19 / 04 / 2024

Edirne İl Genel Meclisi'nde dönüşüm görüşüldü!

Edirne İl Genel Meclisi'nde dönüşüm görüşüldü!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İl Genel Meclisi'ni ziyaret ederek kentteki doğal tarihi mirasın korunması, yeni projeler ve hedefleri hakkında sunum yaptı. Gürkan dönüşüm projeleri hakkında da bilgi verdi.



Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İl Özel İdaresi ortaklığıyla yürüttükleri projeler kapsamında İl Genel Meclisi'ni ziyaret ederek kentteki doğal tarihi mirasın korunması, yeni projeler ve hedefleri hakkında sunum yaptı. Gürkan, kentte devam eden projelerini anlattığı meclis toplantısında Selimiye Rekreasyon projesi bitiminde mülkiyeti belediyeye ait olan ve halen kiracı işletmelerin faaliyete devam ettiği belediye dükkanlarını kaldırıp, yerine tur otobüsleri için indi-bindi noktası yapacaklarını söyledi. 


İl Genel Meclisi Haziran ayı 3'üncü olağan toplantısı dün Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının başında konuşan Belediye Başkanı Gürkan, il özel idaresiyle ortak olarak devam ettikleri çalışmaları hatırlatırken sonrasında “Edirne'de Doğal Tarihi Mirasın Korunması Yeni Atılımlar ve Gelecek Hedefleri' başlıklı sunum gerçekleştirdi. 


Gürkan, konuşmasının başında özel idareyle birlikte yürüttükleri, Sarayiçi Rekreasyon Projesi ve Edirne Katı Atık projelerinde son aşamada olduklarını hatırlattı. Belediye olarak  projeleri hazırlanmış ve uygulamaya başlanacak diğer projeleri de hazırladıkları sunumla anlatan Gürkan, Sarayiçi ve Selimiye Rekreasyon Projesi, Yemiş Kapanı Hanı projesi, Kent Müzesi, Mimar Sinan eserlerinin bulunduğu Minipark gibi projelerinde de büyük ilerleme kaydettiklerini söyledi. 


Gürkan, sunumunun ardından il genel meclis üyelerinin sorularını da yanıtlayan Gürkan, Selimiye çıkan Mimar Sinan Caddesi'ni trafiğe kapatacak olmalarından dolayı belediye dükkanlarını yıkarak buraya bir indi-bindi noktası yapacaklarını dile getirdi. Gürkan; “Selimiye'nin önünde belediye dükkânları olarak bilinen dükkânları rekreasyon projesi sonunda kaldırıyoruz. Cafe Sera'yı yıkıyoruz. Orasını tatlı bir şeyle Selimiye'ye bakışınızla ulaşabileceğiniz bir yer haline getireceğiz. Dikkat edin geçerken yürüyerek Selimiye'yi görmeniz mümkün değil. Biz doğal haline getirmek istiyoruz orasını. Orada nereden bakarsanız bir 10 milyonluk yatırım var ama hatalı bir yatırımdır. Biz burayı doğal bir şekilde düzenleyip hem Selimiye'yi insanlarla buluşturuyoruz, hem de Eski Camii ile Selimiye arasındaki doğal olmayan yerleri ortadan kaldırıp, orada bir indi-bindi noktası oluşturacağız. Tabi bunu tur otobüsleri için söylüyorum” dedi.  


AK Partili Nedret Akbulut'un Belediye'nin herhangi bir kentsel dönüşüm planı olup olmadığını sorması üzerine Gürkan, Hamdi Sedefçi döneminde imzalanan fakat hayata geçirilemeyen protokolü işaret etti. Gürkan; “Geçmişte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili imzalanan Menzilahır Mahallesi'nin kentsel dönüşümü için bir protokol var ama burası için ayrılan ödenek 40 milyon lira. Menzilahır Mahallesi'nde bin tane ev var. Ev başına 25 bin lira düşüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile sürekli görüştük. Bu ödeneğin miktarını arttırmadıkları için başlamadım, bu haliyle de başlamayı düşünmüyorum. Bundan yaklaşık bir-iki ay önce bir önceki Kültür Bakanı Mahir Ünal ile bir toplantı yapmıştık. Kaleiçi ve Karanfiloğlu semtleri için Kentsel Dönüşüm SİT Alanı kararını almıştık ama biliyorsunuz Bakan değişti yeni Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı oldu. Önümüzdeki günlerde Ankara'ya gidip onunla görüşeceğim. Eğer bu kararı alırsak emin olun Edirne'nin turist sayısı 7 yılda 3 milyondan 10 milyona çok rahatlıkla çıkacaktır” ifadelerini kullandı.  


Belediye Meclisi Gürkan'ın sunumundan sonra verilen aranın ardından komisyon raporlarının görüşülmesiyle devam edildi.


Vatandaş


Geri Dön