23 / 04 / 2024

Eckart Cuntz Alman Evi'nin restorasyonu için Kars'a gitti!

Eckart Cuntz Alman Evi'nin restorasyonu için Kars'a gitti!

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Kars’taki "Alman Evi"nin 2010 yılında kısmi restorasyonuna katkıda bulunan sponsorların isimlerinin yer aldığı plaketin açılışını yaptı.



Cuntz, Paşaçayır Mahallesi’ndeki açılış töreninde yaptığı konuşmada, kentin tarihiyle yakın ilgisi bulunan evin, Pfeiffer isimli bir Alman tarafından inşa edildiğini belirtti.
        
Pfeiffer’in, dini lider olarak ayin, vaftiz ve nikah töreni düzenleme yetkisi olduğunu anlatan Cuntz, evin hem okul hem de Alman köyünün ibadethanesi olarak kullanıldığını söyledi. Pfeiffer’in oturma odasına altın harflerle İncil’den mısralar yazdırdığını ve huzur veren kara ormanların resmini çizdirdiğini belirten Cuntz, "Bugün bu resimler halen bütün ziyaretçileri etkilemektedir" diye konuştu.
        
Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcına kadar Almanlar’ın, Petrowka’da (Paşaçayır Mahallesi) huzur içerisinde yaşadıklarını vurgulayan Cuntz, Rusya’nın Almanları kendi bölgelerine göç etmeye zorlamasıyla binayı Şükrü Tekel’in aldığını ifade etti.
        
Tekel’in üçüncü nesli temsil eden torunu Mehmet Tekel’in, kültür tarihi açısından nadir olan binanın korunması için çaba harcadığını kaydeden Cuntz, binanın bir kültür varlığı olduğunun bilincindeki Tekel ailesine müteşekkir olduğunu dile getirdi.
        
Sponsorların maddi desteğiyle binayı yıkımdan kurtardıklarını ifade etti. Cuntz, etkileyici duvar boyalarının restorasyon çalışmalarının profesyonelce yapılabilmesi için daha çok maddi desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi. Cuntz, "Bu binayı tüm dünyaya tanıtmak lazım" dedi.
        
Evin sahibi Mehmet Tekel de kültür varlıklarının herkesin ortak malı olduğunu belirterek, bu kültür varlıklarını din, dil, ırk farkı gözetmeksizin korumanın da herkesin görevi olduğunu vurguladı. Tekel, "Ben de bu anlayış içerisinde dedemden, babamdan bana kalan bu evi bugüne kadar kendi imkanlarımla muhafaza ettim. Bundan sonrada muhafaza etmeye çalışacağım" şeklinde konuştu.
        
Almanya Federal Cumhuriyeti Erzurum Fahri Konsolosu Yılmaz Kuşkay da Cuntz’un inisiyatifiyle iç süslemelerin korunması ve restorasyonunun bir an önce yapılacağını ifade etti. Bu çalışmaların bir başlangıç olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bölgenin Fahri Konsolosu olarak Cuntz’a gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti.
        
Büyükelçi Cuntz, daha sonra evin içerisini gezerek, aileyle bir süre sohbet etti.
        
-ALMAN EVİ-
        
Paşaçayır Mahallesi’nde, 19. yüzyılın sonunda Baltık bölgesinden gelerek Kars’a yerleşen Almanlar tarafından inşa edilen ve mimari açıdan önemli özellikleri bulunan Alman evi, Türkiye’nin Doğusu’na ilişkin seyahat raporlarında ve tanınmış gezi rehberlerinde sık sık yer alıyor.
        
BSH Ev Aletleri Sanayi ve Tic. A.Ş ve Mercedes Benz Türk A.Ş’nin destekleriyle bu yıl evin acilen gerekli kısmi restore edilerek, bina yıkımdan kurtarıldı.
A.A


Geri Dön