24 / 04 / 2024

Ecrimisil terkini!

Ecrimisil terkini!

Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle işgalcilerden İdarece ecrimisil tazminatı talep edilebiliyor. Peki, terkin edilecek ecrimisiller hangileridir?



Ecrimisil terkini!

Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın İdarece talep edilen tazminata ecrimisil deniyor.


Peki, terkin edilecek ecrimisiller hangileridir?

2886 sayılı Devlet İhale Kanununun geçici 3 ncü maddesine göre; 1/8/2010 tarihinden önce tespit ve takdir edilen, tebliğ edilen veya tahakkuk ettirilen ecrimisil alacaklarının tespit tarihinden geriye doğru beş yılı aşan kısmı hangi aşamada (tespit, takdir, tahakkuk ve tebliğ) olursa olsun düzeltiliyor veya terkin ediliyor, tahsil edilmiş olanlar ise iade edilmiyor.


(2) Tespit tarihinden geriye doğru beş yıldan fazla dönemi kapsayan ecrimisil alacaklarından;

a) Tespit ve takdir edilip henüz tebliğ edilmemiş olanlar düzeltilerek tebliğ edilir.


b) Muhatabına tebliğ edilmiş olanlar ödeme safhasında İdarece düzeltilerek tahsil edilir.


c) İdareye ödenmeyenler ise düzeltilerek 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere vergi dairelerine veya gelir servislerine intikal ettirilir.


ç) Taksitle ödemesi devam edenler son beş yıllık ecrimisil tutarı belirlenerek bu tutardan o güne kadar tahsil edilen toplam tutar düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden taksitle ödenmesine devam edilir. Buna göre hazırlanacak yeni ödeme planı ilgiliye tebliğ edilir.


Örnek:

Ecrimisil Dönemi    : 7 yıl,

Toplam Ecrimisil Tutarı  : 8.000.-TL,

Son Beş Yıla İsabet Eden Tutar : 6.000.-TL,

Ödenen Toplam Tutar  : 2.000.-TL ise;

 

6.000.-TL – 2.000.-TL = 4.000.-TL üzerinden taksitle ödenmesine devam edilir. Kalan tutar taksitlendirme sınırlarının altında kalsa dahi, ilgilinin istemesi halinde, bu tutarın kalan taksit süresi içerisinde tahsiline devam edilir.


d) Beş yıldan uzun süreleri kapsayan ecrimisil işlemlerinin sadece beş yılı aşan kısmının iptali için açılan davalarda mahkemelerce Kanunun geçici 3 üncü maddesi gerekçe gösterilerek kısmen iptal kararı verilmesi yerine işlemin tümünün iptal edilmesi halinde, davaya konu olan ihbarnamedeki tespit tarihinden geriye dönük beş yıla ilişkin ecrimisil belirlenerek, fuzuli şagile yeniden düzenlenen ecrimisil ihbarnamesi tebliğ edilmek suretiyle işlem tesis edilir. 


Bu şekilde düzenlenen ihbarnamelere; “………. ………….... Mahkemesinin ….. / ….. / ........ tarihli ve Esas No: …… / ……., Karar No: …… / …….. sayılı kararına istinaden düzenlenmiştir.” ibaresi eklenir. Bu şekilde düzenlenen ecrimisil ihbarnameleri hakkında da, koşulları varsa, bu Genel Tebliğin “Ecrimisilde indirim” başlıklı 11 inci maddesi uygulanır.


Örnek:

İşgalciye, 1/1/2011 tespit tarihli, 1/1/2001 işgal başlangıç tarihli, 1/1/2001-1/1/2011 tarihleri arasındaki dönem için, on yıl süreli ecrimisil ihbarnamesi 1/2/2011 tarihinde tebliğ edilmiştir.


İşgalci tarafından ecrimisil ihbarnamesi dava konusu edilmiştir.


X Mahkemesinin ..... /….. /…….  tarihli ve Esas No: …… / ……., Karar No: …... / ..…… sayılı kararı ile; ecrimisil alacaklarının tespit tarihinden geriye doğru beş yılı aşan kısmının terkini gerektiğinden bahisle işlemin tamamının (ihbarnamenin) iptaline karar verilmiştir.


X Mahkemesinin bu kararına istinaden, 1/1/2011 tarihinden geriye doğru beş yıllık olmak üzere ecrimisil düzeltme ihbarnamesi düzenlenmiştir.


Ecrimisil düzeltme ihbarnamesinin işgal başlangıç tarihi 1/1/2006 olarak düzeltilmiş ve “Düzeltmeyi Gerektiren Nedenler” başlıklı kısmına; “……………...  ……………… Mahkemesinin ..... /… / …… tarihli ve Esas No: …… /……. Karar No: …… / …….. sayılı kararına istinaden düzenlenmiştir.” ibaresi eklenmiştir.


e) Süresinde ödenmemesi nedeniyle 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere vergi dairelerine veya gelir servislerine intikal ettirilen, henüz tahsil edilmeyen ve terkin edilmesi gereken ecrimisil tutarları belirlenerek, ilgili vergi dairesine veya gelir servisine bildirilir.


f) 6009 sayılı Kanunun 25 inci maddesi ile Kanuna eklenen geçici 1 inci maddesinin yürürlüğe girdiği 1/8/2010 tarihinden sonra tespit ve takdir edilen, tebliğ edilen veya tahakkuk ettirilen, ancak bu madde kapsamında terkini gerektiği halde tahsil edilen tutarlar, ilgilisinin başvurusu üzerine varsa öncelikle ecrimisil borcuna mahsup edilir, yoksa tamamı veya mahsuptan sonra kalan miktar iade edilir.



Ecrimisil ne zaman ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön