25 / 04 / 2024

Edi ve Ari Duek Göktürk'te yeni projeye başlıyor

Edi ve Ari Duek Göktürk'te yeni projeye başlıyor

Karakterleri ve daha önce inşaat sektöründe yaptıkları işler açısından zıt kutuplarda dolaşan Edi ve Ari Duek kardeşler, Göktürk'te proje geliştirmek için güçlerini birleştiriyor



Bir süredir farklı şirketlerde konut projeleri geliştiren Edi ve Ari Duek kardeşler, ilk defa birlikte yürüme kararı aldı. İkili, Ari Duek'in ortak olduğu Doğa Gayrimenkul'un kuruluşundan beri üs bellediği Kemerburgaz Göktürk'te 70 konutluk bir proje için kolları sıvadı. İki kardeş, yaptıkları işlerle ve karakterleriyle aslında zıt kutuplardalar. Siyah takımları içinde ofiste oradan oraya koşan Ari Duek, üst gelir grubu için geliştirdiği butik projelerle biliniyor. Blucin ve deri montu üzerinden çıkarmayan motosiklet tutkunu Edi Duek ise yakın zamana kadar İstanbul'un kriz döneminde en ucuz konutlarını üreten Fi-Yapı ile birlikteydi. Kardeşlerin yeni projesi ise bu iki tarzın harmanı olacak gibi gözüküyor. Yine Göktürk'te, ancak çalışan kesime hitap eden bir butik proje ortaya koymayı planlıyorlar.

Duek ailesinin inşaat sektörüyle ilgilenmeye başlaması 2000-2001 dönemindeki krize rastlıyor. Aile, 1999'da oyuncak mağazası zinciri Intertoy'u ABD'li Hasbro'ya satmıştı. Hemen ardından da hijyenik enjektör üreten Tıp Set'i yine ABD'li Tyco'ya satarak Türkiye'nin derin bir kriz yaşadığı 2000'lerin başında nakit zengini olmak gibi bir avantaj yakaladılar. Küçük kardeş Ari Duek, satışların ardından Intertoy'da profesyonel yönetici olarak üç yıl devam ettiğini ancak kendi işinin başında olmak istediği için buradan ayrıldığını anlatıyor. Gözüne inşaat sektörünü kestiriyor. "O zamanlar ev alımı, inşaat firmasının sahibine güvenilerek yapılıyordu, marka yoktu; müteahhitlik vardı. Türkiye'nin genelinde mimarlık çok önemli değildi, insanlar aynı binanın taklidini yapıyordu" sözleriyle bu kararın nedenlerini açıklayan Ari Duek; o dönemde aynı imar planına sahip "patates baskı" evler yerine daha orijinal projelerin başarılı olacağını öngörüyor.

Kendi deyimiyle "Yüksel İnşaat'ın MetroCity'yi yarım bıraktığı, İstanbul'da Maslak-Levent hattının bitmemiş inşaatlarla dolduğu ve insanların ev almaya korktuğu bir dönemde" Ari Duek, babası Yusuf Duek'in aracılığı sonucu Yaşar Aşçıoğlu ile ortak bir proje geliştirmeye başlıyor. İstanbul'un plakası olan 34'ün periyodik cetveldeki karşılığı selenyumu kendilerine marka olarak seçiyorlar. Selenium Residence adlı 27 katlı apartmandaki daireler kısa sürede satılıyor. Ardından İstanbul'da lüks ve markalı konut söz konusu olunca akla ilk gelen merkezlerden Kemerburgaz Göktürk'teki 78 daireli Selenium Country projesi geliyor. Kendine Göktürk'ü üs olarak belirleyen Ari Duek, ortakları Uzi Sezer ve aynı zaman projelerin mimarlığını da üstlenen Hakan Habif ile birlikte Doğa Gayrimenkul'ü kuruyor ve burada butik işlere devam ediyor. 16 dönüme yayılan 95 dairenin yer aldığı Doğa Country ve 121konuttan oluşan Doğa Meşe Park gibi projeleri tamamlayan Ari Duek, küçük ölçekli ancak kişiye özel, terzi işi çalışmalarıyla kendine inşaat sektöründe yer ediniyor.

