23 / 04 / 2024

Ecrimisil ile kira arasındaki farklar nelerdir?

Ecrimisil ile kira arasındaki farklar nelerdir?

Kira bedeli olmayıp, taşınmazın izinsiz kullanımının karşılığı olarak ödenen ecrimisil ile kira arasındaki farklar nelerdir? sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilir ve bu konuda bilgi edinebilirsiniz..



Ecrimisil nedir?


Ecrimisil; hazine taşınmazının yada bir malın sahibinin idarenin izni ve malın sahibinin rızası dışında gerçek veya tüzel kişilerce bu malı kullanmakla bir zarara uğrayıp uğramayacağı sözkonusu olmaksızın bu maldan, işgal tasarruf veya her ne şekilde olursa olsun yararlanması sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki haliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak işgalci tarafından ödenen ve idarece talep edilen, belediye tarafından tahsil edilen tazminat bedelidir.


Kira nedir?


Kira ise kiralayanın, bir şeyin kullanımını kiracının verdiği bir bedel karşılığında ve belli bir süre için kiracıya bırakmasıdır. Buna göre bir kimse, bir hakkını veya bir malını bir bedel karşısında onu kiralayan kimseye kullanması veya yararlanması için bırakmışsa, bu iki kişi arasında kira ilişkisi vardır.


Bu durumda kira mal sahibinin rızası ve izniyle belli bir bedel karşılığında malını başka birinin kullanımına bırakması olduğundan ecrimisilin rızasız ve izinsiz kullanımı arasında farklar bulunuyor. Peki ecrimisil ile kira arasındaki farklar nelerdir? 


- Kira devlet mallarının bir idare şeklidir. Ecrimisil ise idare şekli değildir. Aslolan kira ile idaredir.


- Kirada sözleşme sözkonusudur. Ecrimisilde ise tazminat sözkonusudur.


- Kira geleceğe ecrimisil ise geçmişe yöneliktir.


- Kira alacakları ödenmediğinde 2004 sayılı icra iflas kanunu hükümleri uygulanır. Ecrimisilde ise 6183 sayılı kanun uygulanır.


- Kira nedeni ile oluşan uyuşmazlıklar için adli yargıya gidilirken ecrimisilde idari yargıya gidilir.


Ecrimisil taksitle ödenebilir mi?

Ecrimisilin kanuni dayanakları!

Ecrimisile itiraz hakkı!

Kiracı hakları kanunu!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön