19 / 04 / 2024

Edirne Makedon Kulesi Ören Yeri Projesi mecliste!

Edirne Makedon Kulesi Ören Yeri Projesi mecliste!

Edirne'de bulunan Makedon Kulesi Ören Yeri Projesi meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Çakırlar, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Edirne'de bulunan Makedon Kulesi Ören Yeri Projesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Çakırlar, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Çakırlar, ''Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim'' diye konuştu.

Çakırlar, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Türkiye'nin en önemli dış gelir kaynaklarından olan ve birçok sektörle irtibatı sayesinde sürükleyici kapasitesi çok yüksek olan turizm sektörünün en önemli bileşenlerinden seyahat acenteleri, çok önemli sıkıntılar yaşamaktadır. Sayısı 12 binin üzerinde olan seyahat acenteleri, pandemi nedeniyle ağır yaralar almıştır. Acenteler, azalan iş hacimlerine ek olarak, hava yolları ve otellerdeki geçmiş dönem alacakları için de muhatap bulamamaktadır. Küçük ve orta ölçekli acenteler, yılda 20 milyona yakın turisti ülkemize getirerek ekonomimize çok önemli bir destek sağlamaktadır. Pandemi destekleri kapsamında seyahat acentelerine 50 bin TL kredi imkanı sağlanmıştır ancak binin üzerinde başvuru olmasına rağmen kredi imkanından sadece 200 civarında acente yararlanabilmiştir. Oysa, TÜRSAB tarafından yapılan açıklamalara göre, birkaç büyük tur operatörü firmaya toplamda 200 milyon dolar civarında destek sağlanmıştır. Krizden çıkabilmek için TÜRSAB üyesi seyahat acentelerinin ciro odaklı ve on sekiz ay ödemesiz düşük faizli kredi talepleri bulunmaktadır. Ayrıca seyahat acenteleri 1972 tarihli Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Yasası'nda değişiklik öngören düzenlemelerin bir an önce Meclis gündemine getirilmesini talep etmektedir.''

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar'ın soruları:
1) Seyahat acentelerinin, her firmaya turizme katkısı yani cirosu oranında, 18 ay ödemesiz düşük faizli kredi talebi bulunmaktadır. Bu taleple ilgili bir çalışmanız var mıdır?

2) 1972 tarihli Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Yasası'nda değişiklik öngören düzenlemelerin TBMM gündemine gelmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

3) Sayısı 12 binin üzerinde olan ve yılda 20 milyona yakın turisti Ülkemize getiren seyahat acentelerine pandemi döneminde toplam 10 milyon TL civarında destek sağlanmışken, yılda 10 milyon civarında turisti Ülkemize getiren birkaç büyük tur operatörü firmaya 200 milyon dolar destek sağlanmasının sebebi nedir?

4) Aydın'da turizmciler, turizm sezonunun 12 aya yayılabilmesi için Kuşadası Kongre Merkezi'nin bir an önce aktif hâle getirilmesini talep etmektedir. Bu yönde bir çalışmanız bulunmakta mıdır? 


Geri Dön