Ailenin Intertoy ve Tıp Set'i elinden çıkarmasının ardından eşinin ailesine ait tekstil firmasında çalışan Edi Duek ise  bu süre boyunca kendisinden yedi yaş küçük kardeşini uzaktan izlemekle yetiniyor. "Selenium Country'den ilk daireyi ben aldım. Ama hep korktum kardeşimin işlerine uzaktan baktım" diyen Edi Duek, sonraki dönemde tekstil işinin Çin'e uygulanan kotaların kalkmasıyla eskisi kadar kazançlı olmadığını, buna karşılık gayrimenkul alıp satarak iyi paralar kazandığını anlatıyor. İnşaat sektörüne ilgisi giderek artan Edi Duek, kardeşinin aksine potansiyeli üst gelir grubunda değil krediyle mal alabilecek çalışan kesimde görüyor. Yine babası Yusuf Duek'in bağlantıda olduğu Fikret İnan ile bir konut projesine ortak oluyor. "Lüks konut güzel ama memleketin nüfusunun çok daha büyük kısmı orta halli çalışan kesim. Sürekli krediyle mal alıp satabilecek bir kitle" diyen Edi Duek, İnan ailesiyle birlikte Fiyaka Sancaktepe projesine ortak olduğunu belirtiyor. Bağcılar'daki Fiyaka'daki 242 dairenin tamamı bugün satılmış durumda. Kendisinin inşaattan anlamadığını, o yüzden pazarlama ve muhasebe işlerini üstlendiğini söyleyen Edi Duek, Fikret İnan'ın kendisine yardımcı olduğunu, önünde ufuk açtığını ekliyor. İnan'ın kaptanlığında ki Fi-Yapı, daha sonra Beylikdüzü'nde, daire fiyatları 44 bin ile 89 bin TL arasında değişen, İstanbul'un en ucuz konut projesi olarak ün yapan bir başka projeye girişti. Kardeşi gibi Kemerburgaz Göktürk bölgesinde konut yapmak isteyen Edi Duek ise bu konuda daha küçük projeler geliştirmek niyetinde olduğundan ocak ayında Fi-Yapı ile yollarını ayırdı. Kardeşiyle birlikte yeni işler yapmayı kafasına koyan Edi Duek'in çok beklemesine gerek kalmadı. İki kardeş bugünlerde Göktürk'te aldıkları 1.800 metrekarelik arazi üzerine 70 konutluk bir inşaat yapmak için çalışıyor. Edi Duek'in direksiyona oturduğu ENA adlı bir aile şirketiyle Doğa Gayrimenkul'ün birlikte yapacağı projenin hitap edeceği kitle, Edi Duek'in baştan beri potansiyel gördüğü çalışan kesim olacak. "Çekirdek bir ailenin ihtiyaç duyduğu konforu sağlayıp, metrekareyi küçültüp maliyetten kısmayı hedefliyoruz" diyen Edi Duek, "Göktürk üst düzey çalışanların da rağbet edip ulaşamadıkları bölge. Müdürlerin, yöneticilerin, küçük iş sahiplerinin burası bizi aşıyor dediği bir yer, bunu değiştireceğiz" sözleriyle hedeflerini özetliyor. Henüz adı konmayan projenin toplam yatırım maliyetinin 8-9 milyon TL civarında olacağı tahmin ediliyor.

Ari Duek, kriz ortamında girişecekleri projenin boyutlarının küçük olması nedeniyle riskin görece az olduğunu belirtiyor. "Edi'nin en büyük avantajı, projenin boyutunun ufak olması. Alıp arkaya atmak çok kolay olacak. Burada riskiniz minimum da. "Kriz, Doğa Gayrimenkul'un bazı planlarını revize etmesine neden oldu. Yine Kemerburgaz'da başlayacakları projede başta 40 dönüm üzerine 58 villa kurulması öngörülüyordu.  Revize edilmiş halinde projede orjinalinden daha az metrekareye yayılmış 100 daire yer alıyor. Ari Duek,  "Herkes bir sınıf düştü. Daha verimli yaşamaya geri dönecekler, biz projemizi o yüzden revize ediyoruz" sözleriyle bu değişikliğin nedenlerini açıklıyor.

Türkiye Sanal Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme'nin Genel Müdürü Işıl Dinçer, Kemerburgaz bölgesinin bir dönem ulaşımının kolay olmaması nedeniyle gözden düştüğünü ancak Maslak'ın canlanması ve yapılan yeni yollar sayesinde ilginin yeniden artmaya başladığını belirtiyor. Dinçer'e göre piyasanın genel olarak durgun olmasından dolayı projenin konumundan çok, ödeme planlarının satışları etkilediği belirtiliyor. "Doğru fiyatla ve doğru ödeme seçenekleriyle çıkmak önemli. Az peşinat ve yıllara yayılmış ödeme planında toplam ödemeye baktığınızda üç buçuk yıl sonrasının fiyatına daireyi alıyorsunuz" diyen Dinçer, aynı sitede ikinci el konutların yüzde 30-40 dana ucuza geldiğine dikkat çekiyor.  
Doğa Gayrimenkul'ün yürüyen iki projesi daha var. Bunlardan ilki Doğa 77 adlı altı 20 dükkan, üstü 57 daire olarak tasarlanmış olan site. Diğeri ise Bodrum'da  yapımı süren Hanımeli projesi. Feriköy'de yapılacak Feriloft ise ruhsat çıkmasını bekliyor. Ari Duek, 15 Haziran'a kadar işlemleri tamamlayıp inşaata başlamayı hedeflediklerini aktarıyor.
Dilara Yavuzer/Fortune 


Doğa Gayrimenkul
Tel  : 0212 322 26 26
Fax   : 0212 322 20 30
www.dogagm.com


Geri Dön