söylenen "X-Hız 4000" gökdeleninin ise 4000 bin metre yüksekliğinde olacağı şimdiden öngörüldü bile.
DUYGU LELOĞLU/Sabah


Geri Dön